B 64 Forslag til folketingsbeslutning om retskrav på besøgsvisum.

Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 12-04-2005

Beslutningsforslag som fremsat

20042_b64_som_fremsat (html)

B 64 (som fremsat): Forslag til beslutningsforslag om retskrav på besøgsvisum.

Fremsat den 12. april 2005 af Jørgen Arbo‑Bæhr (EL), Line Barfod (EL), Per Clausen (EL), Rune Lund (EL), Majbritt Berlau (EL) og Frank Aaen (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om retskrav på besøgsvisum

 

Folketinget pålægger regeringen inden den 1. januar 2006 at fremsætte lovforslag om ændring af udlændingeloven, der medfører et retskrav på besøgsvisum, således at danske statsborgere og personer med varig opholdstilladelse i Danmark som minimum kan få besøg af deres nærmeste familie i op til 2 uger om året.

 

Bemærkninger til forslaget

Forslaget er en uændret genfremsættelse af Enhedslistens beslutningsforslag nr. B 35 fra folketingsåret 2003-04 (se Folketingstidende 2003-04, forhandlingerne side 2545 og tillæg A side 1529 og 1530), idet datoen for, hvornår regeringen pålægges at fremsætte lovforslag dog er ændret til den 1. januar 2006.

Udlændingelovens § 39, stk. 2, giver ministeren for flygtninge, indvandrere og integration hjemmel til at fastsætte regler om, i hvilket omfang en udlændings pas eller rejselegitimation skal være påtegnet visum til indrejse i eller udrejse af landet.

Denne bemyndigelse til ministeren har medført, at adgangsforholdene til Danmark i dag domineres af en visumpolitik, som ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til, at der med internationaliseringen af verden er fulgt et nyt familiemønster. I langt højere grad end tidligere knyttes mange ægtefæller og deres respektive familier i dag sammen over landegrænserne.

I en stadig mere globaliseret verden er der derfor behov for at have så smidige regler for besøg og kontakt over landegrænserne som muligt. Det internationale bosætnings- og arbejdsmønster er under konstant udvikling, og tusinder af mennesker er i dag ikke bofaste på samme måde som for blot få årtier siden. Det stiller nye krav til indretningen af den lovgivning, som regulerer kontakten mellem befolkningerne.

Hvert år er der tusinder af sager, hvor herboende borgere ikke kan få besøg af deres nærmeste familie, f.eks. for at deltage i en familiebegivenhed som et bryllup eller en fødselsdag eller på et sidste besøg hos et alvorligt sygt familiemedlem.

Derfor vil Enhedslisten med dette beslutningsforslag pålægge regeringen at indføre et retskrav i udlændingeloven, så danske statsborgere og personer med opholdstilladelse i Danmark kan vide sig sikre på, at deres nærmeste familie ikke bliver forhindret i at komme til Danmark i situationer som f.eks. de ovenfor nævnte. Samtidig vil et retskrav gøre myndighedernes sagsbehandling mere enkel og gennemskuelig.

Personkredsen, der skal omfattes af dette retskrav, afgrænses til forældre, svigerforældre, børn og børnebørn, svigerbørn, søskende og deres ægtefæller og disses børn samt ægtefællernes børn.

Undtagelse fra retskravet på besøgsvisum til nære familiemedlemmer skal kun kunne ske i tilfælde, hvor disse er udvist fra Danmark, eller hvor det kan begrundes i hensynet til statens sikkerhed.

Skriftlig fremsættelse

Jørgen Arbo-Bæhr (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om retskrav på besøgsvisum.

(Beslutningsforslag nr. B 64).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.