§ 71-tilsynets arbejde

§ 71-tilsynet fører tilsyn med administrativt frihedsberøvede personer, dvs. bl.a. tvangsindlagte psykiatriske patienter, tvangsanbragte børn og demente, der bliver tilbageholdt på et plejehjem. Forholdene for disse personer er et centralt emne for arbejdet i tilsynet.

Større

§ 71-tilsynets opgaver og ansvar

§ 71-tilsynet er et af Folketingets særlige udvalg. Tilsynet er nedsat i henhold til grundlovens § 71, stk. 7, og har til opgave at føre tilsyn med forholdene for administrativt frihedsberøvede personer. Det kan bl.a. være tvangsindlagte psykiatriske patienter, tvangsanbragte børn på anbringelsessteder for børn og unge eller demente, der bliver tilbageholdt på et plejehjem. 

Tilsynet fører derimod ikke tilsyn med frihedsberøvede indenfor strafferetsplejen, da sådanne frihedsberøvelser ikke er af administrativ karakter, og derfor falder uden for tilsynets kompetence. 

Tilsynet kan få kendskab til forholdene på opholdssteder for administrativt frihedsberøvede personer på mange forskellige måder. Det kan bl.a. være ved, at borgere henvender sig til tilsynet. Henvendelser kan give anledning til, at tilsynsmedlemmerne stiller spørgsmål til ministre eller den ansvarlige region, kommune eller institution. En henvendelse kan også give anledning til, at tilsynet tager på tilsynsbesøg på institutionen/afdelingen, som henvendelsen drejer sig om. 

Tilsynet kan dog ikke give institutioner/afdelinger påbud, eller prøve det juridiske grundlag for frihedsberøvelsen. 

Tilsynet udarbejder en årsrapport ved folketingsårets afslutning. Årsrapporterne kan findes nedenfor.

 
Se grundlovens § 71 om den personlige frihed

Tilsynsbesøg

§ 71-tilsynet tager på både uanmeldte og anmeldte besøg på afdelinger/institutioner for administrativt frihedsberøvede personer. Besøgene kan være foranlediget af en konkret sag, men tilsynet kan også selv tage initiativ til et besøg. På tilsynsbesøgene vurderes forholdene for de administrativt frihedsberøvede personer. Tilsynet kan f.eks. beskæftige sig med en psykiatrisk patients mulighed for at få frisk luft og varieret kost, men også med tematikker som f.eks. overbelægning. 

Tilsynsmedlemmerne stiller typisk en række spørgsmål til den ansvarlige myndighed som opfølgning på hvert tilsynsbesøg. Efter besvarelsen offentliggør tilsynet en rapport, der indeholder tilsynets vurdering af forholdene for de berørte administrativt frihedsberøvede personer. 
 

Møder med organisationer

§  71-tilsynet holder hvert år et møde med Folketingets Ombudsmand og med Landsforeningen af Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark. Foreninger, organisationer og lign. kan være med til at belyse, hvad der skaber problemer for de administrativt frihedsberøvede set fra følgende gruppers synsvinkel:

  • de psykisk syge
  • de tvangsanbragte børn
  • de pårørende 
  • personalet
Foreninger, organisationer m.fl. kan derfor – med angivelse af et konkret og relevant formål – anmode § 71-tilsynet om et møde.
Læs om Folketingets Ombudsmands funktion og opgaver

Fagministerium

Social-, Bolig og Ældreministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet er tilsynets politiske fagministerier.
§ 71-tilsynets område bliver primært varetaget af disse 2 ministerier. 
Forholdene for tvangsindlagte psykiatriske patienter varetages hovedsagelig af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, mens forholdene vedrørende tvangsanbragte børn og unge samt demente, der bliver tilbageholdt i en plejebolig, varetages af Social-, Bolig- og Ældreministeriet. 

Organisationer

Mange organisationer interesserer sig for tilsynets område og spørgsmål, der behandles i udvalget.
Det gælder f.eks. for en stor gruppe frivillige organisationer, foreninger, tænketanke, forskningsinstitutioner, internationale organisationer og danske faglige organisationer.
Organisationer og borgere har mulighed for at sende henvendelser til eller møde § 71-tilsynet, hvis de ønsker at orientere tilsynet om et emne på tilsynets fagområde.

Studieture

Besigtigelsesture og studieture i ind- eller udland er kilde til viden og inspiration for medlemmerne af § 71-tilsynet. Formålet med turene er at få særlig indsigt i et område af interesse for tilsynet. Dette inkluderer også, at tilsynet løbende deltager i forskellige internationale konferencer. 
  • 7 udvalgsmøder
  • 10 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • 32 skriftlige henvendelser til udvalget

§ 71-tilsynet afgiver hvert folketingsår en beretning om sit arbejde. Du kan læse om tilsynets aktiviteter for folketingsåret 2023-24 i beretning af almen art nr. 8.

  • 7 udvalgsmøder
  • 15 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • 35 skriftlige henvendelser til udvalget
Folketingets § 71-tilsyns opgave er at føre kontrol med forholdene for personer, som er administrativt frihedsberøvet. Det drejer sig bl.a. om tvangsindlagte psykiatriske patienter og tvangsanbragte børn og unge. 
 
§ 71-tilsynet havde i folketingsåret fokus på forholdene for anbragte børn og unge og demente personer i plejeboliger. Derudover beskæftigede tilsynet sig med forholdene på psykiatriske afdelinger for voksne, børn og unge. 
 
§ 71-tilsynet var på tre tilsynsbesøg, herunder et på en psykiatrisk afdeling og to på plejecentre, og herudover var tilsynet i Grønland på flere tilsynsbesøg. 
 
§ 71-tilsynet holdt endvidere det årlige møde med Folketingets Ombudsmand. På mødet diskuterede tilsynet og ombudsmanden samarbejdet, herunder forskelle og overlap 
mellem de to tilsyns kompetence og virke. Ombudsmanden og ombudsmandens ansatte orienterede bl.a. om, hvordan Ombudsmandens tilsynsbesøg og fokusområder i 2022 var forløbet, og om fokusområderne for 2023. 
 
Desuden holdt § 71-tilsynet det årlige møde med Landsforeningen af Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark om konkrete problemstillinger for psykiatriske patienter, herunder forhold vedrørende Det Psykiatriske Patientklagenævn og lange sagsbehandlingstider for de klagesager, hvor der ikke er en 7-dagesfrist. 
 
§ 71-tilsynet afgiver desuden hvert folketingsår en beretning om sit arbejde (beretning af almen art, nr. 3). 
  • 11 udvalgsmøder
  • 18 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • 28 skriftlige henvendelser til udvalget

Folketingets § 71-tilsyns opgave er at føre kontrol med forholdene for personer, som er administrativt frihedsberøvede. Det drejer sig bl.a. om tvangsindlagte psykiatriske patienter og tvangsanbragte børn og unge.

I folketingsåret 2021-22 havde § 71-tilsynet bl.a. fokus på nedbringelse af tvang i psykiatrien, bistandsværger og værger efter værgemålsloven og kost på døgninstitutioner for børn og unge. 

§ 71-tilsynet var på syv tilsynsbesøg, herunder to på psykiatriske afdelinger og fem på døgninstitutioner for tvangsanbragte børn og unge. 

§ 71-tilsynet holdt endvidere det årlige møde med Folketingets Ombudsmand. På mødet diskuterede tilsynet og ombudsmanden samarbejdet mellem ombudsmandsinstitutionen og § 71-tilsynet, herunder forskelle og overlap mellem de to tilsyns kompetence og virke. Ombudsmanden og ombudsmandens ansatte orienterede bl.a. om, hvordan Ombudsmandens tilsynsbesøg og fokusområder i 2021 var forløbet, og om fokusområderne for 2022. § 71-tilsynet og Ombudsmanden drøftede endvidere emner af fælles interesse.

Desuden holdt § 71-tilsynet det årlige møde med Landsforeningen af Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark om konkrete problemstillinger for psykiatriske patienter, herunder om bistandsværgers beføjelser til at styre deres klienters økonomi. 

§ 71-tilsynet afgiver desuden hvert folketingsår en beretning om sit arbejde (beretning af almen art, nr. 27).

  • 8 udvalgsmøder
  • 1 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 30 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • 26 skriftlige henvendelser til udvalget

Folketingets § 71-tilsyns opgave er at føre kontrol med forholdene for personer, som er administrativt frihedsberøvede. Det drejer sig bl.a. om tvangsindlagte psykiatriske patienter og tvangsanbragte børn og unge. I folketingsåret 2020-21 havde § 71-tilsynet bl.a. fokus på nedbringelse af tvang i psykiatrien og på anvendelsen af restriktioner som følge af epidemiloven. 

Grundet forholdene vedrørende covid-19 gennemførte § 71-tilsynet ikke fysiske tilsynsbesøg i folketingsåret 2020-21, da tilsynet ikke ønskede at medvirke til eventuel smittespredning på institutioner og psykiatriske afdelinger. 

§ 71-tilsynet afholdt det årlige møde med Folketingets Ombudsmand, hvor der blev udvekslet erfaringer fra tilsyn i psykiatrien og på institutioner for anbragte børn, og et møde med Landsforeningen af Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark om konkrete problemstillinger, herunder om problemstillinger med at få tildelt en bistandsværge og om fortolkning af reglerne på området. Begge møder blev gennemført digitalt. 

Endelig afgav § 71-tilsynet sin årlige beretning den 21. september 2021 (beretning af almen art, nr. 37).  


 
  • Høringer: 0
  • Temamøder, ekspertmøder og andre møder: 1

Folketingets § 71-tilsyns opgave er at føre kontrol med forholdene for personer, som er administrativt frihedsberøvede. Det drejer sig bl.a. om tvangsindlagte psykiatriske patienter og tvangsanbragte børn og unge.

I folketingsåret 2019-20 havde § 71-tilsynet fokus på forholdene for både tvangsindlagte psykiatriske patienter og tvangsanbragte børn og unge.

Konkret havde § 71-tilsynet bl.a. fokus på adgangen til bistandsværger og patientrådgivere, anvendelse af tvang i psykiatrien herunder med fokus på, at bæltefiksering ikke blot erstattes af andre tvangsformer og forholdene for børn og unge på opholdssteder samt i psykiatrien.

§ 71-tilsynet var på seks tilsynsbesøg, herunder fire på psykiatriske afdelinger, et tilsynsbesøg hos Sikringsafdelingen i Slagelse og et på et opholdssted for anbragte børn og unge. § 71-tilsynet holdt endvidere bl.a. det årlige møde med Folketingets Ombudsmand, hvor der blev udvekslet erfaringer fra tilsyn i psykiatrien og på institutioner for anbragte børn, og møde med Landsforeningen af Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark om konkrete problemstillinger for tvangsindlagte psykiatriske patienter herunder om at få tildelt en bistandsværge. § 71-tilsynet afgiver hvert folketingsår en beretning om sit arbejde.


  • 10 udvalgsmøder
  • 31 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 1 deputation
  • 56 skriftlige henvendelser til udvalget

Folketingets § 71-tilsyns opgave er at føre kontrol med forholdene for personer, som er administrativt frihedsberøvede. Det drejer sig bl.a. om tvangsindlagte psykiatriske patienter og tvangsanbragte børn og unge.

I folketingsåret 2018-19 havde § 71-tilsynet både fokus på forholdene for tvangsindlagte psykiatriske patienter og tvangsanbragte børn og unge. Konkret havde § 71-tilsynet bl.a. fokus på rekrutteringsproblemer til de psykiatriske afdelinger i Region Syddanmark, ventetider og kapacitetsproblemer på Sikringsafdelingen i Slagelse og antal skift i anbringelsessteder for tvangsanbragte børn og unge.

§ 71-tilsynet var på fire tilsynsbesøg, herunder tre på psykiatriske afdelinger og et på et opholdssted for anbragte børn og unge.

§ 71-tilsynet holdt endvidere bl.a. møde med Esbjerg Kommune om kommunens sagsbehandling af tvangsanbringelsessager, det årlige møde med Folketingets Ombudsmand, hvor der blev udvekslet erfaringer fra tilsyn i psykiatrien og på institutioner for anbragte børn, og møde med Landsforeningen af Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark om konkrete problemstillinger for tvangsindlagte psykiatriske patienter.

§ 71-tilsynet afgiver hvert folketingsår en beretning om sit arbejde.

 
  • 12 udvalgsmøder
  • 1 samrådsspørgsmål
  • 70 udvalgsspørgsmål
  • 59 skriftlige henvendelser til tilsynet

§ 71-tilsynet foretog følgende tilsyn 

  • Anmeldt tilsyn hos Psykiatrisk Center København, afsnit 6201, den 21. marts 2018
  • Anmeldt tilsyn hos Psykiatrisk Afdeling Vejle, psykoseafsnit 06/07, den 23. april 2018
  • Anmeldt tilsyn hos Psykiatrisk Afdeling Middelfart, afsnit P1, den 23. april 2018
  • Anmeldt tilsyn hos Brønderslev Psykiatriske Sygehus, Ældrepsykiatrisk Sengeafsnit N4, den 14. maj 2018

Tilsynet havde møder med 

  • Folketingets Ombudsmand, den 30. januar 2018
  • Børne- og socialministeren om statistik på tvangsanbringelsesområdet, den 19. april 2018
  • Landsforeningen for Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark, den 22. maj 2018
  • Børne- og socialministeren og Ankestyrelsen om generelle udfordringer på tvangsanbringelsesområdet, den 18. september 2018

Studieture

  • Ingen

Udvalgets aktiviteter i folketingsåret 2016-17

  • 12 udvalgsmøder
  • 3 samrådsspørgsmål
  • 61 udvalgsspørgsmål
  • 64 skriftlige henvendelser til tilsynet

Se generel statistik om udvalget i Folketingets årsberetning.

§ 71-tilsynet foretog følgende tilsyn
 

  • uanmeldt tilsyn hos Fonden Spartas afdeling i Haderup, den 18. november 2016
  • anmeldt tilsyn hos Dronning Ingrids Hospital, Psykiatrisk Afdeling A1, i Nuuk på Grønland, den 8. juni 2017

Tilsynet havde møder med 

  • Folketingets Ombudsmand, den 15. november 2016
  • Landsforeningen for Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark, den 23. maj 2017

Studieture

  • studietur til Nuuk, Grønland den 6.-9. juni 2017
  • 11 udvalgsmøder
  • 5 samrådsspørgsmål
  • 29 udvalgsspørgsmål 
  • 45 skriftlige henvendelser til udvalget

Se generel statistik om udvalget i Folketingets årsberetning.

§ 71-tilsynet foretog følgende tilsyn 

  • uanmeldt tilsyn hos Psykiatrisk Center i Middelfart, den 6. november 2015
  • anmeldt tilsyn hos Sikringsafdelingen i Slagelse, den 30. marts 2016
  • uanmeldt tilsyn hos Bakkegårdens sikrede afdelinger i Nykøbing Sjælland, den 13. juni 2016
  • uanmeldt tilsyn hos Børne- og Ungdomspsykiatrien i Esbjerg, den 30. august 2016

Tilsynet havde møder med 

  • repræsentanter for Odense Kommune og Esbjerg Kommune om kommunernes praksis i sager om tvangsanbringelse, den 6. november 2015 og den 30. august 2016 
  • Folketingets Ombudsmand, den 8. december 2015
  • Landsforeningen for Patientrådgivere og Bistandsværger i Danmark, den 23. februar 2016 

  • 11 udvalgsmøder 
  • 1 samrådsspørgsmål til sundheds- og ældreministeren
  • 13 udvalgsspørgsmål 

Leksikon

Gå til leksikon

Høring

Folketingets udvalg har mulighed for at holde en høring om et emne, der interesserer udvalget. Her inviteres eksperter til at komme og fortælle om deres viden og synspunkter om emnet.

Udvalgsmøde

De fleste af Folketingets udvalg holder møde en gang om ugen. Alle faste udvalg har et fast mødetidspunkt og mødes i et bestemt udvalgslokale.

Udvalgssekretær

Hvert folketingsudvalg har som minimum en udvalgssekretær og en udvalgsassistent, der hjælper medlemmerne af udvalget.

Beslutningsforslag

Et beslutningsforslag dvs. et forslag til folketingsbeslutning, indeholder et klart formuleret politisk budskab om, at regeringen skal handle på et emne, f.eks. ved at fremsætte et lovforslag.

Lovforslag

Et lovforslag er oplægget til en lov og skal behandles tre gange i Folketingssalen. Hvis det vedtages, stadfæstes og kundgøres, bliver det til en gældende lov.