L 97 Forslag til lov om ændring af lov om vurdering af udenlandske uddannelseskvalifikationer m.v.

(Udvidelse af Kvalifikationsnævnets kompetence).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 30-11-2006

Fremsættelse: 30-11-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l97_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (30. november 2006)

 

 

Undervisningsministeren (Bertel Haarder):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om vurdering af udenlandske uddannelseskvalifikationer m.v. (Udvidelse af Kvalifikationsnævnets kompetence)

(Lovforslag nr. L 97).

Lovforslaget fremsættes som opfølgning på regeringens strategi for Danmark i den globale økonomi "Fremgang, fornyelse og tryghed", der blev offentliggjort den 20. april 2006.

Som en del af strategien skal uddannelserne tilrettelægges, så forsinkelser i studieforløbet bliver mindst mulige. Dette kan bl.a. ske ved, at mulighederne for at få godskrevet relevante uddannelseskvalifikationer fra én dansk uddannelse til en anden (merit) styrkes for at nedbringe unødvendige forlængelser af studietiden, så eleven eller den studerende ikke skal begynde forfra fx ved studieskift.

Der er allerede i dag adgang for personer med udenlandske uddannelseskvalifikationer til at indbringe en uddannelsesinstitutions afgørelse om merit for Kvalifikationsnævnet. Med lovforslaget udvides nævnets kompetence til også at omfatte behandling af klager over visse institutioners afgørelser om merit for uddannelsesforløb gennemført ved danske uddannelsesinstitutioner. Dette vil være relevant bl.a. for elever eller studerende, der ønsker at foretage studieskift mellem danske uddannelser eller uddannelsesinstitutioner.

Med lovforslaget udvides Kvalifikationsnævnets beføjelser tillige til at omfatte klager over en institutionens afgørelse om forhåndsmerit til studieophold i udlandet eller ophold ved en anden dansk uddannelsesinstitution.

Forhåndsmerit er en forudsætning for at få SU og andre former for støtte - fx stipendier fra EU-programmet Erasmus - til uddannelsesforløb i udlandet.

Personer med danske uddannelseskvalifikationer, der har søgt optagelse på, er optaget på eller er indskrevet ved en uddannelse, der udbydes efter regler fastsat af undervisningsministeren eller kulturministeren, får efter lovforslaget således adgang til - på lige fod med personer med udenlandske uddannelseskvalifikationer - at klage til Kvalifikationsnævnet over uddannelsesinstitutionens afgørelse om merit for danske uddannelseskvalifikationer ind i en anden dansk uddannelse eller fx ved optagelse på samme uddannelse ved en anden dansk uddannelsesinstitution.

Med forslaget styrkes elever og studerendes retssikkerhed, og der sikres en ensartet praksis for afgørelser om merit for danske uddannelseskvalifikationer.

Nævnets afgørelse vil være den endelige administrative afgørelse.

Undervisningsministeren fastsætter som hidtil regler om Kvalifikationsnævnets sammensætning, virksomhed og forretningsorden samt ifølge lovforslaget om sagsbehandlingen af klagerne. Den nu gældende bekendtgørelse nr. 547 af 1. juli 2002 om Kvalifikationsnævnet skal ændres, så den også omfatter nævnets nye beføjelser.

Det foreslås, at nævnets nye opgaver indgår som en del af den årlige beretning, som undervisningsministeren efter den gældende lovgivning afgiver til Folketinget.

Maritime uddannelser under Økonomi- og Erhvervsministeriet omfattes ikke af Kvalifikationsnævnets nye kompetence. Disse uddannelser er heller ikke i dag omfattet af Kvalifikationsnævnets kompetence, idet der allerede er en klageadgang for disse uddannelser til Søfartsstyrelsen.

Forslaget omfatter endvidere ikke klager fra studerende med danske uddannelseskvalifikationer, der har søgt optagelse på, er optaget på eller indskrevet ved en uddannelse omfattet af universitetsloven.

Kvalifikationsnævnets nuværende kompetence til at behandle klager fra elever og studerende med udenlandske uddannelseskvalifikationer, der har søgt optagelse på, er optaget på eller indskrevet ved en uddannelse, der udbydes efter regler fastsat af undervisningsministeren, ministeren for videnskab, teknologi og udvikling eller kulturministeren berøres ikke af lovforslaget.

Loven foreslås at træde i kraft 1. april 2007.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til hurtig og velvillig behandling i det høje Ting.