L 151 Forslag til lov om ændring af lov om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behandling, diagnostik og forskning m.v.

(Omfanget af behandling på de regionale sygehuse, ligestilling af kvinders adgang til kunstig befrugtning uanset civilstand og seksuel orientering, vurdering af forældreuegnethed, lempelse af ægdonationsreglerne og forlængelse af opbevaringstiden for nedfrosne æg).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 26-01-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l151_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (26. januar 2006)

 

 

Indrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behandling, diagnostik og forskning m.v. ( Omfanget af behandling på de regionale sygehuse, vurdering af forældreuegnethed, lempelse af ægdonationsreglerne og forlængelse af opbevaringstiden for nedfrosne æg).

(Lovforslag nr. L 151).

Lovforslaget indeholder regler om det offentlige behandlingstilbud på de regionale sygehuse. Det foreslås, at sygehusene yder behandling, hvis der ikke er fælles børn. Dette svarer til den hidtidige praksis. Der kan dog tilbydes behandling, hvis parret efter fødsel af et barn fortsat har nedfrosne æg. I dette tilfælde kan der tilbydes ægoplægning inden for de tidsmæssige rammer for opbevaringstiden, der nu foreslås fastsat til maksimalt 5 år.

Endvidere indeholder forslaget en lempelse af ægdonationsreglerne, således at også kvinder, der ikke selv er i fertilitetsbehandling, får mulighed for at donere æg. Dermed får vi en parallelitet med sæddonation. Jeg skal for god ordens skyld bemærke, at Sundhedsstyrelsen i tilknytning til denne lempelse skal udarbejde nogle sundhedsfaglige retningslinjer.

Endelig indeholder loven en bestemmelse om, at der skal fastsættes kriterier for afgrænsning af forældreuegnethed.

I dag tilbydes behandling med kunstig befrugtning ved en læges medvirken til heteroseksuelle par. Enlige kvinder og lesbiske par kan ikke behandles af en læge med henblik på at opnå en graviditet ved kunstig befrugtning.

Dette spørgsmål har været overvejet mange gange og repræsenterer for nogle et kontroversielt område både i relation til en sammenhængende lovgivning, til diskriminationsaspekter og til barnets tarv.

Regeringen har ikke fremsat forslag til ændring på dette punkt, men har valgt med henblik på Folketingets forhandlinger at udarbejde et notat om problemstillingen og dens mange facetter, som kan danne grundlag for en debat. Regeringen har derfor samtidig med fremsættelsen af lovforslaget tilsendt alle folketingsmedlemmer et notat om spørgsmålet indeholdende de forskellige aspekter af sagen. Når der er taget stilling til, hvilket folketingsudvalg der skal forestå udvalgsbehandlingen af lovforslaget, vil notatet ligeledes blive tilsendt dette.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.