B 28 Forslag til folketingsbeslutning om bedre løn i ældreomsorgen.

Udvalg: Det Politisk-Økonomiske Udvalg
Samling: 2006-07
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 07-11-2006

Beslutningsforslag som fremsat

20061_b28_som_fremsat (html)

B 28 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om bedre løn i ældreomsorgen.

Fremsat den 7. november 2006 af Ole Sohn (SF), Pernille Vigsø Bagge (SF) og Anne Baastrup (SF)

Forslag til folketingsbeslutning

om bedre løn i ældreomsorgen

Folketinget opfordrer regeringen til senest den 1. juni 2007 at tilbyde kommuner, regioner og statslige institutioner en særskilt pulje på 1 mia. kr., som iværksættes årligt pr. 1. april 2008 til brug for forhandlinger med de faglige overenskomstparter om bedre aflønning m.v. for lavtlønnede i bl.a. ældreomsorgen.

Bemærkninger til forslaget

En god offentlig service kræver også en professionel stolthed og et engagement. Det er svært at forene med de meget lave lønninger, der betales til nogle grupper af offentligt ansatte. Resultatet er rekrutteringsvanskeligheder og i visse tilfælde også en uengageret indsats. Det kan igen give faget et dårligt ry, øge rekrutteringsproblemerne og skabe en ond cirkel.

Det er det, som man kan frygte så småt er ved at ske i ældreomsorgen, hvor det er svært at få besat uddannelsespladser og hvor det i dele af landet kniber med at finde uddannede hjemmehjælpere. I mere end halvdelen af landets kommuner har man allerede problemer med at skaffe personale til ældreplejen, og der er kun udsigt til, at problemet vokser i de kommende år. I 2015 kan vi ifølge Velfærdskommissionen forvente at der vil være godt 25.000 flere ældre over 65 år med behov for varig hjælp.

Allerede i løbet af de kommende år vil det blive endnu sværere at få tilstrækkeligt personale. Det spår seks ud af ti kommunaldirektører for de nye storkommuner i en undersøgelse, som Ugebrevet A4 har fået lavet. Tilsvarende viste en forespørgsel til de 14 AF-regioner, ligeledes foretaget af Ugebrevet A4, at omsorgs- og sundhedssektoren om 5 år uden sammenligning vil være det område, der vil få de største vanskeligheder med at skaffe personale. Danmark står ifølge Ole Pass, der er formand for Foreningen af Socialchefer i Danmark, over for et meget alvorligt velfærdsproblem. Ole Pass udtaler: »Vi står foran et skrækscenario, hvis ikke der bliver gjort noget radikalt. Manglende hænder i ældreplejen er vores største velfærdsproblem overhovedet.« (Urban den 30. oktober 2006).

Hvis ikke der hurtigt bliver gjort noget for at forbedre rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i plejesektoren, vil det kræve import af udenlandsk arbejdskraft for at dække behovet. Falck har allerede købt vikarbureauet ActiveCare, der leverer vikarer til sundhedssektoren, med det formål at formidle vikarer fra bl.a. Polen og Slovakiet for at afhjælpe personalemangelen i sundhedssektoren.

SF foreslår, at de offentlige arbejdsgivere op til de kommende overenskomstforhandlinger får en ekstra sum penge til at løse dette og lignende problemer. De skal ikke fordeles ligeligt til alle offentligt ansatte, men skal målrettes til lavtlønsgrupperne inden for omsorgs- og sundhedssektoren. Andre grupper skal have deres »normale« lønstigninger. Det er altså ikke dem, der skal betale for et løft til de lavtlønnede.

SF forestiller sig, at finansministeren op til forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2008 på forhånd lover, at hvis staten, kommunerne og regionerne i forbindelse med overenskomstfornyelsen pr. 1. april 2008 indgår særlige (ramme)aftaler inden for en samlet økonomisk ramme for den offentlige sektor på 1 mia. kr. med de respektive overenskomstparter om bedre aflønning m.v. for lavtlønnede, vil de ekstra penge indgå i finansloven og tilgå kommuner og regioner via højere bloktilskud eller lignende.

Hvis en økonomisk ramme på 1 mia. kr. fordeles til de 10 pct. lavest lønnede blandt de offentligt ansatte, kan det give et løft på ca. 1.000 kr. om måneden i gennemsnit for en fuldtidsansat.

Forslaget skal først have udgiftsvirkning fra 2008.

Skriftlig fremsættelse

Ole Sohn (SF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om bedre løn i ældreomsorgen.

(Beslutningsforslag nr. B 28).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.