L 102 Forslag til lov om stipendier til visse udenlandske studerende ved korte og mellemlange videregående uddannelser.

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 23-02-2005

Fremsættelse: 23-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l102_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (23. februar 2005)

 

 

Undervisningsministeren (Bertel Haarder) :

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om stipendier til visse udenlandske studerende ved korte og mellemlange videregående uddannelser

(Lovforslag nr. L 102).

Lovforslaget er en uændret genfremsættelse af L 22, som blev fremsat den 7. oktober 2004, men som ikke nåede at blive færdigbehandlet, inden der blev udskrevet folketingsvalg. Der er dog foretaget udsættelse af lovforslagets ikrafttrædelsestidspunkt med et år, samt foretaget enkelte redaktionelle rettelser.

Det danske samfunds fremtidige vækst, velstand og udvikling er afhængig af højtuddannet arbejdskraft. Regeringens målsætning om, at Danmark skal være et af de førende, højteknologiske samfund inden 2010 påvirkes af bl.a. uddannelsessystemets evne til at tiltrække højt kvalificerede danske og udenlandske unge til uddannelser i Danmark. Uddannelsesinstitutionerne har som centrale videns- og kulturbærende institutioner en stor international berøringsflade, og omfattende samarbejde er en væsentlig brik i udviklingen af Danmark til udfordringerne i en global verden.

Virksomheder rekrutterer veluddannet arbejdskraft fra hele verden, og flere og flere studerende søger uddannelser uden for deres hjemlande. Både danske og udenlandske studerende ønsker i stigende grad uddannelser, der retter sig mod beskæftigelse på et globalt arbejdsmarked.

Danmark skal også i fremtiden kunne tilbyde en arbejdsstyrke med højtkvalificerede personer, hvis vi skal kunne fastholde danske virksomheder og danske arbejdspladser, etablere nye videnstunge virksomheder, og tiltrække udenlandske virksomheder til Danmark. Endnu flere danske veluddannede med et udenlandsk studieophold bag sig og endnu flere udlændinge med en dansk uddannelse, vil bidrage til at øge dels Danmarks konkurrencekraft, dels udviklingen af et mere globalt orienteret dansk arbejdsmarked.

Regeringen afgav på denne baggrund den 21. april 2004 en redegørelse til Folketinget om styrket internationalisering af uddannelserne (R 14). Redegørelsen er afgivet af undervisningsministeren og ministeren for Videnskab, Teknologi og Udvikling i fællesskab og omfatter et oplæg til en sammenhængende plan for styrket internationalisering af uddannelserne.

Med nærværende forslag til lov om stipendier til visse udenlandske studerende ved korte og mellemlange videregående uddannelser understøtter regeringen sin politik om øget internationalisering af uddannelserne.

Ved lovforslaget bliver det muligt for visse studerende fra udvalgte lande uden for EU / EØS at få gratis undervisning på udvalgte naturvidenskabelige, højteknologiske og merkantile uddannelser, og det bliver muligt for disse studerende at søge om stipendium til delvis dækning af deres leveomkostninger i Danmark.

Forslaget er således en del af grundlaget for en offensiv, målrettet uddannelsespolitik, der skal tiltrække højt kvalificerede unge studerende på det globale uddannelsesmarked til en række videregående uddannelser i Danmark. Lovforslaget bygger på, at det er en grundlæggende værdi for Danmark at have et internationalt studie- og forskningsmiljø med mulighed for gensidig inspiration og påvirkning. Ved at tiltrække højt kvalificerede studerende fra andre verdensdele til studiemiljøer i Danmark kan vi opnå en gunstig synergieffekt i den forstand, at danske studerende bliver mere internationalt orienterede og bedre rustet til at profilere sig i det globale vidensamfund, og udlændingene, der kommer til Danmark for at studere, kan inspirere os til nytænkning og endvidere tage dansk knowhow og danske kontakter med tilbage til deres hjemlande eller ligefrem gøre en arbejdsindsats for danske virksomheder.

Forslaget indebærer, at ministeren bemyndiges til at fastsætte regler om, hvilke lande og hvilke uddannelser der bliver omfattet af muligheden for at søge friplads og stipendium til delvis dækning af leveomkostninger. Det er således meningen, at ministeren løbende kan målrette og prioritere indsatsen mod de lande og uddannelser, der vurderes at være førende og højaktuelle for Danmark på det globaliserede uddannelsesmarked.

Uddannelsesinstitutioner med erfaring i internationalt samarbejde på højt niveau forventes at tiltrække kvalificerede studerende, men ordningen vil blive administreret af en central myndighed på undervisningsministerens vegne, da der er tale om et forholdsvis stort antal institutioner på området.

Forslaget har sammenhæng med det samtidigt fremsatte lovforslag om en betalingsordning for visse udenlandske studerende.

Det foreslås, at loven skal træde i kraft den 1. marts 2006, og at den har virkning for tildeling af stipendier til uddannelse, der påbegyndes den 1. august 2006 eller senere.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til hurtig og velvillig behandling i det høje Ting.