L 15 Forslag til lov om ændring af forskellige love på Finansministeriets område.

(Konsekvensændringer som følge af kommunalreformen).

Af: Finansminister Thor Pedersen (V)
Udvalg: Det Politisk-Økonomiske Udvalg
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 24-02-2005

Fremsat: 24-02-2005

Lovforslag som fremsat

20042_l15_som_fremsat (html)

L 15 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af forskellige love på Finansministeriets område. (Konsekvensændringer som følge af kommunalreformen).

Fremsat den 24. februar 2005 af finansministeren (Thor Pedersen)

Forslag

til

Lov om ændring af forskellige love på
Finansministeriets område

(Konsekvensændringer som følge af kommunalreformen)

 

§ 1

I lov nr. 1203 af 27. december 2003 om offentlige betalinger m.v. foretages følgende ændringer:

1. Overalt i loven ændres »amtskommunens« til: »regionens«, »amtskommuner« til: »regioner«, »amtskommune« til »region«, »amtskommunale« til: »regionale«, »amtskommunerne« til: »regionerne«, og »amtskommunen« til: »regionen«.

2. § 8, stk. 4, ophæves.

Stk. 5 bliver herefter stk. 4.

3. I § 9, stk. 1, udgår », herunder betaling af tilskud til Hovedstadens Sygehusfællesskab og Hovedstadens Udviklingsråd«.

§ 2

I lov om tjenestemænd, jf. lovbekendtgørelse nr. 531 af 11. juni 2004, foretages følgende ændringer:

1. I § 16 ændres to steder »borgerligt eller kommunalt« til: »borgerligt, kommunalt eller regionalt«.

§ 3

I lov om tjenestemandspension, jf. lovbekendtgørelse nr. 230 af 19. marts 2004, foretages følgende ændring:

1. I § 4 a, stk. 1, ændres »kommune« til: »kommune, region« og »stats- eller kommunegaranteret virksomhed« til: »stats-, kommune- eller regionsgaranteret virksomhed«.

§ 4

I lov om tjenestemænd i folkeskolen m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 679 af 17. september 1998, foretages følgende ændringer:

1.§ 12, stk. 6, affattes således:

»Stk. 6. Finansministeren fastlægger efter drøftelse med kommuner og regioner regler om administrationen af tjenestemandspensioner inden for de i stk. 1 nævnte områder.«

2. I § 14, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:

»For tjenestemænd i den amtskommunale folkeskole, der overgår til ansættelse i regionerne, finder de i henhold til 1. pkt. gældende bestemmelser anvendelse, indtil de afløses af bestemmelser fastsat af regionsrådet.«

3. I § 14, stk. 2, indsættes som 2. pkt.:

»For tjenestemænd i den amtskommunale folkeskole, der overgår til ansættelse i regionerne, finder de i henhold til 1. pkt. gældende bestemmelser anvendelse, indtil de afløses af bestemmelser fastsat som nævnt i § 4, stk. 1, jf. § 15 b.«

4. I § 15 indsættes som stk. 2:

»Stk. 2. Tjenestemænd omfattet af stk. 1, der overgår til ansættelse i regionerne, bevarer retten til tjenestebolig, så længe de er ansat i den stilling, hvortil boligen er knyttet. For disse tjenestemænd gælder de regler om tjenesteboliger, der gælder for tjenestemænd i regionerne. Indtil sådanne regler er fastsat, finder reglerne for tjenestemænd i kommunerne dog fortsat anvendelse.«

5. Efter § 15 indsættes:

» § 15 a. Regionsrådet udøver kommunalbestyrelsens beføjelser i henhold til § 3, stk. 1 og 2, § 5, § 6, stk. 1 og 2, og § 14, stk. 1, for så vidt angår de i § 1 nævnte tjenestemænd, der overgår til ansættelse i regionerne.

§ 15 b. Løn- og andre ansættelsesvilkår, der gælder for tjenestemænd i regionerne, træder for så vidt angår de i § 1 nævnte tjenestemænd, der overgår til ansættelse i regionerne, i stedet for de i § 4, stk. 1, 1. pkt., og § 8 nævnte regler for kommunale tjenestemænd.«

§ 5

I lov om pension til statens tjenestemænd m.v. i Grønland, jf. lovbekendtgørelse nr. 661 af 12. august 1993, som ændret ved § 6 i lov nr. 346 af 2. juni 1999 og § 2 i lov nr. 1426 af 22. december 2004, foretages følgende ændringer:

1. I § 3 a, stk. 1, ændres »kommune« til: »kommune, region« og »stats- eller kommunegaranteret virksomhed« til: »stats-, kommune- eller regionsgaranteret virksomhed«.

§ 6

Loven træder i kraft den 1. januar 2007.

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

Lovforslaget er en del af den samlede lovgivningsmæssige gennemførelse af en ny kommunalreform.

Forslaget er således et led i udmøntningen af regeringens aftale fra juni 2004 med Dansk Folkeparti om en strukturreform og den efterfølgende aftalte udmøntningsplan fra september 2004.

Aftalen indebærer, at der gennemføres en kommunalreform, som grundlæggende ændrer rammerne for varetagelsen af de offentlige opgaver og den offentlige service i Danmark.

Reformen tegner en ny offentlig sektor, hvor kommuner, regioner og stat har hver sin opgavemæssige identitet. Staten fastlægger de overordnede rammer. Kommunerne varetager de direkte borgerrettede opgaver og bliver dermed for borgere og virksomheder hovedindgangen til den offentlige sektor.

Fem nye regioner får ansvaret for sundhedsvæsenet samt regionale udviklingsopgaver og får ansvaret for at løse visse driftsopgaver for kommunerne.

Reformen indebærer, at amtskommunerne, HS og Hovedstadens Udviklingsråd nedlægges, at der sker en ny fordeling af de opgaver, der løses i den offentlige sektor, mellem kommuner, regioner og statslige myndigheder, og at antallet af skatteudskrivende niveauer reduceres fra tre til to.

Det foreliggende lovforslag har alene til formål at ændre myndighedsbetegnelser som følge af kommunalreformen og i den forbindelse opretholde den gældende retstilstand i relation til folkeskoletjenestemænd ansat i den amtskommunale folkeskole. Lovforslaget er således af rent teknisk karakter.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Lovforslaget har ingen økonomiske og administrative konsekvenser for staten, kommunerne, amtskommunerne og borgerne.

Forslaget har været sendt til Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Center for Kvalitet i Erhvervsregulering, som har vurderet, at forslaget ikke har økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet. Forslaget er derfor ikke forelagt et af Økonomi- og Erhvervsministeriets virksomhedspaneler.

Miljømæssige konsekvenser

Lovforslaget har ikke miljømæssige konsekvenser.

Forholdet til EU-retten

Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.

Høring

Lovforslaget har været sendt i høring hos Beskæftigelsesministeriet, Forsvarsministeriet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Justitsministeriet, Kirkeministeriet, Kulturministeriet, Miljøministeriet, Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender, Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Skatteministeriet, Socialministeriet, Trafikministeriet, Udenrigsministeriet, Undervisningsministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Domstolsstyrelsen, Datatilsynet, Rigsrevisionen, KL, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, HS, HUR, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Byggeri, Dansk ErhvervsFremme, Dansk Handel og Service, Dansk Industri, Dansk Transport og Logistik, Handel, Transport og Serviceerhvervene, Håndværksrådet, Landbrugsrådet, Sammenslutning af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger, Akademikernes Centralorganisation, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, Landsorganisationen i Danmark, Centralorganisationernes Fællesudvalg, Det Kommunale Kartel, Kommunale tjenestemænd og overenskomstansatte, Statsansattes kartel, Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab, Sundhedskartellet, Landsforeningen af landsbysamfund, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutning af Danske Småøer.

Samlet vurdering af konsekvenserne af lovforslaget

 

Positive konsekvenser/mindreudgifter

Negative konsekvenser/merudgifter

Økonomiske konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Ingen

Ingen

Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Ingen

Ingen

Miljømæssige konsekvenser

Ingen

Ingen

Forholdet til EU-retten

Forslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Bestemmelsen indebærer, at betegnelsen amtskommune og afledninger heraf erstattes med betegnelsen region.

Til nr. 2 og 3

Bestemmelserne er en konsekvens af ophævelsen af lovene om Hovedstadens Sygehusfællesskab og Hovedstadens Udviklingsråd og indebærer, at betegnelserne Hovedstadens Sygehusfællesskab og Hovedstadens Udviklingsråd ikke nævnes i lovteksten, således at betalingssystemet skal anvendes i hovedstadsområdet på samme måde som i resten af landet.

Til § 2

Bestemmelsen indebærer, at betegnelsen kommunalt, der har dækket primærkommuner og amtskommuner, udvides med betegnelsen regionalt.

Til § 3

Bestemmelsen indebærer, at betegnelserne kommune og kommunegaranteret, der har dækket primærkommuner og amtskommuner, udvides med betegnelserne for region og regionsgaranteret.

Til § 4

Til nr. 1

Bestemmelsen, der indeholder hjemmel for finansministeren til at fastsætte reglerne for administrationen af tjenestemandspensioner inden for de områder, der er nævnt i stk. 1, ændres som en konsekvens af, at amtskommunerne nedlægges. Administration vedrørende den enkelte folkeskoletjenestemand, der hidtil har hørt under amtskommunen, overgår til regionen, mens pensionsberegning m.v. som hidtil varetages af Finansministeriet.

Til nr. 2-5

Bestemmelserne indebærer, at loven også omfatter de tjenestemænd i folkeskolen, der ved kommunalreformen overføres fra amtskommuner til kommuner eller regioner, og at disse tjenestemænd fortsat vil være omfattet af loven, hvis de efter ansøgning direkte overgår til ansættelse i en tilsvarende eller anden stilling inden for de undervisningsområder, der er omfattet af loven, jf. § 1, eller i en region. Det er dog en forudsætning, at ansættelsen efter de regler, der var gældende indtil 31. marts 1993, henholdsvis 30. april 1993, kunne være sket som tjenestemand i folkeskolen. Under samme forudsætning vil tjenestemænd nævnt i § 1 fortsat være omfattet af loven, hvis de efter ansøgning direkte overgår til ansættelse i en region.

Til § 5

Bestemmelsen indebærer, at betegnelserne kommune og kommunegaranteret, der har dækket primærkommuner og amtskommuner, udvides med betegnelserne for region og regionsgaranteret.

Til § 6

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2007.


Bilag

Lovforslaget sammenholdt med gældende love

Gældende formulering

 

Lovforslaget

 

 

§ 1

 

 

I lov nr. 1203 af 27. december 2003 om offentlige betalinger m.v. foretages følgende ændringer:

 

 

 

 

 

1. Overalt i loven ændres »amtskommunens« til: »regionens«, »amtskommuner« til: »regioner«, »amtskommune« til »region«, »amtskommunale« til: »regionale«, »amtskommunerne« til: »regionerne«, og »amtskommunen« til: »regionen«.

 

 

 

§ 8.

 

2. § 8, stk. 4 , ophæves.

Stk. 4. Finansministeren kan fastsætte regler om, at Hovedstadens Sygehusfællesskab og Hovedstadens Udviklingsråd skal anvende det i stk. 1 nævnte betalingssystem.

 

Stk. 5 bliver herefter stk. 4.

Stk. 5. Rigsrevisor har adgang til at revidere området for elektronisk betalingsformidling og afvikling af ind- og udbetalinger efter stk. 1.

 

 

 

 

 

§ 9. Finansministeren kan fastsætte regler om, at kommuner og amtskommuner skal anvende det under § 8, stk. 1, nævnte betalingssystem til udbetaling af nærmere opregnede ydelser, herunder betaling af tilskud til Hovedstadens Sygehusfællesskab og Hovedstadens Udviklingsråd.

 

3. I § 9, stk. 1, udgår », herunder betaling af tilskud til Hovedstadens Sygehusfællesskab og Hovedstadens Udviklingsråd«.

 

 

 

 

§ 2

 

 

I lov om tjenestemænd, jf. lovbekendtgørelse nr. 531 af 11. juni 2004, foretages følgende ændringer:

 

 

 

§ 16. En tjenestemand kan efter ansøgning fritages for at overtage et borgerligt eller kommunalt ombud, når vedkommende minister finder det påkrævet af hensyn til tjenestens forsvarlige udførelse.

 

1. I § 16 ændres to steder »borgerligt eller kommunalt« til: »borgerligt, kommunalt eller regionalt«.

Stk. 2. Finansministeren fastsætter de nærmere regler for, i hvilket omfang eventuelle udgifter til tjenestens udførelse under en tjenestemands fraværelse som følge af et borgerligt eller kommunalt ombud kan afholdes af forvaltningen.

 

 

 

 

 

 

 

§ 3

 

 

I lov om tjenestemandspension, jf. lovbekendtgørelse nr. 230 af 19. marts 2004, foretages følgende ændring:

 

 

 

§ 4 a. Finansministeren kan efter indhentet udtalelse fra Lønningsrådet bestemme, at der i pensionsalderen medregnes den tid, i hvilken en tjenestemand efter sit fyldte 25. år har været ansat inden for de i § 4, stk. 1, nævnte områder eller i en kommune, et koncessioneret selskab eller en stats- eller kommunegaranteret virksomhed.

 

1. I § 4 a, stk. 1, ændres »kommune« til: »kommune, region« og »stats- eller kommunegaranteret virksomhed« til: »stats-, kommune- eller regionsgaranteret virksomhed«.

 

 

 

 

 

§ 4

 

 

I lov om tjenestemænd i folkeskolen m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 679 af 17. september 1998, foretages følgende ændringer:

 

 

 

§ 12....

 

1. § 12, stk. 6, affattes således:

Stk. 6. Amtsrådet forestår administrationen af tjenestemandspensioner inden for de i § 1 nævnte områder, indtil anden administration er fastlagt af finansministeren efter forhandling med kommunerne.

 

»Stk. 6. Finansministeren fastlægger efter drøftelse med kommuner og regioner regler om administrationen af tjenestemandspensioner inden for de i stk. 1 nævnte områder.«

 

 

 

§ 14. Bestemmelser, der er fastsat i henhold til § 58 i lov om tjenestemænd, finder fortsat anvendelse, indtil de afløses af bestemmelser, der er fastsat af kommunalbestyrelsen, jf. § 5.

 

2. I § 14, stk. 1, indsættes som 2. pkt. :

»For tjenestemænd i den amtskommunale folkeskole, der overgår til ansættelse i regionerne, finder de i henhold til 1. pkt. gældende bestemmelser anvendelse, indtil de afløses af bestemmelser fastsat af regionsrådet.«

 

 

 

Stk. 2. Bestemmelser om løn- og andre ansættelsesvilkår, der er fastsat i henhold til §§ 45-47 i lov om tjenestemænd, finder fortsat anvendelse, indtil de afløses af bestemmelser, der er fastsat som nævnt i § 4, stk. 1.

 

3. I § 14, stk. 2, indsættes som 2. pkt. :

»For tjenestemænd i den amtskommunale folkeskole, der overgår til ansættelse i regionerne, finder de i henhold til 1. pkt. gældende bestemmelser anvendelse, indtil de afløses af bestemmelser fastsat som nævnt i § 4, stk. 1, jf. § 15 b.«

 

 

 

§ 15. Tjenestemænd, der har tjenestebolig, bevarer retten hertil, så længe de er ansat i den stilling, hvortil boligen er knyttet. For disse tjenestemænd gælder de regler om tjenesteboliger, der gælder for tjenestemænd i kommunerne.

 

4. I § 15 indsættes som stk. 2 :

» Stk. 2. Tjenestemænd omfattet af stk. 1, der overgår til ansættelse i regionerne, bevarer retten til tjenestebolig, så længe de er ansat i den stilling, hvortil boligen er knyttet. For disse tjenestemænd gælder de regler om tjenesteboliger, der gælder for tjenestemænd i regionerne. Indtil sådanne regler er fastsat, finder reglerne for tjenestemænd i kommunerne dog fortsat anvendelse.«

 

 

 

 

 

5. Efter § 15 indsættes:

» § 15 a. Regionsrådet udøver kommunalbestyrelsens beføjelser i henhold til § 3, stk. 1 og 2, § 5, § 6, stk. 1 og 2, og § 14, stk. 1, for så vidt angår de i § 1 nævnte tjenestemænd, der overgår til ansættelse i regionerne.

 

 

 

 

 

§ 15 b. Løn- og andre ansættelsesvilkår, der gælder for tjenestemænd i regionerne, træder for så vidt angår de i § 1 nævnte tjenestemænd, der overgår til ansættelse i regionerne, i stedet for de i § 4, stk. 1, 1. pkt., og § 8 nævnte regler for kommunale tjenestemænd.«

 

 

 

 

 

§ 5

 

 

I lov om pension til statens tjenestemænd m.v. i Grønland, jf. lovbekendtgørelse nr. 661 af 12. august 1993, som ændret ved § 6 i lov nr. 346 af 2. juni 1999 og § 2 i lov nr. 1426 af 22. december 2004, foretages følgende ændringer:

 

 

 

§ 3 a. Finansministeren kan efter indhentet udtalelse fra Lønningsrådet bestemme, at der i pensionsalderen medregnes den tid, i hvilken en tjenestemand efter sit fyldte 23. år har været ansat på overenskomstvilkår inden for de i § 3, stk. 1, nævnte områder, eller den tid, i hvilken tjenestemanden efter sit fyldte 25. år har været ansat inden for de i § 3, stk. 2, nævnte områder eller i en kommune, et koncessioneret selskab eller en stats- eller kommunegaranteret virksomhed i den øvrige del af riget.

 

1. I § 3 a, stk. 1, ændres »kommune« til: »kommune, region« og »stats- eller kommunegaranteret virksomhed« til: »stats-, kommune- eller regionsgaranteret virksomhed«.