B 5 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af overenskomst mellem Danmark, Estland, Finland, Island, Letland, Litauen, Norge og Sverige om Den Nordiske Investeringsbank.

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 06-10-2004

Fremsættelsestale af beslutningsforslag

20041_b5_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (6. oktober 2004)

 

 

Økonomi- og Erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af »Overenskomst mellem Danmark, Estland, Finland, Island, Letland, Litauen, Norge og Sverige om Den Nordiske Investeringsbank«.

(Beslutningsforslag nr. B 5).

Beslutningsforslaget fremsættes for at ratificere den nye overenskomst om Den Nordiske Investeringsbank. Overenskomsten blev indgået mellem de nordiske og baltiske lande den 11. februar 2004.

De baltiske lande vil komme til at indtræde i ejerskabet af Den Nordiske Investeringsbank på lige fod med de nordiske ejere fra 1. januar 2005. Udvidelsen af det nordiske samarbejde til også at inddrage de baltiske lande, vil være et vigtigt skridt på vejen imod øget integration af de nordisk-baltiske økonomier.

Den nye overenskomst erstatter den hidtidige aftale af 23. oktober 1998 primært i form af en ændring af ejerkredsen samt indretning af ledende organer som følge heraf. Den nye overenskomst indeholder kun marginale ændringer i forhold til den gældende.

Med de nye medlemmers indtræden vil sammensætningen af de ledende organer skulle ændres. Der oprettes et Styrelsesråd med en minister fra hvert land. Rådet overtager opgaverne vedr. Den Nordiske Investeringsbank fra Nordisk Ministerråd. De øvrige ledende organer vil bestå af Kontrolkomiteen, med ti medlemmer valgt af medlemslandenes parlamentarikere og regeringer og Bestyrelsen på otte medlemmer samt tilsvarende suppleanter, hvor medlemmerne vælges af medlemslandenes regeringer. Dette ligger meget tæt op af den eksisterende struktur. Det er i denne sammenhæng vigtigt at pointere, at medlemslandenes parlamentarikere vil være repræsenteret i Kontrolkomiteen med et medlem fra hvert land. Disse justeringer foretages i Den Nordiske Investeringsbanks vedtægter, hvorfor disse ligeledes forelægges Folketinget sammen med overenskomsten.

Med disse bemærkninger og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg anbefale forslaget til det høje Tings velvillige behandling.