L 15 Forslag til lov om ændring af lov om befordringsrabat til uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser m.v.

(Bemyndigelse af de befordringsansvarlige til i en overgangsperiode at træffe afgørelse om ret til rabat).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 04-10-2006

Fremsættelse: 04-10-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l15_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2006)

 

 

Undervisningsministeren (Bertel Haarder):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om befordringsrabat til uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser m. v. (Bemyndigelse af de befordringsansvarlige til i en overgangsperiode at træffe afgørelse om ret til rabat)

(Lovforslag nr. L 15).

Som en del af den samlede udmøntning af kommunalreformen blev der med lov nr. 578 af 9. juni 2006 om befordringsrabat til uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser m.v. etableret en ny statslig befordringsrabatordning for elever i ungdomsuddannelser m.v., der viderefører de grundlæggende principper fra de hidtidige amtskommunale ordninger.

Udgangspunktet for rabatordningen er, at Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte (styrelsen) træffer afgørelse om ret til rabat og sender meddelelse herom til den studerende. Denne kan herefter henvende sig på et af trafikselskabernes salgssteder og købe abonnementskort med rabat mod forevisning af rabatmeddelelsen. Dette svarer i hovedtræk til den ordning, der gælder for studerende ved videregående uddannelser.

Et flertal af trafikselskaberne har imidlertid vanskeligt ved at håndtere en løsning, hvor alle uddannelsessøgende skal henvende sig personligt på et salgssted for at købe abonnementskort med rabat.

Loven åbner derfor mulighed for, at styrelsen elektronisk kan overføre oplysninger om de uddannelsessøgendes ret til rabat til trafikselskaberne, så personligt henvendelse fra de uddannelsessøgende bliver unødvendig. Det har imidlertid vist sig vanskeligere end forventet at udvikle og implementere en tilfredsstillende IT-løsning gældende fra den 1. januar 2007.

På denne baggrund foreslås det at etablere en overgangsordning for salg af abonnementskort med rabat, hvorefter styrelsen kan bemyndige de trafikselskaber, der i dag udsteder abonnementskort med rabat efter den amtskommunale ordning, til i perioden fra den 1. januar 2007 til og med den 30. juni 2007 at træffe afgørelse om ret til rabat.

Herved kan trafikselskaberne i overgangsperioden forny abonnementskort, der er købt med rabat før den 1. januar 2007. Det er dog en betingelse, at den uddannelsessøgende har modtaget abonnementskort med rabat for december måned 2006, at den uddannelsessøgende efter den 1. januar 2007 fortsætter den uddannelse, den pågældende var i gang med i december måned 2006, og at trafikselskaberne anvender de hidtil gældende forretningsgange for at sikre, at den uddannelsessøgende fortsat er berettiget til rabat.

Rabatten ydes efter de bestemmelser, som gælder efter lov om befordringsrabat for uddannelsessøgende i ungdomsuddannelser m.v. Det vil blandt andet sige, at rabatten udgør det beløb, der overstiger egenbetalingen på 9,50 kr. for hver dag abonnementskortet er gyldigt.

Uddannelsessøgende, der ikke kan få et abonnementskort med rabat fornyet, skal for at få ret til rabat aflevere en ansøgning herom på uddannelsesstedet, og benytte styrelsens rabatmeddelelse til at købe abonnementskort med rabat ved henvendelse til trafikselskaberne.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale forslaget til velvillig behandling i det høje Ting.