Jeg har lige siddet og udtænkt et forslag til et klageforebyggende initiativ, vil jeg gerne sig til fru Line Barfod, et klageforebyggende initiativ, og det skal være sådan, at jeg klager kun over debatten her i de situationer, hvor Enhedslisten ikke siger noget forudsigeligt. Det ville være et stærkt klageforebyggende initiativ.
For det er da helt fantastisk: Vi har en debat om forskellige lovforslag. Vi har lige haft et stort lovforslag, som har præcis det hovedsigte at få vores sundhedsvæsen til at fungere bedre, at sætte fokus på kvalitet, behandling til tiden, bedre sammenhæng, alt det der, og så har vi i konsekvens af det et lovforslag, som handler om, hvordan der samles op på det klagemæssigt, hvis tingene alligevel går galt. For det er jo rigtigt, som det blev sagt af bl.a. fru Karin Nødgaard, at når mennesker er involveret, så går ting galt en gang imellem. Og så bliver vi skoset for, at vi stiller sådan et forslag. Vi skulle slet ikke komme med sådan et forslag om klagebehandling, vi skulle alene fokusere på at undgå, at der var noget at klage over. Jo, jo, men det er jo så, fordi der er en sammenhæng mellem det ene lovforslag og det næste.
Så jeg tror nu, at jeg vil primært opholde mig ved de mange positive indlæg, der har været under debatten her, og som gør vejen fremkommelig.
Jeg tror, at borgerne vil opleve det som et skridt i den rigtige retning, at bestemmelserne om klage- og erstatningsadgang nu samles i én lov, samtidig med at vi både forbedrer og forenkler klageadgangen, således at der sker en reduktion af klageinstanser inden for sundhedsområdet. Det er et fremskridt, og det fornemmer jeg egentligt også at der er bred opbakning til.
Så har der været rejst nogle spørgsmål, som jeg selvfølgelig stiller mig til rådighed for at besvare, og som ministeriet gerne vil medvirke til besvarelsen af i forbindelse med udvalgsbehandlingen.
Så er der endelig spørgsmålet om finansiering af klagenævnet, takstfinansieringen, som er et spørgsmål, vi også diskuterede i sidste samling før valget, for da var det rejst som et selvstændigt lovforslag, og sagen står jo, kan jeg så høre, nogenlunde, hvor den stod sidst.
Jeg må sige helt ærligt, at jeg er lidt overrasket over, at Socialdemokratiet ikke kan bakke op om den del af lovforslaget. Jeg håber sådan set, at vi ved fælles anstrengelser og i en god dialog kan få rokket ved det, inden vi når frem til målstregen.
Det, der er ambitionen her, er overhovedet ikke at reducere den enkelte patients klagemulighed - den skal vi stå vagt om - men det, der er tanken, er at skabe en øjenåbner, kunne det kaldes, for sygehusvæsenet i den situation, hvor man kan se, at klagesagerne tager til i betydeligt omfang. For det er jo et signal om, at et eller andet ikke er, som det skal være, hvis patienterne klager i noget videre omfang. Så det er sådan set en øjenåbnerfunktion, vi ønsker at bygge ind, og som ikke i noget større omfang rokker ved økonomien hos sygehusejerne.
Jeg tror tværtimod, at det kunne være et element, der understøttede det gode arbejde, der allerede i dag gøres blandt sygehusejerne for at fremme bevidstheden om kvalitetsudvikling og bevidstheden om den lærende organisation, hvor det ikke er en fejl at begå en fejl, men en fejl ikke at tage ved lære af den, hvis vi oven i alle de initiativer, der er i gang, yderligere introducerer den her øjenåbnerfunktion. Men lad os nu få talt videre om det under det udvalgsarbejde, der forestår.
Så jeg vil her afslutningsvis, fordi man jo ikke pludselig skal komme med overraskelser senere hen, hvis man på forhånd kan se, at de muligvis kommer, gerne sige, at regeringen før jul sendte et isoleret lovforslag i høring om offentliggørelse af Patientklagenævnets afgørelser. Der er høringsfristen udløbet, og jeg sidder for tiden og studerer de høringssvar, der er kommet ind. Jeg vil bare helt stilfærdigt annoncere, at det meget vel kan ende med, at regeringen vil håndtere den sag, vi der selv rejste, i form af et særligt lovforslag ved i forbindelse med behandlingen af lovforslaget her at stille ændringsforslag, der håndterer hele spørgsmålet om, hvorvidt og i hvilket omfang og på hvilke præmisser der skal ske offentliggørelse af Patientklagenævnets afgørelser. Det vil være relevant, at det spørgsmål netop adresseres i forbindelse med lovforslaget her.
Når det ikke allerede er med i lovforslaget, sådan som det er fremsat, skyldes det simpelt hen - ærlighed lønner sig, håber jeg - at forslaget, som det ligger her, er det, der er nødvendiggjort af kommunalreformen. Den anden overvejelse over en udvidet offentlig adgang til Patientklagenævnets afgørelser har, kan man sige, levet sit eget liv indtil nu, men jeg vil altså bare annoncere, at der kunne blive tale om et samliv i den videre proces.