L 89 Forslag til lov om Forebyggelsesfonden.

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 29-11-2006

Fremsættelse: 29-11-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l89_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (29. november 2006)

 

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om Forebyggelsesfonden.

(Lovforslag nr. L 89).

Forslaget udmønter en del af velfærdsaftalen og skal være med til at sikre, at der også i fremtiden vil være arbejdskraft nok til at bevare den høje velfærd i Danmark.

Forslaget skal medvirke til en senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet ved at forebygge og forhindre fysisk og psykisk nedslidning og er en enestående mulighed for at målrette nye initiativer mod grupper af ansatte, der nu eller i fremtiden er i risiko for at måtte forlade arbejdsmarkedet i utide.

Fonden oprettes med en kapital på 3 mia. kr. Der udbetales fra fonden op til 200 mio. kr. i 2007 og op til 350 mio. kr. i 2008 og årene efter.

Fonden skal yde støtte til arbejdspladsrelaterede projekter.

Fonden kan give støtte til projekter, der forebygger nedslidende rutiner og arbejdsgange eller projekter, der bidrager til at fastholde medarbejdere med dårligt helbred eller bidrager til sygemeldtes hurtige tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

Fonden kan også give støtte til projekter til bedre genoptræning og rehabilitering af syge mennesker og mennesker med handicap.

Endvidere kan fonden give støtte til utraditionelle projekter, der styrker bevidstheden om risiko forbundet med rygning, alkohol, fedme og fysisk inaktivitet.

Forslaget indebærer, at offentlige og private virksomheder kan søge støtte til gennemførelse af projekter, men fonden kan også selv sætte projekter i gang ved udbud.

Med forslaget oprettes en fond bestående af en bestyrelse med blandt andet arbejdsmarkedets parter, et antal faglige rådgivende udvalg og et sekretariat.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. februar 2007, dog således at Folketinget bemyndiger beskæftigelsesministeren til at fastsætte tidspunktet for ikrafttrædelse af de bestemmelser, der vedrører støtte til virksomheder. Det skyldes, at støtteordningen skal godkendes af Europa- Kommissionen, før der kan gives støtte fra fonden.

Idet jeg henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil skal jeg herved anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.