Ældreudvalgets arbejde

Ældreudvalget beskæftiger sig med sager vedrørende ældreområdet, hjælp og støtte m.v. til ældre, plejehjem og beskyttede boliger. Derudover dækker Ældreudvalgets sagsområder også demens- og pårørendeområdet samt udfordringer og spørgsmål vedr. ensomhed.

Større

Ældreudvalgets opgaver og ansvar

Opgaverne og ansvaret kan deles op i 2 hovedområder:

  • behandling af lovforslag og beslutningsforslag
  • parlamentarisk kontrol med regeringen

Udvalget holder sig også bredt orienteret om den ældrepolitiske dagsorden.

Parlamentarisk kontrol med regeringen sker bl.a., ved at udvalgets medlemmer stiller spørgsmål til ældreministeren eller til andre ministre. Spørgsmålene kan stilles på 4 måder: udvalgsspørgsmål, der besvares skriftligt af ministeren, samrådsspørgsmål, hvor ministeren kaldes i samråd på et møde for at besvare et eller flere spørgsmål mundtligt, §-20 spørgsmål og forespørgsler.

Udvalget holder også ekspertmøder og høringer, der enten kan være lukkede eller åbne for offentligheden.

Organisationer og borgere har mulighed for at sende skriftlige henvendelser til eller at komme i foretræde for Ældreudvalget, hvis de ønsker at orientere udvalget om et emne inden for udvalgets sagsområder.

Læs mere om, hvordan Folketinget kontrollerer regeringen Læs om, hvordan du kan kontakte Ældreudvalget Læs om, hvordan du kan få foretræde for et folketingsudvalg

Fagministerium

Social-, Bolig- og Ældreministeriet er udvalgets fagministerium.

Organisationer

Mange faglige organisationer, foreninger, ngo’er, tænketanke, forskningsinstitutioner og internationale organisationer m.v. beskæftiger sig med det ældrepolitiske område. Og mange af dem har en interesse i at følge udvalgets arbejde og påvirke lovgivningen inden for udvalgets sagsområder. 

Studieture

Studieture i Danmark er en kilde til viden og inspiration for medlemmerne af Ældreudvalget. Formålet for medlemmerne er at opnå en særlig indsigt i et område af interesse for udvalget. En delegation af udvalgsmedlemmer, ofte bestående af 6-8 folketingsmedlemmer, deltager i udvalgets studieture.
  • 11 udvalgsmøder
  • behandling af 1 lovforslag og 2 beslutningsforslag
  • 2 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 122 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 3 deputationer
  • 37 skriftlige henvendelser til udvalget

Ældreudvalgets sagsområder dækker ældreområdet bredt, herunder værdier og kvalitet af ældreplejen, hjælp og støtte til ældre, plejehjem og beskyttede boliger. Ældreudvalget dækker også demensområdet og pårørendes forhold. Derudover har Ældreudvalget fokus på civilsamfundets rolle for de ældre.

I folketingsåret 2023-24 beskæftigede udvalget sig en del med videnindsamling i forhold til de forhandlinger om en ny ældrelov, som blev afsluttet med en bred politisk aftale i april 2024.


Høringer

Ældreudvalget afholdt i det forgangne folketingsår tre åbne høringer: Den 31. januar 2024 afholdt udvalget sammen med Boligudvalget en høring om boligformer for ældre med fokus på, hvorvidt boligformerne imødekommer de forskellige ønsker for ældre i den tredje aldersfase. Den 20. marts 2024 afholdt udvalget en høring om rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i ældreplejen. Høringen havde fokus på behovet for motiverede medarbejdere i ældreomsorgen og på kompetenceudvikling, fleksible team og teknologiske løsninger såsom tale til tegn-hjælpemidler og kunstig intelligens. Den 28. august 2024 afholdt udvalget en høring om tilkøbsydelser. Formålet med høringen var at gøre udvalget klogere på, hvordan tilkøbsydelser anvendes i Danmark, udviklingen i, hvordan ældre borgere bruger tilkøbsydelserne, og hvordan de kan få størst glæde af dem.


Temamøder, ekspertmøder og andre møder

Den 4. oktober 2023 deltog Ældreudvalget i et møde med Det Etiske Råd om rådets udtalelse om aktiv dødshjælp.

Den 31. januar 2024 mødtes udvalget med KL’s Sundheds- og Ældreudvalg i forlængelse af Ældreudvalgets høring om boligformer for ældre.


Tekniske gennemgange

Den 25. oktober 2023 gav ældreministeren en teknisk gennemgang af lovprogrammet på ældreområdet for folketingsåret 2023-24.

Den 7. februar 2024 gav ældreministeren en teknisk gennemgang af regeringens udspil til en reform af ældreområdet.

Den 20. april 2024 gav ældreministeren og indenrigs- og sundhedsministeren en teknisk gennemgang af rehabilitering og genoptræning i henholdsvis serviceloven og sundhedsloven.

Den 4. september 2024 gav ældreministeren en teknisk gennemgang af ældreområdet i forslag til finanslov for 2025.

  • 10 udvalgsmøder
  • behandling af 2 lovforslag og 0 beslutningsforslag
  • 4 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 62 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 3 deputationer
  • 13 skriftlige henvendelser til udvalget

Ældreudvalgets sagsområder dækker ældreområdet bredt, herunder værdier og kvalitet af ældreplejen, hjælp og støtte til ældre, plejehjem og beskyttede boliger. Ældreudvalget dækker også demensområdet og pårørendes forhold. Derudover har Ældreudvalget fokus på civilsamfundets rolle for de ældre. I folketingsåret 2022-23 har udvalget beskæftiget sig en del med videnindsamling i forbindelse med de kommende forhandlinger om en ny ældrelov. 
 
Høring
Den 13. september 2023 holdt udvalget en åben høring om det gode ældreliv for at skabe et bedre grundlag for de politiske prioriteringer på ældreområdet. Udvalget fik forskellige organisationers input om frisættelse og arbejdet med en ældrelov. 
 
Andet møde
Den 7. juni 2023 mødtes udvalget med KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, så de to udvalg kunne hilse på hinanden og drøfte en række temaer på ældreområdet. 
 
Tekniske gennemgange
  • Den 22. marts 2023 om lovprogrammet på ældreområdet frem til sommerferien ved ældreministeren.
  • Den 12. april 2023 gennemgang af rapport om bekymringshenvendelser ved ældreministeren og Styrelsen for Patientsikkerhed.
  • Den 6. september 2023 om finansloven på ældreområdet ved ældreministeren.
Rejse
Ældreudvalget rejste på studietur til Holland den 18. og 19. september 2023. Formålet med turen var at få viden om og inspiration til de kommende forhandlinger inden for ældreområdet. I regeringsgrundlaget »Ansvar for Danmark – Det politiske grundlag for Danmarks regering« fremgår det, at ældreområdet skal frisættes. Derfor var udvalget særlig interesseret i at høre mere om de hollandske erfaringer med frisættelse af ældreplejen, og hvordan disse kan omsættes til en dansk kontekst.

Leksikon

Gå til leksikon

Beslutningsforslag

Et beslutningsforslag dvs. et forslag til folketingsbeslutning, indeholder et klart formuleret politisk budskab om, at regeringen skal handle på et emne, f.eks. ved at fremsætte et lovforslag.

Høring

Folketingets udvalg har mulighed for at holde en høring om et emne, der interesserer udvalget. Her inviteres eksperter til at komme og fortælle om deres viden og synspunkter om emnet.

Lovforslag

Et lovforslag er oplægget til en lov og skal behandles tre gange i Folketingssalen. Hvis det vedtages, stadfæstes og kundgøres, bliver det til en gældende lov.

Udvalgsmøde

De fleste af Folketingets udvalg holder møde en gang om ugen. Alle faste udvalg har et fast mødetidspunkt og mødes i et bestemt udvalgslokale.

Udvalgssekretær

Hvert folketingsudvalg har som minimum en udvalgssekretær og en udvalgsassistent, der hjælper medlemmerne af udvalget.