B 92 Forslag til folketingsbeslutning om styrkelse af forebyggelsen af paradentose og tandkødsbetændelse.

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2005-06
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 21-03-2006

Fremsat: 21-03-2006

Beslutningsforslag som fremsat

20051_b92_som_fremsat (html)

B 92 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om styrkelse af forebyggelsen af paradentose og tandkødsbetændelse.

Fremsat den 21. marts 2006 af Lone Møller (S), René Skau Björnsson (S), Karen J. Klint (S), Bjørn Medom Nielsen (S) og Lise von Seelen (S)

Forslag til folketingsbeslutning

om styrkelse af forebyggelsen af paradentose og tandkødsbetændelse

 

Folketinget pålægger regeringen inden den 1. november 2006 at fremsætte lovforslag, der indfører forbedrede ordninger for forebyggelse af paradentose og tandkødsbetændelse. Dette skal bl.a. ske ved en forbedring af sygesikringstilskuddene til disse tandsygdomme.

 

Bemærkninger til forslaget

Baggrund

Den nyeste undersøgelse af voksenbefolkningens tandsundhedstilstand i Danmark er foretaget af Tandlægeskolen, Københavns Universitet, og offentliggjort i perioden 2003-2005 (se kildehenvisninger). Flere voksne danskere bevarer naturlige tænder i funktionsdygtig stand, og i takt med befolkningens udnyttelse af voksentandplejen bliver karies (»huller i tænderne«) i højere grad behandlet ved traditionel restorativ tandbehandling end tidligere.

Undersøgelser peger imidlertid på, at voksentandplejen primært har effekt med hensyn til behandlingsindsatsen, idet tandsygdomsmængden gennemsnitligt set er den samme for regelmæssige brugere og ikke-regelmæssige brugere af tandplejetilbuddet.

Den manglende forebyggende effekt af voksentandplejen slår især stærkt igennem på en svigtende kontrol med paradentose og tandkødsbetændelse. Repræsentative undersøgelser af voksenbefolkningen viser, at 9 ud af 10 voksne danskere har tegn på tandkødsbetændelse, og symptomer på alvorlig paradentose i form af fordybede tandkødslommer ses hos 82 pct. af ældre mennesker i alderen 65-74 år. Forekomsten af paradentose er samtidig ekstraordinært høj og alvorlig i forhold til situationen i resten af Skandinavien og Europa i øvrigt.

Alvorlig paradentose er en vigtig årsag til tandudtrækning og tidligt tab af naturlige tænder. Både karies, paradentose og tab af tænder er ulige fordelt i befolkningen, idet de socialt og økonomisk dårligt stillede og ældre mennesker bærer den største del af sygdomsbyrden. Parallelt hermed udnytter de socialt og økonomisk dårligt stillede mennesker i mindre grad tilbuddet om tandpleje hos privatpraktiserende tandlæger. Dette hænger bl.a. sammen med egenbetalingen, der er særlig høj ved paradentosebehandling.

Generelt set er der udsigt til, at voksenbefolkningen i fremtiden vil bevare flere naturlige tænder, og der er derfor yderligere behov for at styrke forebyggelsen af tandkødsbetændelse og paradentose.

Forslagets indhold

Socialdemokratiet mener, at der er behov for at forbedre forebyggelsen af paradentose og tandkødssygdomme dels ved nye ordninger for den enkelte patient, dels ved bredere initiativer rettet mod vigtige årsager til tandsygdomme.

Sygesikringssystemet må moderniseres, så der ydes bedre tilskud til patientbehandlingen og forebyggelse af tandkødsbetændelse og alvorlig paradentose. Et nyt tilskudssystem skal medvirke til at fjerne den sociale ulighed i sygdom og behandling. Der skal ske en yderligere tilførsel af offentlige ressourcer til voksentandplejen €" og ikke bare en omfordeling af de eksisterende ressourcer.

Ved moderniseringen af sygesikringsordningen skal indsatsen over for paradentose og tandkødsbetændelse samt hjælpen til patienterne prioriteres på linje med forebyggelsen og behandlingen af karies. Sygesikringstilskuddet til forebyggelse og behandling skal fastsættes efter diagnosebestemte objektive behovskriterier, der særlig tilgodeser patienter med den aggressive form for paradentose. Dette skal ske ud fra en tandlægefaglig vurdering, der foretages efter undersøgelse af den kliniske sundhedstilstand. Tandlægeskolen i København ved professor, dr.odont. Poul Erik Petersen har på basis af de nyeste befolkningsundersøgelser skønnet, at en styrket indsats over for tandkødssygdomme/paradentose kan sættes i gang inden for en beløbsramme på 50 mio. kr.

Tobaksforbrug er en vigtig årsagsfaktor for paradentose såvel som for en række kroniske almene sygdomme. Socialdemokratiet foreslår, at tandlægerne sætter yderligere fokus på tobaksforebyggelsen som led i patientbehandlingen og til gavn for folkesundheden. Forebyggelsen af paradentose og bevarelsen af et funktionsdygtigt tandsæt vil samtidig give en bedre ernæringstilstand, især blandt ældre mennesker, og således øge modstandskraften over for kroniske almensygdomme.

 

 

Kildehenvisninger

1. Voksenbefolkningens tandstatus og udnyttelse af tandplejetilbuddet i Danmark 2000 €" Sociale og adfærdsmæssige determinanter for udvikling. Poul Erik Petersen, Mette Kjøller, Lisa Bøge Christensen og Ulla Krustrup. Tandlægebladet 2003, 107 (9), side 672-684.

2. Voksenundersøgelsen i Danmark 2000/2001: Carieserfaring og parodontal status hos voksne i relation til social status og udnyttelse af tandplejen. Ulla Krustrup og Poul Erik Petersen. Tandlægebladet 2005. 109(10), side 798-812.

3. Pressemeddelelse af 12. september 2005: »Social slagside i tandsundheden hos voksne danskere«. Tandlægeskolen, Københavns Universitet.

4. Strengthening the prevention of periodontal disease: The WHO approach. Poul Erik Petersen og Hiroshi Ogawa. Journal of Periodontolog y 2005, 76 (12), side 2187-2193.

 

Skriftlig fremsættelse

Lone Møller (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om styrkelse af forebyggelsen af paradentose og tandkødsbetændelse.

(Beslutningsforslag nr. B 92).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.