L 221 Forslag til lov om ændring af lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler).

(Ændret hovedsigte, kompetencegivende undervisning og omlægning af individuel elevstøtte til generelt tilskud m.v.).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-04-2006

Fremsættelse: 05-04-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l221_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (5. april 2006)

 

 

Undervisningsministeren (Bertel Haarder) :

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om folkehøjskole, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler) (Ændret hovedsigte og kompetencegivende undervisning m.v.)

(Lovforslag nr. L 221).

Lovforslaget er led i opfølgningen på Højskoleudvalgets rapport (december 2004).

De frie kostskolers hovedsigte ændres fra "folkelig oplysning" til "livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse".

En elev på et kursus på en folkehøjskole, husholdningsskoler eller håndarbejdsskole kan som en del af sit kursus vælge at følge prøveforberedende eller kompetencegivende undervisning efter anden lovgivning. Der tænkes i første række på erhvervsuddannelser, social- og sundhedsuddannelser, forberedende voksenundervisning, almen voksenuddannelse, Htx, hhx, stx og hf, korte og mellemlange uddannelser. Andre uddannelser, herunder uddannelser under andre ministerier, kan indgå i ordningen.

Undervisning efter anden lovgivning kan højst udgøre 15 timer pr. uge. Den undervisning, højskolen selv skal gennemføre, skal mindst udgøre 15 timer pr. uge, hvoraf mindst 11 timer skal være af bred almen karakter.

Elever, der følger kompetencegivende undervisning udløser tilskud på såvel højskolen som på uddannelsesinstitutionen. På højskolen udløses tilskud med en reduceret beløb for de timer, eleven følger kompetencegivende undervisning.

Endelig bortfalder undervisningsministerens adgang til at fravige kravet om, at en skole hvert skoleår skal have mindst 24 årselever eller 24 årselever som gennemsnit af dette og de foregående to skoleår.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. august 2006.

Lovforslagets fremsættelse har beroet på regeringens overvejelser, der først er afsluttet den 31. marts 2006. Det har derfor ikke været muligt at fremsætte lovforslaget inden den 1. april 2006. Af samme grund har høringen over forslaget ikke kunnet iværksættes inden fremsættelsen. Af hensyn til skolernes planlægning af aktiviteterne i skoleåret, der starter den 1. august 2006, ses lovforslaget gerne færdigbehandlet i denne folketingssamling.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til hurtig og velvillig behandling i det høje Ting.