TV 2 Nyhederne omtalte den 9. oktober d.å. en konkret sag, hvor Århus Kommune gav afslag på en ekstrabevilling efter servicelovens § 77 om hjælpeordninger til en person, der kun med ekstra hjælp kunne opholde sig hos sin syge kæreste, der var indlagt på Tarm Sygehus. Begrundelsen var, at det ikke var ham selv, der var syg. Imidlertid er det ikke nogen betingelse for hjælp efter servicelovens § 77, at man overhovedet er syg og dermed heller ikke for en ekstra bevilling, idet hjælpen skal udmåles efter det faktiske behov, jf. også beretningen fra Folketingets Socialudvalg over beslutningsforslag B 17 (Folketingsåret 2003/2004).
Dette er så indlysende, at især Århus Kommune med de fleste hjælpeordninger i landet ikke kan have været i tvivl om reglerne. Da sagen efterfølgende blev indbragt for Det Sociale Nævn, kom Århus Kommune da også på bedre tanker, men omkostningsfrit, idet kæresten i mellemtiden var død.
I efteråret 2003 tabte Århus Kommune en sag ved Det Sociale Nævn i Århus Amt om merudgifter efter servicelovens § 84, således at en ansøger fik tilkendt merudgiftsydelse til dækning af udgifter til drift af bil, fordi nævnet fandt det sandsynliggjort, at pågældende alene havde bil på grund af sin funktionsnedsættelse. Århus Kommune omgjorde umiddelbart én anden sag i overensstemmelse med denne afgørelse, men har herefter i et år fastholdt og praktiseret følgende interne regel: 'Der skal gives afslag på ansøgning om driftsudgifter med begrundelse i, at ansøgeren under 'almindelige' omstændigheder slet ikke ville have haft en bil. Begrundelsen er, at en bil i dag betragtes som et så almindeligt forbrugsgode, at det ikke med rette kan sandsynliggøres, at ansøgeren ikke vil have haft bil, hvis der ikke var et særligt kørselsbehov som følge af pågældendes nedsatte funktionsevne', hvilket er i strid med såvel den et år gamle afgørelse i Det Sociale Nævn for Århus Amt som Socialministeriets vejledning om merudgifter efter servicelovens § 84.