L 179 Forslag til lov om ændring af universitetsloven.

(Vejledning af studerende og afleveringsfrist for speciale).

Af: Videnskabsminister Helge Sander (V)
Udvalg: Udvalget for Videnskab og Teknologi
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 14-03-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l179_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (14. marts 2007)

 

 

Videnskabsministeren (Helge Sander):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af universitetsloven (Vejledning af studerende og afleveringsfrist for speciale).

(Lovforslag nr. L 179).

Lovforslaget fremsættes som opfølgning på aftalen af 20. juni 2006 mellem regeringen og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om fremtidens velstand og velfærd og investeringer i fremtiden (velfærdsaftalen) og aftalen af 2. november 2006 om udmøntning af globaliseringspuljen; opfølgning på velfærdsaftalen.

Lovforslaget har til formål at bidrage til, at flere studerende gennemfører deres universitetsuddannelse på normeret tid, og at færre studerende afbryder uddannelsen uden at gennemføre den.

Med lovforslaget får universiteterne nye forpligtelser over for studerende, der er forsinkede i forhold til det normerede uddannelsesforløb. Universiteterne skal give vejledning til de studerende, der tager sigte på at afhjælpe og finde løsninger på bl.a. de studerendes faglige og studiemæssige problemer. Vejledningsforpligtelsen omfatter studerende, der er mere end seks måneder bagud på deres studium. Når den studerende er mere end 12 måneder bagud på sit studium, skal universitetet rette direkte henvendelse til den studerende med henblik på tilbud om en personlig samtale.

Med det formål at stille bindende tidsbegrænsning for de kandidatstuderendes specialeskrivning får studielederen til opgave at godkende opgaveformuleringen og afleveringstidspunktet for specialet. I tilknytning hertil skal studielederen også godkende en plan for specialevejledningen af den studerende. Det indebærer, at specialet skal afleveres inden for den tidsramme, der i studieordningen er fastsat herfor.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til velvillig behandling i det høje Ting.