B 93 Forslag til folketingsbeslutning om borgmestres ekstraindtægter i bestyrelser og fra mellemkommunale hverv.

Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 20-05-2005

Beslutningsforslag som fremsat

20042_b93_som_fremsat (html)

B 93 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om borgmestres ekstraindtægter i bestyrelser og fra mellemkommunale hverv.

Fremsat den 20. maj 2005 af Kristen Touborg (SF), Anne Baastrup (SF) og Ole Sohn (SF)

Forslag til folketingsbeslutning

om borgmestres ekstraindtægter i bestyrelser og fra mellemkommunale hverv

 

Folketinget opfordrer regeringen til at fremlægge forslag senest den 1. januar 2006 om, at de honorarer og vederlag, som borgmestre og rådmænd modtager ud over borgmestervederlaget fra hverv og bestyrelsesposter i mellemkommunale selskaber og forsynings-, affalds- og § 60-selskaber, tilfalder den kommune eller de kommuner, som de pågældende borgmestre og rådmænd repræsenterer.

 

Bemærkninger til forslaget

Forslaget er en uændret genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 93 fra 2004-05, 1. samling (se Folketingstidende 2004-05, 1. samling, tillæg A side 4689 og 4690).

Borgmestre og rådmænd i kommuner repræsenterer kommunen i en række bestyrelser og mellemkommunale selskaber. Forslagsstillerne mener ikke, dette bør udløse ekstra honorarer, fordi borgmestre og rådmænd i forvejen modtager et pænt vederlag. Derfor foreslås det, at honorarerne tilfalder kommunen eller de kommuner, som borgmesteren eller rådmanden repræsenterer.

Forslagsstillerne er opmærksomme på, at borgmestre fra mindre kommuner modtager et noget mindre vederlag i dag, hvorfor de ikke kompenseres på samme måde for deltagelse i en række hverv. Men dette problem vil formentlig blive minimeret, hvis kommunalreformen gennemføres og der bliver meget få små kommuner. I det omfang der er behov det, skal der laves særlige regler herfor.

Det skal understreges, at beslutningsforslaget udelukkende tager sigte på de hverv, som en person indtager i medfør af borgmester- eller rådmandsposten i hjemkommunen. Honorarer, som en person modtager for poster i kommuneforeninger, KL (Kommunernes Landsforening) og Amtsrådsforeningen, vil ikke kunne udsættes for konfiskation, da der er tale om private interesseorganisationer. Tilsvarende skal gælde for andre bestyrelsesposter, som intet har med kommunen at gøre.

Eventuelle tvivlsspørgsmål vedrørende honorartildelingen, og hvilken repræsentation der er tale om, afgøres af de kommunale tilsynsmyndigheder.

Hvis den foreslåede kommunalreform gennemføres og der kommer regionsformænd som skitseret i reformforslaget, skal disse formænd omfattes af et lignende regelsæt.

Skriftlig fremsættelse

Kristen Touborg (SF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om borgmestres ekstraindtægter i bestyrelser og fra mellemkommunale hverv.

(Beslutningsforslag nr. B 93).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.