L 53 Forslag til lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi og lov om domstolsbehandling af gejstlige læresager.

(Finansiering af præstestillinger m.v.).

Af: Kirkeminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Kirkeudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-10-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l53_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (25. oktober 2006)

 

 

Kirkeministeren (Bertel Haarder):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi og lov om domstolsbehandling af gejstlige læresager (Finansiering af præstestillinger m.v.)

(Lovforslag nr. L 53).

Formålet med lovforslaget er at styrke kompetencerne til at disponere lokalt samt at sikre, at præster, der har Kirkeministeriet som ansættelsesmyndighed, omfattes af lov om domstolsbehandling af gejstlige læresager, uanset om præsten er tjenestemandsansat eller overenskomstansat.

Lovforslaget indeholder derfor 3 hovedpunkter:

€" Menighedsrådene får adgang til at finansiere præstestillinger ud over dem, der finansieres af fællesfonden og staten, men således, at de pågældende ansættes af kirkeministeren efter ansættelseslovens bestemmelser.

€" Den særlige finansieringsform for særpræstestillinger afskaffes, sådan at alle præstestillinger, der finansieres centralt, finansieres på samme vis - dvs. med en 40/60-fordeling mellem finansloven og fællesfonden.

€" Reglerne om domstolsbehandling af gejstlige læresager ændres således, at disse regler også kommer til at gælde for overenskomstansatte præster. Hensigten hermed er at sikre, at overenskomstansatte præsters forkyndelse er underlagt samme vilkår som tjenestemandsansatte præster.

Forslaget om adgang til lokal finansiering af nye præstestillinger er en genfremsættelse af et lovforslag, kirkeministeren fremsatte i sidste Folketingssamling, men som dengang blev udsat for at afvente drøftelserne i strukturarbejdsgruppen. Disse drøftelser er nu afsluttet og som bekendt 1. behandlede Folketinget den 24. oktober 2006 et lovforslag, som udmønter en stor del af strukturarbejdsgruppens forslag.

Jeg finder derfor, at tiden er inde til at genfremsætte forslaget om lokal finansiering af nye præstestillinger. På et enkelt punkt er forslaget ændret i forhold til tidligere €" nemlig sådan, at det nu foreslås, at der alene skal være mulighed for varig ansættelse i disse stillinger. Hermed imødekommes de betænkeligheder i forhold til en tidsbegrænset ansættelse, som kom frem her i Tinget i sidste samling, og som Den danske Præsteforening også har givet udtryk for.

Omlægningen af finansieringen af de centralt finansierede præstestillinger betyder, at stillinger som særpræst igen finansieres på samme måde som sognepræstestillinger. Dermed vil retstilstanden være som indtil 1998.

Forslaget giver biskopperne bedre muligheder for at fastsætte stillingsindholdet efter menighedens behov, herunder behovet for betjening af sygehuse, fængsler og andre institutioner m.v. Det er ikke hensigten, at antallet af stillinger, hvortil menighedsrådene har indstillingsret, skal ændres. Kirkeministeriet vil følge denne udvikling nøje og om nødvendigt gennem regelfastsættelse sikre fastholdelsen af antallet af stillinger, som menighedsrådene har indstillingsret til.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg indstille dette til velvillig behandling i det høje Ting.