L 63 Forslag til lov om ændring af lov om sundhedsvæsenet i Grønland.

(Foranstaltninger ved overtrædelse af lovgivningen på sundhedsområdet).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 23-02-2005

Fremsættelse: 23-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l63_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (23. februar 2005)

 

 

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om sundhedsvæsenet i Grønland (Foranstaltninger ved overtrædelse af lovgivningen på sundhedsområdet)

(Lovforslag nr. L 63)

Lovforslaget er en uændret genfremsættelse af lovforslag L 101, som bortfaldt ved udskrivning den 18. januar 2005 af valg til Folketinget. Lovforslaget efterkommer et ønske fra Grønlands Hjemmestyre om at få bemyndigelse til at fastsætte regler, så der kan idømmes foranstaltninger efter kriminallov for Grønland for overtrædelse af landstingsforordninger på sundhedsområdet.

Med lov om sundhedsvæsenet i Grønland, har Grønlands hjemmestyre overtaget den regelfastsættende myndighed for, samt administrationen af sundhedsvæsenet. Loven giver imidlertid kun Landstinget adgang til at fastsætte bestemmelser, der kan medføre idømmelse af bøde og konfiskation for overtrædelse af landstingsforordninger mv.

Med lovforslaget får Grønlands Hjemmestyre bemyndigelse til også at fastsætte foranstaltninger efter kriminallov for Grønland. Det drejer sig om foranstaltninger i form af betinget dom, dom til forsorg, anbringelse i anstalt i Grønland eller i Danmark, særlige foranstaltninger over for unge lovovertrædere, særlige foranstaltninger over for psykisk abnorme lovovertrædere og fortabelse af rettigheder.

Bemyndigelsen tænkes anvendt til at fastsætte, at der kan idømmes sådanne foranstaltninger ved overtrædelse af landstingsforordning om forbud mod visse dopingmidler. Overtrædelse heraf kan i dag kun medføre bøde eller konfiskation, mens overtrædelse af den tilsvarende danske dopinglovgivning kan medføre fængsel indtil 2 år.

Bemyndigelsen tænkes endvidere anvendt på epidemiområdet, hvor overtrædelse af den gældende landstingsforordning om civile foranstaltninger mod smitsomme sygdomme, kun kan medføre bøde, medmindre en strengere foranstaltning er forskyldt efter anden lovgivning. I den danske lov om foranstaltninger mod smitsomme sygdomme kan overtrædelse af loven mv. straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder, medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning.

Hjemmestyret overvejer herudover en reform af lægemiddellovgivningen i Grønland, hvor det overvejes at fastsætte sanktioner, der er strengere foranstaltninger end bøde og konfiskation.

Idet jeg henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale det til Folketingets velvillige behandling.