L 13 Forslag til lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v. og lov om finansiel virksomhed.

(Gennemførelse af markedsmisbrugs- og prospektdirektivet).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 06-10-2004

Fremsættelsestale af lovforslag

20041_l13_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (6. oktober 2004)

 

 

Økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v. og lov om finansiel virksomhed (Gennemførelse af markedsmisbrugs- og prospektdirektivet)

(Lovforslag nr. L 13).

Hensigten med forslaget er at gennemføre en række nye direktiver på det finansielle område i dansk ret. De nye direktiver vedrører bekæmpelse af markedsmisbrug (insiderhandel og kursmanipulation) ved handel med værdipapirer og udarbejdelse og godkendelse af prospekter, når værdipapirer udbydes til offentligheden eller optages til handel på regulerede markeder. Forslaget indeholder på den baggrund ændrede regler om markedsmisbrug og om prospekter.

Udviklingen på værdipapirmarkedet har ført til, at der er opstået nye former for markedsmisbrug. Dette har nødvendiggjort en modernisering af det gældende insiderdirektiv. Lovforslagets ændring af insiderreglerne bidrager til at sikre tilliden til værdipapirmarkederne. Forslaget vil også gøre det lettere for danske virksomheder at foretage grænseoverskridende handel med værdipapirer, da de danske regler harmoniseres med reglerne i de øvrige EU-lande, hvilket er nødvendigt som følge af den stigende internationalisering af værdipapirmarkederne.

Med prospektdirektivet sker der en øget harmonisering af reglerne om udarbejdelse og godkendelse af prospekter for værdipapirer indenfor Den Europæiske Union. Dette betyder, at en udsteder kan få et prospekt godkendt i et land indenfor Den Europæiske Union og derefter anvende det i de øvrige EU-lande, uden at der kan stilles krav om udarbejdelse og godkendelse af et nyt prospekt. Lovforslagets ændring af prospektreglerne medvirker til, at det bliver lettere for virksomhederne at rejse kapital i Europa og at sikre et højt informationsniveau til beskyttelse af investorerne.

De væsentligste ændringer er af definitionerne af intern viden og kursmanipulation, reglerne om offentliggørelse af intern viden og reglerne om insiderregisteret. Derudover indføres nye regler om præsentation af aktieanalyser samt en underretningspligt for værdipapirhandlere ved formodning om markedsmisbrug. Endvidere indføres en ny definition af offentlige udbud af værdipapirer, og afgrænsningen af anvendelsesområdet for lovens to sæt prospektregler ændres.

Med disse bemærkninger og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg anbefale forslaget til det høje Tings velvillige behandling.