B 104 Forslag til folketingsbeslutning om en handlingsplan for at nedbringe pesticidrester i dansk frugt og grønt.

Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2005-06
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 30-03-2006

Beslutningsforslag som fremsat

20051_b104_som_fremsat (html)

B 104 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om en handlingsplan for at nedbringe pesticidrester i dansk frugt og grønt.

Fremsat den 30. marts 2006 af Mette Gjerskov (S), Pernille Blach Hansen (S) og Jens Peter Vernersen (S)

Forslag til folketingsbeslutning

om en handlingsplan for at nedbringe pesticidrester i dansk frugt og grønt

 

Folketinget pålægger regeringen at udarbejde en handlingsplan for nedbringelse af pesticidrester i dansk frugt og grønt. Planen skal som minimum indeholde følgende elementer:

En årlig afrapportering af pesticidfundene, så resultaterne er lettilgængelige og ikke mindst anvendelige for gartnere og deres rådgivere.

En registrering af fundene af pesticidrester i dansk frugt og grønt, så de kan spores tilbage til den enkelte avler, således at avlerne får et redskab til en mere målrettet rådgivning.

En fokuseret indsats i Miljøstyrelsen, så nye og bedre pesticider hurtigt kan godkendes, og så 10-års-fristen for revurdering af godkendte sprøjtemidler som minimum overholdes for pesticider, der anvendes i fødevarer tæt på høst. Puklen med ansøgninger om godkendelser af pesticider i Miljøstyrelsen skal være væk ved udgangen af 2006.

En registrering af behandlingshyppigheden for frugt og grønt og opstilling af mål herfor i lighed med målene for landbrugets behandlingshyppighed i pesticidhandlingsplanen.

Et klart mål for, hvornår dansk frugt og grønt skal være helt fri for pesticidrester.

Bemærkninger til forslaget

I de senere år er der konstateret en alarmerende stigning i pesticidrester i dansk frugt og grønt.

Stigningen skyldes ganske få pesticider. Fundene ligger inden for grænseværdierne, men må alligevel give anledning til konkret handling dels af hensyn til forbrugernes ønske om fødevarer uden pesticidrester, dels af hensyn til de danske gartneriers og frugtavleres overlevelsesmuligheder.

Det er vigtigt for avlerne og deres konsulenter, at der bliver let adgang til oplysninger om fund af pesticidrester både i form af oplysning om fund i de forskellige typer af frugt og grønt og i form af oplysning om, i hvilket omfang de enkelte pesticider har givet anledning til fund af pesticidrester.

Fødevarestyrelsens analyser af pesticidrester i dansk frugt og grønt bliver i dag ikke anvendt til at udvikle behandlingsstrategier, der kan minimere indholdet af pesticidrester i dansk frugt og grønt. Analyserne bør gennemføres således, at den enkelte avler kan informeres om fund og ikke fund af pesticidrester og dermed benytte analyserne som et redskab til at vurdere, om der er behov for ændrede behandlingsstrategier, kontrol af sprøjteudstyr m.m.

Avlerne kritiserer Miljøstyrelsen for at være for langsom til at vurdere nye pesticider, der eventuelt vil kunne reducere indholdet af pesticidrester og være mindre skadelige for sundheden og miljøet. Samtidig overholder Miljøstyrelsen ikke fristen på 10 år for revurdering af godkendte sprøjtemidler. Der er derfor behov for en styrket indsats fra Miljøstyrelsen, som samtidig vil kunne øge avlernes motivation til at gøre en indsats for at minimere indholdet af pesticidrester i frugt og grønt.

Skriftlig fremsættelse

Mette Gjerskov (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om en handlingsplan for at nedbringe pesticidrester i dansk frugt og grønt.

(Beslutningsforslag nr. B 00).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.