B 52 Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af momssatsen for overnatninger på hoteller og lignende etablissementer.

Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Forkastet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 01-04-2005

Fremsættelsestale af beslutningsforslag

20042_b52_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (1. april 2005)

Colette L. Brix (DF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af momssatsen for overnatninger på hoteller og lignende etablissementer.

(Beslutningsforslag nr. B 52).

Hvis beslutningsforslaget vedtages, vil det betyde, at danske hoteller opnår en længe tiltrængt forbedring af konkurrencevilkårene. Med en rekordhøj momssats på 25 pct. for hotelerhvervet dømmer Danmark sig selv totalt udenfor i forhold til mange turistaktiviteter såsom konferencer og kurser, individuelle rejser så vel som charterrejser m.v. Til sammenligning er hotelmomsen i Sverige 12 pct., i Norge 0 pct. og i Frankrig 5,5 pct. Disse lande fastholder en væsentlig lavere moms for hotelydelser end for andre varer og ydelser. De europæiske lande, der ikke har differentieret moms på hotelydelser, nemlig Storbritannien og Tyskland, har en væsentlig lavere standardmoms end Danmark, nemlig 17,5 pct. og 16 pct. moms, så også i forhold til disse lande er det danske hotelerhverv stillet meget ulige i konkurrencemæssig henseende.

Fra politisk side har der undertiden været røster om at nedsætte hotelmomsen. Det Konservative Folkeparti skriver således i sit program »Konservativ politik kort fortalt«: »Momsen skal nedsættes på visse serviceområder. Det vil kunne skabe tusindvis af arbejdspladser inden for turist-, restaurations- og byggefagene. Hoteller skal ikke betale moms af udenlandske gæsters overnatninger. Virksomhederne skal kunne fradrage moms for repræsentations-, hotel- og restaurationsudgifter. En sådan ordning vil koste staten ca. 0,75 mia. kr. om året. I løbet af nogle år vil tabet dog blive mere end opvejet af merindtægter i skat og sparede udgifter til dagpenge«. Det Konservative Folkeparti har dog ikke gentaget kravet, efter at partiet er kommet i regering.

Med dette beslutningsforslag, som nu fremsættes af Dansk Folkeparti, har Folketinget omsider muligheden for at tage stilling til et konkret initiativ til nedsættelse af momssatsen.

Kan Danmark være tjent med at fortsætte med at dømme sig selv ude, mens den sunde konkurrence udfolder sig overalt i Europa og trækker turismen væk fra Danmark? Det mener vi ikke i Dansk Folkeparti. Vi opfordrer andre partier til at genoverveje deres stilling meget grundigt. Her er virkelig en sag, der bør kunne samle hele Folketinget, fordi der udelukkende er fordele for alle ved at vedtage forslaget.

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.