B 16 Forslag til folketingsbeslutning om at betinge køreskoleundervisning af en bestået prøve i grundlæggende førstehjælp.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Beretning afgivet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 11-03-2005

Beslutningsforslag som fremsat

20042_b16_som_fremsat (html)

B 16 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om at betinge køreskoleundervisning af en bestået prøve i grundlæggende førstehjælp.

Fremsat den 11. marts 2005 af Frode Sørensen (S), Morten Bødskov (S), Per Kaalund (S) og Lissa Mathiasen (S)

Forslag til folketingsbeslutning

om at betinge køreskoleundervisning af en bestået prøve i grundlæggende førstehjælp

 

Folketinget opfordrer regeringen til at ændre kørekortbekendtgørelsen således, at det er en betingelse for at kunne påbegynde undervisningen hos en kørelærer, at man har bestået et grundlæggende kursus i førstehjælp.

 

Bemærkninger til forslaget

Forslaget

Forslaget er en uændret genfremsættelse af beslutningsforslag nr. B 60 fra folketingsåret 2004-05, 1. samling. B 60 bortfaldt på grund af udskrivelse af valg. Der henvises til Folketingstidende 2004-05, 1. samling, tillæg A side 3898 og 3900.

Kørekortbekendtgørelsen indeholder de nærmere betingelser for at kunne erhverve kørekort. Kørekort kan kun udstedes til personer, som opfylder alders- og helbredsmæssige betingelser, og som har modtaget undervisning hos en godkendt kørelærer. Herudover er der opstillet krav om undervisningens indhold og krav om beståelse af såvel teoriprøve som praktisk prøve.

Forslagsstillerne foreslår, at det opstilles som en betingelse for at kunne påbegynde undervisningen hos en kørelærer, at den pågældende person har bestået en grundlæggende prøve i førstehjælp. Undervisningen og afholdelsen af prøverne kan f.eks. foretages i ungdoms- eller aftenskoler eller i privat regi hos oplysningsforbundene. De nærmere krav til førstehjælpsprøven skal fastsættes i kørekortbekendtgørelsen, herunder fastsættelse af bestemmelser om dispensationsmulighed, f.eks. for handicappede.

Forslagsstillerne finder,

€" at det er et alment vigtigt samfundshensyn, at så mange borgere som muligt er i stand til umiddelbart at yde grundlæggende førstehjælp til personer, som bliver involveret i ulykker, herunder ikke mindst færdselsulykker,

€" at det er vigtigt for den enkelte person, som involveres i en ulykke uden selv at komme alvorligt til skade, eller som overværer en ulykke, at kunne yde aktiv hjælp i stedet for at skulle stå og se hjælpeløst til, og

€" at en førstehjælpsprøve kan give bilister m.v. en grundlæggende forståelse for konsekvenserne af trafikuheld og dermed eventuelt bidrage til, at bilisterne får en bedre trafikkultur.

Tidligere overvejelser

Undervisningsministeren oplyste den 3. maj 2002 under 1. behandling af beslutningsforslag nr. B 87 bl.a., at en arbejdsgruppe nedsat af Færdselssikkerhedskommissionen i 1995 gav udtryk for, at det måtte anses for ønskeligt, at så stor en del af befolkningen som muligt på frivillig basis får teoretisk og praktisk kendskab til aktiv førstehjælp.

Arbejdsgruppen anførte, at kendskab til førstehjælp formentlig har en gunstig effekt på bilisternes egen adfærd i trafikken i form af øget risikobevidsthed, hvis uddannelsen er målrettet mod færdsel og orienteres mod praktiske situationer.

Arbejdsgruppen anførte dog også, at der ikke forelå dokumentation for den færdselssikkerhedsmæssige effekt af obligatorisk førstehjælp som led i den almindelige erhvervelse af kørekort.

I 1998 blev der på grundlag af anbefalinger fra arbejdsgruppen indført færdselsrelateret undervisning i førstehjælp. Undervisningsplanerne til motorcykel og personbil indeholder således bestemmelse om, at kørelæreren skal undervise køreelever i, hvad der kan gøres for at hindre en ulykke i at udvikle sig, samt egen optræden ved færdselsulykker. Eleven skal endvidere gøres opmærksom på det hensigtsmæssige i et egentligt førstehjælpskursus. Regeringen kunne, jf. førstebehandlingen den 3. maj 2002, ikke støtte et forslag om et generelt krav om bestået prøve i førstehjælp ved erhvervelse af kørekort. For så vidt angår personer med kørekort til erhvervsmæssig personbefordring eller til tunge køretøjer, afventede regeringen dog en indstilling fra en arbejdsgruppe.

Skriftlig fremsættelse

Frode Sørensen (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at betinge køreskoleundervisning af en bestået prøve i grundlæggende førstehjælp.

(Beslutningsforslag nr. B 16).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.