L 85 Forslag til lov om ændring af ligningsloven og skattekontrolloven. (Forhøjelse af fradraget for gaver til almenvelgørende foreninger m.v. og obligatorisk indberetning for disse).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 15-11-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l85_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (15. november 2006)

 

 

Skatteministeren (Kristian Jensen):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af ligningsloven og skattekontrolloven (Forhøjelse af fradraget for gaver til almenvelgørende foreninger mv. samt obligatorisk indberetning for disse)

(Lovforslag nr. L 85).

Lovforslaget er en del af finanslovsaftalen for 2007 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti.

Det er aftalt, at de almenvelgørende foreninger skal kompenseres for stigningen i deres købsmoms i forhold til 2004 (basisår) med en andel svarende til deres egenfinansieringsgrad. Med kompensationen for købsmoms af privat indsamlede midler får de almenvelgørende foreninger et stærkere incitament til at øge egenfinansieringen. Det er endvidere aftalt at fordoble skattefradraget for gaver til almenvelgørende foreninger. Det giver et styrket incitament til at give gaver til de almenvelgørende foreninger, og det bidrager hermed til, at de almenvelgørende foreninger kan øge deres indsamlinger. Endelig er det aftalt, at foreningerne skal indberette størrelsen af gavebidraget pr. donor til SKAT.

Lovforslaget udmønter den del af aftalen, der vil gøre det mere attraktivt for danskerne at give bidrag til velgørende foreninger. Det foreslås således, at det maksimale fradrag for gaver til almenvelgørende foreninger mv. fordobles fra 6.800 kr. til 13.600 kr. (2007-niveau).

Endvidere udmønter lovforslaget den del af aftalen, hvorefter foreningerne skal indberette modtagne gaver til SKAT. I lighed med den gældende ordningen med indberetning af faglig kontingent til SKAT foreslås det, at fradragsretten for gaver betinges af, at foreningen har foretaget indberetning til SKAT.

Det skønnes med stor usikkerhed, at fordoblingen af fradraget vil kunne medføre en stigning i gaveindbetalingerne til foreningerne med ca. 30 mio. kr.

Lovforslaget skønnes at medføre et årligt provenutab på ca. 15 mio. kr. Heraf vedrører ca. 11 mio. kr. kommunerne og ca. 4 mio. kr. staten. For finansåret 2007 skønnes provenutabet til ca. 15 mio. kr.

Det foreslås, at loven har virkning fra og med indkomståret 2007, dog således at ministeren fastsætter tidspunktet for iværksættelsen af den obligatoriske indberetningsordning.

Lovforslaget er sendt på høring den 10. november 2006 med svarfrist den 17. november 2006. Høringssvar og høringsnotat vil blive sendt til Skatteudvalget inden førstebehandlingen.

Tilskudspuljen til delvis kompensation af de velgørende foreningers mv. købsmoms foreslås hjemlet på finanslovens § 9, Skatteministeriet.

Med disse bemærkninger skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.