B 124 Forslag til folketingsbeslutning om tidsubegrænset opholdstilladelse til flygtninge, som er integreret på arbejdsmarkedet.

Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2005-06
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 07-04-2006

Beslutningsforslag som fremsat

20051_b124_som_fremsat (html)

B 124 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om tidsubegrænset opholdstilladelse til flygtninge, som er integreret på arbejdsmarkedet.

Fremsat den 7. april 2006 af Morten Østergaard (RV), Elisabeth Geday (RV), Marianne Jelved (RV) og Elsebeth Gerner Nielsen (RV)

Forslag til folketingsbeslutning

om tidsubegrænset opholdstilladelse til flygtninge, som er integreret på
arbejdsmarkedet

 

Folketinget opfordres til at tage de nødvendige initiativer til at sikre, at alle flygtninge, som har fået asyl i Danmark, automatisk opnår tidsubegrænset opholdstilladelse, når de har været i ustøttet beskæftigelse i 52 uger.

Bemærkninger til forslaget

I lyset af de demografiske udfordringer, Danmark står over for, har vi brug for alle arbejdende hænder. Det foreslås derfor, at flygtninge, som er integreret på arbejdsmarkedet, ikke tvangshjemsendes.

I dag hjemsendes også velintegrerede flygtningefamilier, selv om de har opfyldt alle deres integrationsmæssige forpligtelser, er velfungerende og bidragende samfundsborgere og i øvrigt ønsker at fortsætte deres tilværelse i Danmark. Det er et effektivt spild af arbejdskraft og samfundsressourcer og samtidig en hæmsko for integrationen.

Flygtninge, som er i arbejde, bør have ret til at blive i Danmark, også selv om de ikke længere har ret til beskyttelse (f.eks. fordi der er blevet fred i deres hjemland). Det giver det ultimative incitament: Skab din egen tilværelse i Danmark, og du kan få lov til at blive! Det er op til dig selv og din indsats.

For både den offentlige sektor og det private erhvervsliv vil forslaget motivere til en større interesse for at ansætte indvandrere. I dag kan en arbejdsgiver risikere at miste en god arbejdskraft, fordi opholds- og arbejdstilladelsen inddrages. Arbejdsgiverens udgifter til oplæring og integration er således spildt. Det kan dæmpe interessen for at deltage i integrationsarbejdet.

Forslagsstillerne finder, at det er rimeligt at definere flygtninge som velintegrerede på arbejdsmarkedet, når de har haft fast arbejde i 52 uger. Det svarer til det krav, der stilles for at blive berettiget til dagpenge. Dette krav erstatter og forenkler således de nugældende regler om flere års ansættelse ved samme arbejdsgiver som kriterium for forlængelse af opholdstilladelsen.

En flygtning, som får permanent opholdstilladelse, fordi han/hun har haft fast arbejde i 52 uger, skal samtidig have ret til en permanent opholdstilladelse til sin ægtefælle og børn under 18 år. Hvis disse fortsat har ret til opholdstilladelse som følge af asylreglerne, skal deres asylstatus opretholdes med den deraf følgende ret til særlig beskyttelse. Er det ikke tilfældet, skal børn og ægtefæller have de samme sociale rettigheder som medfølgende ægtefæller og børn til arbejdstagere, der får opholdstilladelse efter jobkortordningen.

Selv om en flygtning får permanent opholdstilladelse efter de foreslåede regler, skal vedkommende stadig have mulighed for gratis at deltage i integrations- og danskkurser, således at flygtningen kan kvalificere sig til eksempelvis at blive dansk statsborger.

Selv om en flygtning får permanent opholdstilladelse efter de foreslåede regler, skal vedkommende stadig have mulighed for at tage imod de frivillige repatrieringstilbud, som bl.a. kan give økonomisk bistand til retableringen i oprindelseslandet.

Skriftlig fremsættelse

Morten Østergaard (RV):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om tidsubegrænset opholdstilladelse til flygtninge, som er integreret på
arbejdsmarkedet.

(Beslutningsforslag nr. B 124).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.