- 21 udvalgsmøder
- behandling af 11 beslutningsforslag
- 19 samrådsspørgsmål fra udvalget
- 297 udvalgsspørgsmål fra udvalget
- modtagelse af 7 deputationer
- 49 skriftlige henvendelser til udvalget
Udenrigsudvalget havde i folketingsåret 2023-24 fokus på Danmarks rolle og muligheder for at udøve indflydelse i en verden præget af konflikt og geopolitiske spændinger. Særlig konflikten i Gaza prægede udvalgets arbejde i kølvandet på terrorangrebet mod Israel den 7. oktober 2023. Udvalget behandlede bl.a. en række beslutningsforslag om Danmarks arbejde for en varig våbenhvile i konflikten, overholdelse af folkeretten og indførelse af mulige sanktioner. Udvalget havde desuden fokus på Ukraines fortsatte kamp for frihed. Derudover beskæftigede udvalget sig indgående med rammerne for Danmarks udviklingspolitik og regeringens overordnede udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi og initiativer.
Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Udvalget havde en række møder med både danske og internationale besøgende om udenrigspolitiske, sikkerhedspolitiske og udviklingspolitiske temaer. Dermed fik udvalgt indsigt i både specifikke konflikter og bredere emner som menneskerettigheder, uddannelse, fødevaresikkerhed og unges engagement i globale dagsordener.
Blandt disse møder kan fremhæves briefinger fra flere FN-partnere og internationale humanitære ngo’er om den humanitære og folkeretlige situation i Gaza. Derudover var der møder med Ukraines menneskerettighedskommission og FN's Flygtningeorganisation, som gav indsigt i situationen vedrørende menneskerettigheder og flygtninge i Ukraine. Udvalget drøftede også truslen fra Rusland og den demokratiske udvikling i Armenien i et møde med Armeniens premierminister.
Globale udviklingsspørgsmål blev taget op i et frokostmøde med en direktør fra Verdensbanken, og sikkerhedspolitiske emner var på dagsordenen for et møde med den franske tænketank IHEDN.
FN’s flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi, redegjorde for den globale flygtningekrise, og hvordan Danmark og FN kan sikre mere varige løsninger på flygtningeudfordringen i nærområder. Indsatsen for at sikre uddannelse til børn og unge i udviklingslande blev diskuteret i et møde med chefen for Global Partnership for Education, Laura Frigenti. Den globale fødevarekrise og arbejdet med at afhjælpe sult var emne for et møde med FN’s Fødevareprogram.
Derudover mødtes udvalget med danske FN-ungedelegater for at høre om deres arbejde med menneskerettigheder, klima og bæredygtig udvikling, og udvalgsmedlemmer deltog i ungdommens folkemøde i Valby, hvor de drøftede unges engagement i FN’s verdensmål.
En briefing fra AIDS-Fondet, Sex & Samfund og tre af deres partnerorganisationer i Uganda og Malawi gav indblik i lgbt+-rettigheder og spørgsmål relateret til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder i Afrika, og gennem dialog med tunesiske politikere fik udvalget et indtryk af demokratiets vilkår i Tunesien.
En briefing fra AIDS-Fondet, Sex & Samfund og tre af deres partnerorganisationer i Uganda og Malawi gav indblik i lgbt+-rettigheder og spørgsmål relateret til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder i Afrika, og gennem dialog med tunesiske politikere fik udvalget et indtryk af demokratiets vilkår i Tunesien.
Rejser
5 medlemmer af udvalget deltog den 4.-8. februar 2024 i en rejse til Cambodia. Formålet med rejsen var at få et førstehåndsindtryk af, hvordan en række multilaterale partnere bidrager til at sikre lige adgang til sundhed i udviklingslande som Cambodia, herunder kvinder og børns sundhed og socioøkonomiske muligheder og indsatsen for at udvikle vacciner. Rejsen havde deltagelse af parlamentarikere fra Danmark, Sverige og Norge og var arrangeret af bl.a. UNICEF, Gavi og Den Globale Fond til Bekæmpelse af Aids, Tuberkulose og Malaria.
Udvalget besøgte i dagene den 4.-9. marts 2024 Georgien og Armenien sammen med medlemmer af Europaudvalget. Formålet med rejsen var at få indblik i den indenrigs- og sikkerhedspolitiske situation i de to østlige partnerskabslande ved frontlinjen mellem Europa og Rusland. Udvalget var særlig interesseret i at lære mere om landenes demokratiske udvikling, truslen fra Rusland og landenes ambitionerne om et styrket samarbejde med EU og NATO. Under besøget mødtes udvalget med bl.a. premierministrene i de to lande og besøgte EU’s monitoreringsmissioner i de to lande.
Medlemmer af udvalget deltog desuden i den danske delegation til FN’s Kvindekommissions 68. samling, der fandt sted i New York i perioden den 10.-16. marts 2024.
Medlemmer af udvalget besøgte desuden Marokko den 17.-21. september 2024. Rejsen havde særlig fokus på Danmarks brede udenrigs- og udviklingspolitiske engagement med partnerlande i Nordafrika. Udvalgets møder omhandlede bl.a. den demokratiske og menneskeretslige situation og aktuelle dagsordener i de bilaterale relationer og samarbejdet med EU, herunder den grønne omstilling, unge, jobskabelse og samhandel, sikkerhed, migration m.v. Rejsen havde således også til formål at få et førstehåndsindtryk af muligheder og udfordringer i regeringens nye Afrikastrategi.