B 37 Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af et uafhængigt organ, der godkender politiske partiers navne.

Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2006-07
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 15-11-2006

Beslutningsforslag som fremsat

20061_b37_som_fremsat (html)

B 37 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af et uafhængigt organ, der godkender politiske partiers navne.

Fremsat den 15. november 2006 af Kristen Touborg (SF), Ole Sohn (SF), Pia Gjellerup (S), Ole Glahn (RV) og Line Barfod (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om nedsættelse af et uafhængigt organ, der godkender politiske partiers navne

 

Folketinget opfordrer regeringen til inden den 1. februar 2007 at fremsætte de nødvendige ændringsforslag til folketingsvalgloven og foretage de nødvendige ændringer i administrative forskrifter efter følgende retningslinjer:

€" Der oprettes et uafhængigt organ, der godkender alle nye partinavne på de politiske partier, der ønsker at deltage i folketingsvalg. Organet skal bestå af 3 medlemmer, der træffer afgørelse med almindeligt flertal med mulighed for afgivelse af mindretalsudtalelse. Formand er retschefen ved Folketingets Ombudsmand. Derudover skal organet bestå af en valgretsekspert og en embedsmand fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Sekretariatsbistand ydes af Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Godkendelsesproceduren følger de eksisterende regler med følgende ændringer:

€" Der fastsættes en sagsbehandlingsfrist på maks. 6 uger fra modtagelsen af ansøgningen, i den forbindelse fortsættes den allerede eksisterende sagsbehandlingsform med bl.a. høring af relevante partier.

€" Det sikres, at reglen om, at et nyt parti ikke kan få godkendt et navn, som kan give anledning til, at partiet forveksles med et af de allerede opstillingsberettigede partier eller med et parti, der på anden måde har beskyttet sit partinavn efter § 13 i folketingsvalgloven, også inddrager en afvejning af risikoen for forveksling, der ikke alene sætter fokus på de mulige partiers officielle navne, som er de navne, der anføres på stemmesedlerne, men bl.a. også sætter fokus på forveksling i det offentlige rum i det daglige og i forbindelse med tildeling af partiers bogstavbetegnelser.

 

Bemærkninger til forslaget

Forslagsstillerne er af den opfattelse, at der er behov for et uafhængigt organ, der skal godkende partinavne på de nye politiske partier, der ønsker at deltage i folketingsvalg. I dag er det således, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet træffer afgørelse i sådanne ansøgninger efter forelæggelse af udkastet til afgørelse for ministeren.

Det er sket, at ministeren har erklæret sig inhabil i en sådan sag og har bedt om at få flyttet ansvaret for sagsbehandlingen til en anden minister.

Forslagsstillerne ønsker derfor at sikre, at det ikke skal være muligt at sætte spørgsmålstegn ved uvildigheden i afgørelser om godkendelse eller afvisning af ansøgning om godkendelse af partinavne. Derfor foreslår forslagsstillerne, at afgørelsen flyttes væk fra det politiske forum, således at afgørelsen træffes uden om et ministerium og uden forelæggelse for en minister.

Godkendelse af nye partinavne skal efter forslagsstillernes opfattelse renses for enhver risiko for, at sagsbehandlingen kan opfattes som påvirket af særlige partipolitiske dagsordener, herunder fra regeringsbærende partier.

Ethvert parti, hvor risikoen for forveksling er til stede, vil til enhver tid få mulighed for at give sin mening til kende i den høringsrunde, der finder sted i forbindelse med behandlingen af en ansøgning om godkendelse af et nyt partinavn, hvilket efter forslagsstillernes opfattelse blot understøtter argumentet om at flytte afgørelsen ud fra ministerierne.

Et uafhængigt organ

Der udpeges 3 medlemmer, der træffer afgørelse med almindeligt flertal med mulighed for afgivelse af mindretalsudtalelse.

Den faktiske udpegelse foretages af indenrigs- og sundhedsministeren. Afholdelse af udgifter i forbindelse med møderne i organet afholdes endvidere af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som også yder sekretariatsbestand.

Sagsbehandlingstid

Der fastsættes en sagsbehandlingsfrist på 6 hele uger fra modtagelsen af ansøgningen. Det vil sige, at fristen forlænges i tilfælde af, at eventuelle helligdage falder på hverdage i den pågældende periode. Den allerede eksisterende sagsbehandlingsform fortsættes med bl.a. høring af relevante partier. Der skal hermed sikres en fast sagsbehandlingstid, således at partierne har mulighed for at agere i relation til en kommende deltagelse i et folketingsvalg og der derved sikres en fast behandlingstid for alle ansøgninger, så der ikke kan opstå tvivl om, hvorfor én sagsbehandling af en ansøgning tager længere tid end en anden.

Forvekslingsrisiko

Forslagsstillerne mener, at der i forhold til den nuværende administration af reglerne om risiko for forveksling med et allerede godkendt partinavn skal inddrages flere hensyn, især hensynet til, at der også foretages en vurdering af muligheden for forveksling i det offentlige rum mellem to eller flere godkendte partinavne, samt om man i forbindelse med tildeling af bogstavet på stemmesedlen kan sikre, at forvekslingsrisikoen ikke er til stede.

Forslagsstillerne ønsker her at lægge vægt på, at der foretages en helhedsvurdering af navnet i relation til brugen af navnet både i dagligdagen og på selve valgdagen.

 

Skriftlig fremsættelse

Kristen Touborg (SF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af et uafhængigt organ, der godkender politiske partiers navne.

(Beslutningsforslag nr. B 37).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.