L 73 Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge og forskellige andre love.

(Ændring af regler om forlængelse af sygedagpengeperioden, sygedagpenge til delvis sygemeldte, udvidelse af arbejdsgiverperioden samt konsekvensændringer).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 15-11-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l73_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (15. november 2006)

 

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge og forskellige andre love. (Ændring af regler om forlængelse af sygedagpengeperioden, sygedagpenge til delvist sygemeldte, udvidelse af arbejdsgiverperioden samt konsekvensændringer).

(Lovforslag nr. L 73).

Som led i aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om finansloven for 2007 er det besluttet at fremsætte forslag om ændring af reglerne i lov om sygedagpenge på følgende punkter med henblik på at gennemføre målrettede forbedringer for udsatte sygedagpengemodtagere:

1. Udvidelse af reglerne om forlængelse af sygedagpengeperioden

Forslaget har til formål at udvide muligheden for at forlænge sygedagpengeudbetalingen for sygemeldte, der er under eller venter på lægebehandling, og som forventes inden for en overskuelig fremtid at kunne genoptage arbejdet.

Forslaget indebærer, at der åbnes mulighed for, at forlængelsen af udbetalingen af sygedagpenge i denne situation udvides med op til 52 uger. Det betyder, at sygedagpengene efter denne bestemmelse kan forlænges i op til to år, hvis den sygemeldte vurderes at kunne genoptage arbejdet inden for dette tidsrum.

2. Sygedagpenge til delvist sygemeldte

Formålet med dette forslag er at sikre særlige grupper af delvist sygemeldte lønmodtagere en ydelse på niveau med den ydelse, som de ville have været berettiget til ved en fuld sygemelding.

Det drejer sig om henholdsvis forsikrede ledige, som bliver delvist sygemeldt, lønmodtagere, der mister arbejdet under en delvis sygemelding, og delvist sygemeldte lønmodtagere i et arbejdsforhold, hvor arbejdsgiveren ikke tilbyder beskæftigelse på nedsat tid.

3. Udvidelse af arbejdsgiverperioden med 1 dag

Arbejdsgiveren afholder i dag udgifterne til løn eller sygedagpenge i de første 2 uger af den ansattes fraværsperiode (arbejdsgiverperioden). Det foreslås, at arbejdsgiverperioden udvides med 1 dag til 2 uger og 1 dag, svarende til 15 kalenderdage.

Den foreslåede udvidelse af arbejdsgiverperioden vil også blive indarbejdet i de regler, der er fastsat for forsikringsordningen for private arbejdsgivere, således at der også tegnes forsikring for den ekstra dag i arbejdsgiverperioden.

Herudover er det formålet med lovforslaget at gennemføre en række konsekvensændringer af teknisk art i såvel Beskæftigelsesministeriets som andre ministeriers lovgivning som følge af, at Folketinget den 2. juni 2006 vedtog lov nr. 563 af 9. juni 2006 om sygedagpenge, og lov nr. 566 af 9. juni 2006 om ret til orlov og dagpenge ved barsel (barselloven).

Endelig indeholder lovforslaget forslag om nogle rent tekniske ændringer i lov om sygedagpenge, som følge af kommunalreformen.

Lovforslaget forventes samlet at medføre merudgifter for det offentlige på -8 mio. kr. i 2007, 7 mio. kr. i 2008 og 25 mio. kr. i 2009 og frem.

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser og indeholder ikke EU-retlige aspekter.

Det foreslås at ændringerne som følge af kommunalreformen og konsekvensændringerne træder i kraft den 1. januar 2007. Ændringerne som følge af finanslovsaftalen foreslås at træde i kraft den 2. april 2007.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.