Udvalget for Det Tyske Mindretals arbejde

Udvalget for Det Tyske Mindretal er et fast underudvalg i Kulturudvalget. Udvalget består af et medlem fra hvert af de partier, der er repræsenteret i Kulturudvalget, og eventuelle observatører i dette udvalg. Udvalget beskæftiger sig med forhold vedrørende det tyske mindretal nord for grænsen til Tyskland.

Større

Opgaver og ansvar

Den nuværende grænse mellem Danmark og Tyskland blev fastlagt i 1920. Grænsen betød, at der opstod et dansk mindretal syd for grænsen og et tysk mindretal nord for grænsen. Det tyske mindretal omfatter ca. 15.000 personer i Sønderjylland, hvilket svarer til cirka 6 pct. af befolkningen i området. Mindretallet har et rigt foreningsliv og driver egne skoler og biblioteker, der formidler tysk kultur og sprog. Mindretallet og dets institutioner bidrager til den kulturelle og sproglige mangfoldighed i det dansk-tyske grænseland, der er resultatet af århundreder med henholdsvis dansk påvirkning fra nord og tysk påvirkning fra syd. Medlemmerne af mindretallet er tysksindede og opfatter sig selv som tyske nordslesvigere, men har oftest dansk statsborgerskab.

Med Udvalget for Det Tyske Mindretal er der mulighed for en mere direkte, hyppig og formaliseret kontakt mellem det tyske mindretal og Folketinget. 

Fagministerier

Det tyske mindretals forhold omfatter i praksis mange politikområder og fagministre. Det centrale ministerie er Kulturministeriet, der har ressortansvaret for mindretallene i det dansk-tyske grænseland. 

Organisationer

Den væsentligste forening på udvalgets område er Bund Deutscher Nordschleswiger.
Bund Deutscher Nordschleswiger

Studieture

Udvalget har mulighed for at arrangere og gennemføre aktiviteter med fokus på det tyske mindretal. Det kan f.eks. være studieture til Sønderjylland, hvor udvalget besøger nogle af mindretallets institutioner i grænselandet.

Leksikon

Gå til leksikon

Beslutningsforslag

Et beslutningsforslag dvs. et forslag til folketingsbeslutning, indeholder et klart formuleret politisk budskab om, at regeringen skal handle på et emne, f.eks. ved at fremsætte et lovforslag.

Høring

Folketingets udvalg har mulighed for at holde en høring om et emne, der interesserer udvalget. Her inviteres eksperter til at komme og fortælle om deres viden og synspunkter om emnet.

Lovforslag

Et lovforslag er oplægget til en lov og skal behandles tre gange i Folketingssalen. Hvis det vedtages, stadfæstes og kundgøres, bliver det til en gældende lov.

Udvalgsmøde

De fleste af Folketingets udvalg holder møde en gang om ugen. Alle faste udvalg har et fast mødetidspunkt og mødes i et bestemt udvalgslokale.

Udvalgssekretær

Hvert folketingsudvalg har som minimum en udvalgssekretær og en udvalgsassistent, der hjælper medlemmerne af udvalget.