L 123 Forslag til lov om ændring af skattekontrolloven, kursgevinstloven, pensionsafkastbeskatningsloven og skattestyrelsesloven.

(Udarbejdelse af skattemæssigt årsregnskab i fremmed valuta).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Bortfaldet

Lovforslag som optrykt efter 2. behandling

Optrykt: 14-12-2004

Optrykt: 14-12-2004

Lovforslag efter 2. behandling

20041_l123_efter_2behandling (html)

Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 14. december 2004

Forslag

til

Lov om ændring af skattekontrolloven, kursgevinstloven,
pensionsafkastbeskatningsloven og skattestyrelsesloven

(Udarbejdelse af skattemæssigt årsregnskab i fremmed valuta)

§ 1

I skattekontrolloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 869 af 12. august 2004, foretages følgende ændring:

1. I § 3 C indsættes som stk. 3-10:

»Stk. 3. Uanset stk. 1 og bestemmelser udstedt efter stk. 2, 2. pkt., kan skattepligtige, som nævnt i stk. 6, udarbejde det skattemæssige årsregnskab i fremmed valuta og omregne resultatet til dansk mønt, jf. stk. 8. Det er dog en betingelse, at den skattepligtige inden begyndelsen af det første indkomstår, for hvilket der vælges en anden valuta end dansk mønt, har givet skattemyndigheden meddelelse om, hvilken valuta der ønskes anvendt, samt om valg af omregningsmetode efter stk. 8. Skattemyndigheden kan i særlige tilfælde dispensere fra fristen i 2. pkt.

Stk. 4. Den skattepligtige skal bogføre i den pågældende valuta eller sørge for, at bogføringen indeholder oplysninger, som til enhver tid gør det muligt at omregne til den pågældende valuta. En skattepligtig, der aflægger årsrapport efter International Accounting Standards (IAS) eller International Financial Reporting Standards (IFRS), kan alene vælge at udarbejde skattemæssigt årsregnskab i sin funktionelle valuta eller dansk mønt.

Stk. 5. Den skattepligtige kan for efterfølgende indkomstår vælge, at det skattemæssige årsregnskab skal udarbejdes i anden valuta end den, der tidligere er valgt efter stk. 3, hvis ændringen er begrundet i virksomhedens eller koncernens forhold. Det er en betingelse, at der er opnået tilladelse hertil fra skattemyndigheden.

Stk. 6. Følgende skattepligtige har adgang til omregning som nævnt i stk. 3:

1) Juridiske personer omfattet af selskabsskattelovens § 1 eller § 2, stk. 1, litra a og b.

2) Juridiske personer omfattet af fondsbeskatningsloven § 1.

3) Fysiske personer omfattet af kildeskattelovens § 1 eller § 2, stk. 1, litra e, og dødsboer omfattet af dødsboskatteloven, dog alle alene for så vidt angår opgørelsen af indkomst fra erhvervsmæssig virksomhed.

4) Fysiske personer omfattet af kildeskattelovens § 2, stk. 1, litra d.

Stk. 7. Driver en skattepligtig som nævnt i stk. 6, nr. 3 og 4, flere virksomheder, der anvender forskellige regnskabsvalutaer, skal den skattepligtige vælge en fælles referencevaluta for samtlige sine virksomheder. Referencevalutaen skal være en valuta, der anvendes som bogføringsvaluta af en af den skattepligtiges virksomheder, eller dansk mønt. Det skattemæssige årsregnskab for virksomhederne skal udarbejdes i den pågældende referencevaluta, og resultatet omregnes til dansk mønt, jf. stk. 8.

Stk. 8. Omregningen af resultatet til dansk mønt, jf. stk. 3, 1. pkt., og stk. 7, 3. pkt., skal ske efter kursen på statustidspunktet eller efter en gennemsnitskurs for indkomståret. Valget af kursen på statustidspunktet eller en gennemsnitskurs for indkomståret er bindende for efterfølgende indkomstår, dog ikke ved overgang til udarbejdelse af skattemæssigt årsregnskab i anden valuta, jf. stk. 5. Ved omregning af resultatet skal der anvendes en af Danmarks Nationalbank eller Den Europæiske Centralbank fastsat kurs. Anvendes en valuta, der ikke er kursfastsat af Danmarks Nationalbank eller af Den Europæiske Centralbank, anvendes valutakurser offentliggjort af den bank, som er centralbank for den valuta, der er valgt efter stk. 3, for så vidt angår både kursen på statustidspunktet og en gennemsnitskurs for indkomståret. Ved omregning af indkomstårets transaktioner anvendes en af Danmarks Nationalbank, Den Europæiske Centralbank eller den bank, som er centralbank for den valuta, der er valgt efter stk. 3, fastsat kurs. Udarbejder den skattepligtige skattemæssigt årsregnskab i fremmed valuta, skal den skattepligtige tillige omregne uudnyttede tab omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 2, ejendomsavancebeskatningslovens § 6 og kursgevinstlovens § 31 og § 32 efter 1.-5. pkt.

Stk. 9. Overgår en skattepligtig til at udarbejde det skattemæssige årsregnskab i en ny valuta, skal samtlige anskaffelsessummer, afskrivningsgrundlag, foretagne afskrivninger, etableringskonti samt øvrige elementer, som indgår i indkomstopgørelsen, omregnes til kursen på skæringstidspunktet for indgangen til det første indkomstår, hvor den nye valuta anvendes. Skattepligtige fortjenester og fradragsberettigede tab beregnes på grundlag af den faktiske anskaffelsessum og det faktiske anskaffelsestidspunkt. Afskrivningsberettigede aktiver anses for erhvervet til den faktiske anskaffelsessum og afskrevet med de samlede foretagne skattemæssige afskrivninger.

Stk. 10. Medfører en fusion, spaltning eller tilførsel af aktiver overgang til en ny valuta, sker omregningen af anskaffelsessummer, afskrivningsgrundlag, foretagne afskrivninger, etableringskonti samt øvrige elementer, som indgår i indkomstopgørelsen, jf. stk. 9, pr. fusionens vedtagelsestidspunkt. Hvis fusionen, spaltningen eller tilførslen af aktiver gennemføres med tilbagevirkende kraft, sker omregningen efter 1. pkt. alene for de aktiver og passiver, der er i behold på vedtagelsestidspunktet, mens omregningen efter 1. pkt. for aktiver og passiver, der er afstået i perioden mellem virkningstidspunktet og vedtagelsestidspunktet, sker til kursen pr. afståelsestidspunktet.«

§ 2

I lov om skattemæssig behandling af gevinst og tab på fordringer, gæld og finansielle kontrakter (kursgevinstloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 964 af 21. september 2004, foretages følgende ændringer:

1. I § 1 indsættes efter stk. 2 som nyt stykke:

»Stk. 3. Hvis en skattepligtig omfattet af § 2, jf. § 9, eller § 12 efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 3, udarbejder skattemæssigt årsregnskab i fremmed valuta, betragtes fordringer og gæld i den valgte valuta som fordringer og gæld i danske kroner, mens fordringer og gæld i danske kroner i stedet betragtes som fordringer og gæld i fremmed valuta.«

Stk. 3-6 bliver herefter stk. 4-7.

2. I § 7 indsættes som stk. 3:

»Stk. 3. Udarbejdes det skattemæssige årsregnskab i fremmed valuta efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 3, finder stk. 1 og 2 alene anvendelse på gæld i danske kroner uanset § 1, stk. 3.«

3. I § 16 indsættes som stk. 2:

»Stk. 2. Selv om en skattepligtig udarbejder skattemæssigt årsregnskab i fremmed valuta efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 3, skal gevinst på fordringer i danske kroner, der forrentes med en pålydende rente, der er lig med eller højere end den mindsterente, som fastsættes efter § 38, jf. § 14, ikke medregnes til den skattepligtige indkomst, medmindre gevinsten er omfattet af § 15.«

4. I § 19 indsættes som stk. 4:

»Stk. 4. Udarbejdes det skattemæssige årsregnskab i fremmed valuta efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 3, finder stk. 2 og 3 alene anvendelse på gæld i danske kroner uanset § 1, stk. 3.«

5. I § 22 indsættes som stk. 5:

»Stk. 5. Udarbejdes det skattemæssige årsregnskab i fremmed valuta efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 3, finder stk. 3 ikke anvendelse.«

6. I § 23 indsættes som stk. 2:

»Stk. 2. Udarbejdes det skattemæssige årsregnskab i fremmed valuta efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 3, finder § 19, stk. 2 og 3, anvendelse på gæld i danske kroner, jf. § 1, stk. 3.«

7. I § 25, stk. 3, indsættes efter 2. pkt.:

»For skattepligtige, der udarbejder det skattemæssige årsregnskab i fremmed valuta efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 3, finder 1. pkt. tillige anvendelse på ikkebørsnoterede fordringer og gæld i danske kroner.«

§ 3

I lov om beskatning af visse pensionskapitaler m.v. (pensionsafkastbeskatningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 1031 af 19. oktober 2004, foretages følgende ændring:

1. I § 2, stk. 5, ændres »kursgevinstlovens § 1, stk. 5 og 6« til: »kursgevinstlovens § 1, stk. 6 og 7«.

§ 4

I lov om skattemyndighedernes organisation og opgaver m.v. (skattestyrelsesloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 868 af 12. august 2004, foretages følgende ændringer:

1. I § 2 indsættes som nr. 7 og 8:

»7) Ansættelse af anskaffelsessummer m.v. opgjort efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 9, for fysiske personer og dødsboer.

8) Behandling af anmodninger efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 3, 3. pkt., og stk. 5, for fysiske personer og dødsboer.«

2. I § 12 A, stk. 1, 2. pkt., ændres »stk. 2« til: »stk. 3«.

3. I § 12 A indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:

»Stk. 2. Told- og skatteforvaltningen foretager ansættelse af anskaffelsessummer m.v. opgjort efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 9 og 10, for juridiske personer bortset fra dødsboer samt træffer afgørelse efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 3, 3. pkt., og stk. 5. § 3, stk. 4 og 5, finder tilsvarende anvendelse. Afgørelser i 1. instans efter 1. pkt. påklages til Landsskatteretten, medmindre andet er bestemt efter § 5.«

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

4.§ 23, stk. 1, nr. 8, affattes således:

»8) Spørgsmål om ansættelse efter § 2, nr. 5, jf. § 5, og § 12 A, stk. 1, af underskud og tab, der kun kan modregnes i skattepligtig indkomst fra kilder af samme art, som underskuddet eller tabet vedrører, og spørgsmål om ansættelse efter § 12 A, stk. 2, af anskaffelsessummer m.v. opgjort efter skattekontrollovens § 3 C, stk. 9 og 10.«

§ 5

Stk. 1. Loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende.

Stk. 2. Loven har virkning for indkomstår, der begynder den 1. januar 2005 eller senere.