B 68 Forslag til folketingsbeslutning om retningslinjer for annoncører, der bringer sexannoncer - en mærkningsordning.

Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2006-07
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 15-12-2006

Beslutningsforslag som fremsat

20061_b68_som_fremsat (html)

B 68 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om retningslinjer for annoncører, der bringer sexannoncer - en mærkningsordning.

Fremsat den 15. december 2006 af Pernille Vigsø Bagge (SF), Ole Sohn (SF), Jørgen Arbo-Bæhr (EL) og
Line Barfod (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om retningslinjer for annoncører, der bringer sexannoncer €" en
mærkningsordning

 

Folketinget pålægger regeringen at arbejde målrettet på, at medier, der publicerer sexannoncer, skal forpligtes til at bringe advarselsmærkninger på et synligt sted i umiddelbar sammenhæng med hver enkelt sexannonce. Mærkningen skal advare mod følgeskaderne af prostitution og oplyse fakta om menneskehandel m.v. Det skal endvidere pålægges de pågældende medier at undersøge, hvorvidt sexannoncerne vedrører mindreårige eller personer udsat for menneskehandel.

 

Bemærkninger til forslaget

Medier, der formidler sexannoncer, skal forpligtes til samtidig at advare forbrugerne om forbrugets skadevirkninger, jf. den nuværende praksis vedrørende salg af cigaretpakker. Der kunne f.eks. stå: »Køb af sex er udnyttelse. Den, der sælger sex, er oftest offer for organiseret kriminalitet, stofmisbrug eller dårlige sociale vilkår. Køb af sex bidrager til organiseret kriminalitet«. Forslagsstillerne finder det vigtigt, at forbrugerne tvinges til at reflektere over deres handlingers eventuelle skadevirkninger.

Samtidig finder forslagsstillerne det væsentligt, at de medier, som tjener penge på at bringe annoncerne, også ansvarliggøres i langt højere grad, hvad angår det at informere om forbrugets skadevirkninger på et andet menneske.

Det er endvidere forslagsstillernes ønske, at det pålægges medier, der bringer sexannoncer, at udføre grundige undersøgelser af, hvorvidt annoncerne vedrører mindreårige eller kvinder, som er handlet. Dette arbejde gøres langt fra tilstrækkeligt i dag.

 

Skriftlig fremsættelse

Pernille Vigsø Bagge (SF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om retningslinjer for annoncører, der bringer sexannoncer €" en
mærkningsordning.

(Beslutningsforslag nr. B 68).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.