L 176 Forslag til lov om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder og kommuners og regioners deltagelse i selskaber.

(Lov om kommuners og regioners erhvervsaktiviteter).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 22-03-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l176_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (22. marts 2006)

 

 

Økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder og kommuners og regioners deltagelse i selskaber (Lov om kommuners og regioners erhvervsaktiviteter)

(Lovforslag nr. L 176).

Samarbejde mellem det offentlige og private virksomheder kan være en central vej til at sikre en effektiv varetagelse af offentlige opgaver og en løbende udvikling af de offentlige ydelser.

Offentlig-privat samarbejde er ikke et mål i sig selv. Et øget samarbejde mellem det offentlige og private virksomheder kan til glæde for alle medføre en effektiviseringsgevinst samt forbedret service for borgere og virksomheder. Offentlig-private selskaber kan være et første skridt til at få offentlige opgaver ud på markedet i kraft af udbredelsen af offentlig know-how til private virksomheder som et alternativ til for eksempel udlicitering.

Lovforslaget indeholder en stramning og præcisering af reglerne for kommunernes og regioners adgang til at udføre erhvervsaktiviteter, jf. regeringsgrundlaget "Nye mål" fra 2005. Samtidig bliver regelsættet et mere målrettet instrument til offentlig-privat samarbejde.

Med lovforslaget skal kommunal og regional erhvervsaktivitet i fremtiden som udgangspunkt ske i selskabsform med deltagelse af private. Der stilles således som udgangspunkt krav om, at der skal være private, som besidder minimum 25 pct. af selskabets kapital og stemmerettigheder i selskabet.

Kommunerne vil dog stadig kunne udføre mindre opgaver for hinanden, hvis de falder under en bagatelgrænse på ca. 1,5 mio. kr.

De fælles selskaber vil kunne etableres om opgaver, der bygger på kommunal/regional viden, og hvor opgaven som udgangspunkt ikke tidligere har været udliciteret.

Det er ikke hensigten, at det offentlige skal drive erhvervsaktivitet i konkurrence med private virksomheder. Der skal derfor alene være mulighed for at danne fælles selskaber, der ikke i væsentlig grad afsætter produkter på det private marked. Det foreslås som følge heraf, at den kommunale part skal trække sig ud af et selskab, hvis over 25 pct. af selskabets omsætning stammer fra salg til andre end kommuner, og at en regional part på tilsvarende vis skal trække sig ud af et selskab, hvis over 25 pct. af selskabets omsætning stammer fra salg til andre end regioner.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.