L 224 Forslag til lov om ændring af merværdiafgiftsloven og lov om afgift af lønsum.

(Ændrede momsregler for visse hjemmeplejeydelser og kunstdefinition samt indsættelse af hjemmel til modregning af negative afgiftsbeløb i efterfølgende indkomstår for visse lønsumsafgiftspligtige virksomheder).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2005-06
Status: Delt

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-04-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l224_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (5. april 2006)

 

 

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af merværdiafgiftsloven og lov om afgift af lønsum ( Ændrede momsregler for visse hjemmeplejeydelser og kunstdefinition samt indsættelse af hjemmel til modregning af negative afgiftsbeløb i efterfølgende indkomstår for visse lønsumsafgiftspligtige virksomheder)

(Lovforslag nr. L 224).

Forslaget indeholder følgende dele:

1. Forslag om at gøre visse hjemmeplejeydelser momspligtige.

For at skabe ligestilling mellem leverandører af ydelser visiteret efter § 71 i lov om social service og reglerne om frit leverandørvalg i hjemmeplejen (fritvalgsydelser), foreslås det, at der indføres momspligt for private virksomheder og selvejende institutioner, der leverer disse ydelser til borgerne og får betaling for ydelserne fra en kommune. Ændringen vil betyde, at virksomhederne får ret til at fradrage moms på deres indkøb og det vil derfor være lige meget, om de bruger underleverandører eller ikke.

Kommunerne skal efter forslaget betale momsen på regningerne fra virksomhederne. Denne moms vil de kunne få refunderet gennem den mellemkommunale momsudligningsordning.

2. Forslag om udvidelse af momslovens kunstdefinition.

6. momsdirektiv giver mulighed for, at fotokunst sidestilles med traditionel kunst. Det foreslås, at denne mulighed udnyttes ved, at fotografier bliver omfattet af momslovens definition af kunstgenstande. Det betyder, at der ved førstegangssalg af fotokunst, kun skal betales 20 pct. af afgiftsgrundlaget i moms.

3. Forslag om korrektion af forkert henvisning.

Det foreslås, at to forkerte henvisninger i momslovens §§ 58 og 59 rettes.

4. Forslag om lovhjemmel til modregning for negative afgiftsbeløb for visse virksomheder.

Det forslås, at der i lov om lønsumsafgift indsættes en hjemmel til at overføre negative afgiftsbeløb til efterfølgende års angivelser. Forslaget ændrer ikke gældende praksis.

Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 1. juli 2006.

Forslagene om fritvalgsydelser og fotokunst skønnes at medføre provenutab for staten på henholdsvis ca. 40 mio. kr. og 2 mio. kr. årligt.

For nogle virksomheder vil forslaget om fritvalgsydelser betyde, at de ikke mere har både momsfri- og momspligtige aktiviteter og derfor undgår de at beregne delvis momsfradragsret. Det vil give en årlig besparelse pr. virksomhed på ca. 245 kr. Omvendt vil virksomheder, der nu kun har momsfritagne aktiviteter og derfor ikke er momsregistrerede, få en engangsudgift på ca. 110 kr. til momsregistrering og en årlig udgift til angivelse af moms på ca. 400 kr., 800 kr. eller 3000 kr. alt efter, om de skal foretage momsafregning halvårligt, kvartalsvis eller månedsvis.

Forslaget skønnes ikke at have nævneværdige administrative konsekvenser for det offentlige.

Den sene fremsættelse skyldes blandt andet, at forslaget har beroet på et svar fra EU Kommissionen i forbindelse med ændringen af momsreglerne for fritvalgsydelserne.

Med disse bemærkninger skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.