L 110 Forslag til lov om fremme af frit valg for borgerne ved levering af serviceydelser i kommuner.

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 14-12-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l110_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (14. december 2005)

 

 

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om fremme af frit valg for borgerne ved levering af serviceydelser i kommuner

(Lovforslag nr. L 110).

Regeringen har taget en række væsentlige initiativer for at forbedre borgernes valgmuligheder på de centrale velfærdsområder. Hvis frit valg skal fungere i praksis, forudsætter det imidlertid, at borgerne har kendskab til de valgmuligheder, som de har fået. Det er derfor en central udfordring at tilvejebringe relevant, let tilgængelig og sammenlignelig information, som kan give borgerne et kvalificeret grundlag for at gøre brug af frit valg. Regeringen vil med lovforslaget tage hånd om denne udfordring.

Lovforslagets hovedindhold er en udmøntning af punktet i regeringsgrundlaget "Nye mål" om indførelsen af en landsdækkende ordning for sammenlignelig brugerinformation på de væsentligste kommunale serviceområder i 2007.

Med lovforslaget pålægges kommunalbestyrelsen at udarbejde sammenlignelig brugerinformation om dagtilbud, folkeskolen og ældreområdet. En lovfæstelse af sammenlignelig brugerinformation vil betyde, at borgerne kan sammenstille og sammenligne forskellige institutioner og ydelser inden for en kommune og på tværs af kommunegrænser.

Ambitionen er, at sammenlignelig brugerinformation skal fungere som det centrale redskab for brugerrettet information på det kommunale område. Informationskravene i medfør af sektorlovgivningen vil derfor i videst muligt omfang blive inkorporeret i den nye ordning.

Hvis frit valg skal fungere optimalt, bør det være muligt for borgerne at sammenligne alle leverandører af en given ydelse. Regeringen foreslår derfor, at selvejende institutioner og private leverandører, der er en integreret del af det kommunale tilbud, indgår i den sammenlignelige brugerinformation.

Det foreslås, at indenrigs- og sundhedsministeren bemyndiges til efter drøftelse med de involverede sektorministre at fastsætte nærmere regler for udarbejdelsen af sammenlignelig brugerinformation. Det skønnes mest hensigtsmæssigt at fastlægge den konkrete udformning af sammenlignelig brugerinformation ved bekendtgørelse, da der med mellemrum kan opstå behov for en justering af ordningen.

En obligatorisk ordning for sammenlignelig brugerinformation forudsætter, at der tilvejebringes en ny teknisk løsning, som er brugervenlig og på samme tid let at administrere i kommunerne. Regeringen har til hensigt at tilvejebringe en ny tidssvarende IT-platform, der giver adgang til sammenlignelig brugerinformation om de væsentligste kommunale serviceydelser.

Herudover er lovforslaget i vid udstrækning en videreførelse af den gældende lov om fremme af frit valg for borgerne ved levering af serviceydelser i kommuner og amtskommuner.

Lovforslaget er dog samtidig tilpasset konsekvenserne af kommunalreformen. Amtskommunerne nedlægges som led i kommunalreformen, og de nye regioners primære opgave er drift af sygehusvæsenet. På dette område er der iværksat en række lovgivningsmæssige initiativer vedrørende frit valg. Nærværende lovforslag omfatter derfor alene kommunerne til forskel fra den gældende lov om fremme af frit valg for borgerne ved levering af serviceydelser i kommuner og amtskommuner.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale forslaget til hurtig og velvillig behandling i Folketinget.