Forslaget her er som nævnt en udmøntning af forsvarsforliget.
Der sker en omlægning af værnepligten til kun at vare 4 måneder, bortset fra Livgarden, kongeskibet og Gardehusarregimentets hesteeskadron, der har behov for at være der lidt længere.
Det, der også sker med lovforslaget her, er, at det, vi kender som mobiliseringsforsvaret, nedlægges, og i stedet gør man det, at man målretter uddannelsen frem mod en totalforsvarsforpligtelse, således at de værnepligtige, der er inde at aftjene værnepligten på de 4 måneder, målrettet bliver uddannet til totalforsvaret, og når de bliver hjemsendt, så står de til rådighed i de første 3 år. I tilfælde af at der skulle ske en katastrofe, kan man altså trække på disse soldater, som målrettet er uddannet til præcis den funktion.
De soldater, der har lyst til at tegne kontrakt og dermed færdiguddanne sig til reaktionsstyrken har muligheden for at gøre det. Det vil sige, at vi stadig væk har værnepligten som et sted, hvor vi kan rekruttere folk til at tegne sig til reaktionsstyrken og dermed også være en del af den styrke, vi kan sende ud for at hjælpe til, når der sker noget internationalt.
De samme regler kommer jo så til at gælde for de kvinder, som melder sig frivilligt, således at der er ens spilleregler. Det er jo kun rimeligt, og sådan skal det selvfølgelig være.
En omlægning og en tilpasning af værnepligten til nutiden passer egentlig også fint med Det Konservative Folkepartis politik. Vi er i dag i den situation, at det er præcis 90 år siden, at Det Konservative Folkeparti blev stiftet, nemlig den 22. februar 1916.
Det er ganske interessant, når man kigger på værnepligten, for jeg kom til at sidde og kigge i det allerførste partiprogram, som Det Konservative Folkeparti lavede tilbage i 1916, og der står faktisk allerede i punkt 1:
Hævdelse af folkets nationale selvbestemmelsesret, forsvarssagens forsvarlige løsning, derunder virkelig gennemførelse af almindelig værnepligt.
For 90 år siden slog Det Konservative Folkeparti altså på, at vi skal have en værnepligt, at vi skal bevare værnepligten, og at vi skal støtte op om værnepligten. I disse 90 år har vi jo så fra tid til anden, og også i dag er vi i gang med et lovforslag derom, justeret og tilpasset værnepligten til nutiden. Det hænger jo ganske godt sammen med et andet konservativt princip, nemlig at man skal forandre for at bevare, og det er præcis det, vi gør i dag. Ved at forandre værnepligten sikrer vi, at vi også i fremtiden kan fastholde værnepligten.
Vi støtter lovforslaget.