B 139 Forslag til folketingsbeslutning om asylansøgeres mulighed for arbejde og praktik.

Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2006-07
Status: Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 30-03-2007

Beslutningsforslag som fremsat

20061_b139_som_fremsat (html)

B 139 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om asylansøgeres mulighed for arbejde og praktik.

Fremsat den 30. marts 2007 af Troels Ravn (S), Sophie Hæstorp Andersen (S), Hüseyin Arac (S), Lotte Bundsgaard (S), Anne‑Marie Meldgaard (S) og Bjørn Medom Nielsen (S)

Forslag til folketingsbeslutning

om asylansøgeres mulighed for arbejde og praktik

 

Folketinget pålægger regeringen snarest at fremsætte de nødvendige lovforslag og foretage de fornødne administrative ændringer med henblik på at give asylansøgere adgang til lønnet arbejde og lønnet praktik, indtil ansøgerne enten har fået asyl i Danmark, eller der er skabt mulighed for, at asylansøgerne kan hjemsendes.

Bemærkninger til forslaget

Socialdemokraterne er fast besluttede på at hjælpe de svageste i samfundet. Så længe mennesker befinder sig i Danmark, er det vores pligt at behandle dem med respekt og medmenneskelighed.

Mennesker, der søger asyl i Danmark, må, uanset om de opnår asyl eller ej, sikres så gode forhold under opholdet, at de ikke bliver fysisk og psykisk syge og går i stykker som mennesker. Derfor anser vi det for nødvendigt at ændre dele af måden, asylansøgere behandles på.

Arbejde og praktik har en positiv effekt

Det er i dag ikke muligt for asylansøgere at tage et lønnet arbejde eller gennemføre en uddannelse med lønnet praktik.

Det er vigtigt, at mennesker, der befinder sig i Danmark, har mulighed for at skabe sig et godt liv og en god fremtid, uanset om fremtiden så ligger i Danmark eller i hjemlandet.

Det vil således være en såkaldt win-win-situation, hvis asylansøgeren under sit ophold erhverver sig kompetencer, der kan bruges både i Danmark og i hjemlandet.

At være i gang, arbejde og erhverve sig kompetencer, har kolossal betydning for den enkelte asylansøger €" ja faktisk er det afgørende for både trivslen og den generelle sundhedstilstand. Alle asylansøgere skal derfor have mulighed for at tage lønnet arbejde og komme i lønnet praktik.

Skriftlig fremsættelse

Troels Ravn (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om asylansøgeres mulighed for arbejde og praktik.

(Beslutningsforslag nr. B 139).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.