B 54 Forslag til folketingsbeslutning om voldsramte udenlandske kvinder.

Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Bortfaldet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 01-04-2005

Beslutningsforslag som fremsat

20042_b54_som_fremsat (html)

B 54 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om voldsramte udenlandske kvinder.

Fremsat den 1. april 2005 af Elsebeth Gerner Nielsen (RV), Marianne Jelved (RV), Morten Østergaard (RV), Anne-Marie Meldgaard (S), Lotte Bundsgaard (S), Karen J. Klint (S), Steen Gade (SF) og Jørgen Arbo-Bæhr (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om voldsramte udenlandske kvinder

 

Regeringen opfordres til snarest muligt at sikre følgende:

1) Retningslinjerne for meddelelse af en fornyet opholdstilladelse til kvinder, som har forladt et voldeligt ægteskab med en dansk ægtefælle, og som følge deraf mister opholdsgrundlag i Danmark, præciseres i lovgivningen.

2) Herboende udenlandske kvinder, som kan dokumentere, at de har været udsat for vold, som hovedregel bevarer deres opholdstilladelse. Har kvinden opholdt sig i Danmark i under 18 måneder, skal der ske en individuel vurdering og en samlet afvejning af, hvorvidt hun skal have forlænget sin opholdstilladelse. Har kvinden opholdt sig i Danmark i over 18 måneder, skal det forhold, at hun har været udsat for overgreb, der har ført til ophævelse af samlivet, i sig selv medføre, at opholdstilladelsen forlænges.

3) Kvindens sikkerhed ved tilbagevenden til hjemlandet indgår generelt som et moment ved vurderingen af ansøgninger om opholdstilladelser og forlængelse af opholdstilladelser, herunder eksempelvis oplysninger om privatretlige trusler.

4) Beviser i voldssager forældes ikke i relation til afgørelse af opholdstilladelsen i disse sager, og offentlige myndigheder forpligtes til at bevare muligt bevismateriale, selv om en voldsramt kvinde trækker en anmeldelse tilbage eller eventuelt nægter at anmelde voldsmanden.

Bemærkninger til forslaget

Beslutningsforslaget er en genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 123 fra folketingsåret 2004-05, 1. samling (se Folketingstidende 2004-05, 1. samling, tillæg A side 4830 og 4832).

Begrundelse for forslaget

Det er forslagsstillernes opfattelse, at Danmark har en forpligtelse til at beskytte udenlandske kvinder mod vold. I dag tvinger staten mange udenlandske kvinder til at leve med volden, da konsekvenserne af at måtte flytte fra manden (og i visse tilfælde børnene) er €" om muligt €" værre.

Forslagsstillerne mener endvidere, at udvisningen af ovennævnte kvinder er et retspolitisk problem, idet det må antages, at de pågældende kvinder ikke tør anmelde deres ægtefælle for kriminelle forhold, når kvinderne risikerer at miste deres opholdstilladelse, hvis de anmelder deres ægtefælle.

Der henvises i øvrigt til rapporten fra Landsorganisation af Kvindekrisecentre, LOKK, vedrørende dokumentation for problemets omfang: »Når drømme og håb forvandles til mareridt €" en rapport om danske mænds vold mod udenlandske kvinder og børn«, november 2003.

Bemærkninger til forslagets enkelte bestemmelser

Til nr. 1

Forslagsstillerne er af den opfattelse, at der ikke findes tilstrækkelig præcise retningslinjer for, hvilken retlig status voldsramte og voldstruede udenlandske kvinder har i Danmark. En præcisering af retningslinjerne for meddelelse af fornyet opholdstilladelse har flere fordele. For det første vil det betyde en mærkbar forbedring af retssikkerheden. For det andet vil det sende et meget klart signal til både myndigheder og danske mænd og udenlandske kvinder om, at vold i hjemmet hverken er lovligt eller acceptabelt i Danmark. Endelig vil det betyde, at kvinder, som er udsat for vold i hjemmet, og som derfor befinder sig i en yderst sårbar situation, bliver klar over, at de danske myndigheder er en ubetinget støtte i deres ønske om at bryde ud af disse voldelige forhold.

Til nr. 2

I dag er det sådan, at udenlandske kvinder uden permanent opholdstilladelse i vidt omfang risikerer udvisning af Danmark, hvis de må flytte fra deres voldelige ægtefælle. Konsekvensen er, at mange kvinder aldrig melder deres ægtefælle/samlever for vold. Dette skyldes, at det for mange udenlandske kvinder er forbundet med både fare og store sociale omkostninger at vende tilbage til deres hjemland. Det gælder ikke mindst i de tilfælde, hvor kvinderne kommer fra en kultur, hvor kvinden opfattes som værende underordnet manden.

Til nr. 3

Set i lyset af den generelle store interesse for at standse tvangsægteskaber finder forslagsstillerne det rimeligt, at Danmark også tager i betragtning, om en udvisning af eller et afslag på opholdstilladelse i Danmark bidrager yderligere til truslen mod kvindens liv og levned, herunder trusler om tvangsægteskab. Kvindens sikkerhed ved tilbagevenden til hjemlandet skal således indgå som et moment ved vurderingen af kvindens ansøgning om opholdstilladelse i Danmark. Myndighederne skal bl.a. vurdere, om kvinden kan forvente tilstrækkelig beskyttelse fra de lokale myndigheder.

Til nr. 4

Kvinder skal have bedre mulighed for at dokumentere, at de har været udsat for vold i ægteskabet. Dette betyder dels, at dokumentationen for volden ikke nødvendigvis skal kunne føre til en domfældelse af voldsmanden, dels at dokumentationen ikke skal kunne forældes.

Det er klart, at det ikke er nok at hævde, at man har været udsat for et voldeligt overgreb, for at kunne opretholde opholdstilladelse i Danmark efter at være brudt ud af det ægteskab, som ellers udgjorde opholdsgrundlaget. Kvinderne skal dokumentere volden, bl.a. ved at henvise til lægeerklæringer, besøg fra politiet i forbindelse med f.eks. husspektakler, psykologerklæringer m.v. Det kan kræve mod, modenhed og planlægning at bryde ud af et ægteskab på de vilkår, som disse kvinder lever under. Derfor skal offentlige myndigheder, herunder politi, sociale myndigheder og læger/sundhedsmyndigheder, forpligtes til at notere mistanke om voldelige forhold, uanset om kvinden umiddelbart nægter, at ægteskabet er præget af vold. Disse notater skal siden hen kunne bruges af kvinden som bevismateriale.

 

Skriftlig fremsættelse

Elsebeth Gerner Nielsen (RV):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om voldsramte udenlandske kvinder.

(Beslutningsforslag nr. B 54).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.