Socialministeren (Karen Jespersen):
Spørgsmålet her lyder:
»Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at udenlandske kvinder, der er blevet handlet til prostitution i Danmark, får en reel mulighed for at komme ud af prostitutionen og ikke blot udvises til en uvis og usikker fremtid?«
Der er jo blevet vedtaget en handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel, som stort set hele Folketinget står bag. Det kan man sige også igen er et eksempel på, at man godt kan gøre en indsats, uden at der er tale om lovgivning. Jeg har selvfølgelig aldrig sagt, at man slet ikke skal lovgive. Jeg har bare sagt, at lige præcis på det her område er der rigtig mange ting, som man kan gøre også uden at lovgive.
Det, der ligger i handlingsplanen, er jo, at når det kommer til myndighedernes kendskab, at der er mennesker - typisk kvinder - der er ulovligt i landet, og det kan både være nogle, der er involverede, og nogle, der ikke er involverede i prostitution, så skal de jo vende tilbage til deres hjemland, fordi de ikke har et lovligt opholdsgrundlag.
Men det, man jo siger, er, at når det drejer sig om kvinder, der har været handlet og er involveret i prostitution, har de en refleksionsperiode, som det hedder, på op til 100 dage, som man typisk bruger til både at hjælpe dem, hvis de har et svagt helbred, og at tage kontakt til hjemlandet for at sørge for, at de kommer hjem til nogle omstændigheder, der gør, at de kan gå en bedre fremtid i møde. Der har vi jo kontakt til en række ngo'er, altså græsrodsorganisationer, der typisk hjælper kvinderne, når de kommer hjem. Og man har også nogle erfaringer for, at de ngo'er melder tilbage om, hvordan det så går med de kvinder, når de er kommet tilbage til deres hjemland.
Så der er faktisk en plan for, hvordan man kan hjælpe de kvinder ud af prostitutionen og hjem til en fremtid i deres hjemland, der ikke er uvis. Men det er da ikke nogen nem sag.