Socialudvalgets arbejde

Socialudvalgets sagsområder dækker sociale forhold som hjælp og støtte til personer med nedsat funktionsevne og til udsatte børn, unge og voksne, og familieret som eksempelvis indgåelse af ægteskab, skilsmisse, forældremyndighed og samvær. Socialudvalgets arbejde dækker også den frivillige sociale indsats, som vedrører personer, der udfører frivilligt socialt arbejde, frivillige sociale organisationer og foreningers rammevilkår samt kommunerne, der lokalt støtter og samarbejder med den frivillige sektor.

Større

Opgaver og ansvar

Eksempler på Socialudvalgets arbejdsområder er hjælp og støtte til personer med nedsat funktionsevne, hjælp og støtte til udsatte børn, unge og voksne. Andre eksempler på udvalgets arbejdsområder er indgåelse af ægteskab, navne, separation, skilsmisse, forældremyndighed, barnets bopæl og samvær.

Opgaverne og ansvaret kan deles op i 2 hovedområder: 

  • behandling af lovforslag og beslutningsforslag
  • parlamentarisk kontrol med regeringen.

Udvalget holder sig også bredt orienteret om den socialpolitiske dagsorden.

Parlamentarisk kontrol med regeringen sker bl.a., ved at udvalgets medlemmer stiller spørgsmål til social- og boligministeren eller til andre ministre. Spørgsmålene kan stilles på 4 måder: udvalgsspørgsmål, der besvares skriftligt af ministeren, samrådsspørgsmål, hvor ministeren kaldes i samråd på et møde for at besvare et eller flere spørgsmål mundtligt, §-20 spørgsmål og forespørgsler.

Udvalget holder også ekspertmøder og høringer, der enten kan være lukkede eller åbne for offentligheden. 

Organisationer og borgere har mulighed for at sende skriftlige henvendelser til eller at komme i foretræde for Socialudvalget, hvis de ønsker at orientere udvalget om et emne inden for udvalgets sagsområder.

​Læs mere om, hvordan Folketinget kontrollerer regeringen Læs om, hvordan du kan kontakte Socialudvalget ​Læs om, hvordan du kan få foretræde for et folketingsudvalg

Fagministerier

Social-, Bolig- og Ældreministeriet er udvalgets fagministerium.

Organisationer

Mange faglige organisationer, foreninger, ngo’er, tænketanke, forskningsinstitutioner og internationale organisationer m.v. beskæftiger sig med det socialpolitiske område. Og mange af dem har en interesse i at følge udvalgets arbejde og påvirke lovgivningen inden for udvalgets sagsområder. 

Besøg og studieture

Udvalget tager indimellem på besøg og studieture i Danmark og i udlandet for at blive klogere og få inspiration og input i forbindelse med udvalgets arbejde. Formålet med besøg og studieture kan variere, men vil typisk være, at udvalget ønsker at holde sig opdateret om et emne og/eller undersøge en konkret problemstilling, f.eks. som led i udvalgets behandling af et lovforslag.

Besøg eller studieture bidrager til at gøre udvalgets medlemmer klogere på, hvordan lovgivningen virker i praksis, når de besøger steder og personer i Danmark, der til daglig er i berøring med den lovgivning, der falder inden for udvalgets område. Formålet med studieture til udlandet kan være at blive inspireret af, hvordan andre lande har udformet deres lovgivning, og hvilke erfaringer de har gjort sig i den forbindelse. 

Udvalget får også besøg bl.a. fra andre landes parlamenter.

Folketingsåret 2023-24 var for Socialudvalget særlig præget af adoptionsområdet og handicapområdet, og udvalget afholdt flere samråd vedrørende disse to områder.


Høringer

Den 3. april 2024 holdt Socialudvalget en åben høring om transnationale adoptioner. Udvalget stillede en platform til rådighed for en drøftelse af behovet for en uvildig og ansvarsplacerende undersøgelse af Danmarks praksis på det transnationale adoptionsområde. Socialudvalget tog dermed ikke stilling til det juridiske spørgsmål om ulovligheder. Borgere i Danmark har adopteret børn fra 69 lande i perioden fra 1950'erne og indtil nu. Det var et stærkt ønske fra adopterede og adoptanter i Danmark, at de fik lejlighed til at informere Folketinget og regeringen om de ulovligheder og brud på menneskerettigheder, som de mener at kunne føre bevis for. Til høringen kunne man bl.a. høre oplæg fra Institut for Menneskerettigheder, Danish Korean Rights Group og daværende social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theill (S).

Den 4. april 2024 holdt Socialudvalget en lukket eksperthøring om socialtilsyn. I forlængelse eksperthøringen afgav et enigt Socialudvalg den 24. april 2024 Beretning nr. 5 om opfordring til regeringen om at indkalde partierne til en drøftelse af socialtilsynene.

Den 8. maj 2024 holdt Socialudvalget en åben høring om kvalitet i anbringelser og plejefamilieområdet. Barnets lov, som blev vedtaget den 2. juni 2023, baserer sig på børnene først-aftalen fra maj 2021 som den daværende regering (S) indgik med et bredt flertal i Folketinget, og sigter mod at forbedre forholdene for anbragte børn. Aftalen fokuserer på at styrke anbringelseskvaliteten og forbedre vilkårene for plejefamilier. Trods positive skridt er der fortsat udeståender i forbindelse med aftalen, og udvalget ønskede derfor at afholde en åben høring, som kunne danne grundlag for de kommende forhandlinger om en ny plejefamiliereform.


Temamøder, ekspertmøder og andre møder

Den 26. oktober 2023 holdt Socialudvalget et møde med Statsrevisorerne og Rigsrevisionen vedr. Rigsrevisionens beretning Juni 2023 ‒ 17/2022 om borgerforløb fra psykiatrien til sociale botilbud.

Den 14. marts 2024 holdt udvalget en lukket spørgetime med social- og boligministeren om forældrefremmedgørelse, det familieretlige system og Joannahuset, der er et krisecenter for børn og unge.

Den 23. maj 2024 holdt udvalget et møde med ekspertudvalget på socialområdet, hvor det fik en teknisk gennemgang af ekspertudvalgets endelige rapport ”Anbefalinger til en bæredygtig faglig og økonomisk udvikling på socialområdet”, der blev udgivet i april 2024.

Den 11. juni 2024 mødtes udvalgets formand og et medlem af udvalget med medlemmer af det thailandske parlaments, der gerne ville høre nærmere om socialområdet i Danmark.


Tekniske gennemgange

Udvalget fik løbende forskellige tekniske gennemgange ved social- og boligministeren i forbindelse med behandlingen af de lovforslag, der blev behandlet i løbet af folketingsåret.


Rejser

Den 5. februar 2024 tog Socialudvalget på en endagstur til Jylland og Fyn. Formålet med turen var at blive klogere på, hvordan man kan blive bedre til at skabe uddannelser og job til unge og voksne med handicap. Personer med handicap står oftere end den øvrige del af befolkningen uden beskæftigelse. Udvalget fik indblik i en række gode initiativer, der er sat i værk for at øge beskæftigelsen for personer med handicap.

Den 4. -12. marts 2024 rejste udvalget til Australien. Formålet med turen var at se nærmere på forholdene for mennesker med handicap, da Australien udmærker sig ved at have en udførlig national strategi for mennesker med handicap (Australia’s Disability Strategy 2021-2031), som alle niveauer af regeringen, virksomheder og civilsamfundet er forpligtet til at følge. Australien har dertil i mange år haft en politik, hvor mennesker med handicap i høj grad selv er med til at tilrettelægge de indsatser, som de modtager for at afhjælpe deres handicap, ikke meget ulig den model for borgerstyrede budgetter, man har set på forsøgsbasis i Danmark for udsatte borgere. Mennesker med handicap i Australien oplever derfor en høj grad af selvbestemmelse og inklusion i samfundet. Studieturen var en del af forberedelserne til de politiske forhandlinger om de handicappolitiske reformer, som kommer til at forme handicappolitikken i Danmark i de kommende år.

Fra den 30. august til den 6. september 2024 rejste udvalget til Sydkorea. Formålet med studieturen var at få belyst international adoption for på et mere oplyst grundlag at kunne være med til at træffe beslutninger om fremtiden for internationale adoptioner til Danmark. Programmet afspejlede de forskellige aspekter rundt om international adoption ‒ f.eks. både Danmarks samarbejde med Sydkoreas Sandhedskommission, der er nedsat for at undersøge internationale adoptioner til bl.a. Danmark, og PAS (Post Adoption Services), hvis formål er at rådgive, støtte og vejlede adoptivfamilier og adopterede før og efter adoption. Studieturen havde til formål at gøre medlemmerne klogere på problemstillingerne, herunder at belyse, hvordan man ser på adopteredes ret til egen historie, og hvad man politisk kan gøre fremover for at hjælpe dem, der er blevet adopteret til Danmark. Derudover havde studieturen også et fokus på demografiske udfordringer og lave fødselsrater i Sydkorea.


Beretninger

Den 24. april 2024 afgav et enigt udvalg Beretning nr. 5 om opfordring til regeringen om at indkalde partierne til en drøftelse af socialtilsynene. Socialudvalget ønskede at følge op på den lukkede eksperthøring den 4. april 2024, herunder at indgå i en dialog med social- og boligministeren om forbedringer af socialtilsynene.

Den 20. juni 2024 afgav et enigt udvalg beretning over B 120, forslag til folketingsbeslutning om indførelse af en selvbestemmelsesordning ved valg af bostøtte for borgere i hjemløshed, hvor af det bl.a. fremgår, at udvalget er meget åbent over for at se på mulighederne for at udvide borgernes medbestemmelse i forhold til valg af bostøtte ved overgangen til egen bolig. 

  • 25 udvalgsmøder
  • behandling af 7 lovforslag og 10 beslutningsforslag
  • 31 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 654 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 33 deputationer
  • 146 skriftlige henvendelser til udvalget
I folketingsåret 2022-23 fyldte udvalgsbehandlingen af barnets lov en del i udvalget, og udvalget har holdt en del samråd i forbindelse hermed. 
 
Høringer
Den 1. marts 2023 holdt udvalget en lukket høring om barnets lov. Formålet var at belyse de retlige konsekvenser af implementeringen af barnets lov. Oplæg fra eksperter og fagpersoner bidrog til at skabe et bedre grundlag for de politiske drøftelser om anbringelsesområdet og konkret for udvalgsbehandlingen af barnets lov forud for fremsættelsen i marts 2023. 

Temamøder, ekspertmøder og andre møder

Den 2. marts 2023 mødtes udvalget med KL’s Socialudvalg, for at de to udvalg kunne hilse på hinanden og drøfte en række temaer på socialområdet. 
 
Tekniske gennemgange
  • Den 26. januar 2023 om ministeriets ressortområde og lovprogrammet ved social- og boligministeren.
  • Den 9. februar 2023 om adoptionsområdet, hjemløseområdet og familieretsområdet ved social- og boligministeren. 
  • Den 14. marts 2023 om lovprogrammet frem til sommerferien ved social- og boligministeren. 
  • Den 28. marts 2023 om barnets lov ved social- og boligministeren. 
  • Den 31. august 2023 om finanslovsforslaget på socialområdet ved social- og boligministeren. 
Rejse
Socialudvalget rejste på studietur til Portugal og Schweiz i uge 10 for at se nærmere på modeller for afkriminalisering af besiddelse af stoffer. Disse lande søger at styrke indsatsen mod stofbrug og afhængighed gennem en målrettet social- og sundhedsfaglig intervention frem for straf. Formålet med studieturen var at blive klogere på, 
hvordan en styrket social indsats kan opnås gennem modeller for afkriminalisering af stoffer. Der var således ikke tale om at se på modeller for legalisering af stoffer, men modeller, hvor besiddelse af stoffer til eget forbrug ikke længere medfører en strafferetlig sanktion som f.eks. en bøde, men i stedet f.eks. et tilbud om behandling i  sundhedssystemet og parallelt hermed styrkede sociale indsatser, der kan give stofbrugerne styrkede muligheder for f.eks. uddannelse og beskæftigelse.
  • 32 udvalgsmøder
  • behandling af 6 lovforslag og 13 beslutningsforslag
  • 42 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 782 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 16 deputationer
  • 170 skriftlige henvendelser til udvalget

I folketingsåret 2021-22 beskæftigede udvalget sig bl.a. med udfordringerne i det familieretlige system, udligningssystemets konsekvenser på det specialiserede socialområde og evalueringen heraf og rekruttering af ansatte til ældreplejen. 

På baggrund af Sundhedsudvalgets beretning af 16. marts 2021 om undersøgelse af baggrunden for covid-19-udbrud samt covid-19-dødsfald på plejehjem og i hjemmeplejen i Danmark 2020-2021 (beretning af almen art, nr. 14) nedsatte Social- og Ældreudvalget i folketingsåret 2020-21
et underudvalg, som har fungeret som følgegruppe for undersøgelsen. Arbejdet med rapporten blev afsluttet i juni 2022 med en endelig afrapportering og fremlæggelse af rapportens konklusioner for udvalget. 
VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har i perioden op til løbende fremlagt foreløbige konklusioner og besvaret udvalgets spørgsmål om rapporten »Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021«. 

 

Høringer
Den 28. oktober 2021 holdt udvalget en åben høring om det familieretlige system. Formålet med høringen var at belyse problemerne i det familieretlige system, så folketingsmedlemmerne kunne få et kvalificeret indblik i, hvordan systemet fungerer, og viden om de retssikkerhedsmæssige konsekvenser, det kan have for en forælder, når denne mister kontakten til sine børn. Høringens fokus var derfor at få afdækket problemernes omfang og at identificere årsagerne til den forringede retssikkerhed på området for
samværsforældre. 

Den 19. januar 2021 holdt udvalget en åben høring om udligningssystemets konsekvenser på det specialiserede socialområde. Høringen tog udgangspunkt i en bekymring for konsekvenserne af, at udligningssystemet er udformet således, at der er økonomiske incitamenter for kommunerne til at anvende tilbud inden for egne kommunegrænser fremfor tilbud med højere specialiseringsgrad i andre kommuner. Oplæg fra eksperter og fagpersoner skulle bidrage til at skabe et bedre forståelsesgrundlag i anledning af den kommende evaluering, der blev offentliggjort i maj 2022 under titlen »Afrapportering af evalueringen af det specialiserede socialområde« fra Social- og Ældreministeriet.

Den 11. maj 2022 holdt udvalget en lukket høring om rugemoderskab. Formålet med høringen var at belyse juridiske, etiske og praktiske dilemmaer ved rugemoderskab, hvordan systemet er udformet, og hvilke konsekvenser eventuelle ændringer kan medføre. Oplæg fra eksperter og fagpersoner skulle bidrage til at give udvalget en bedre forståelse af dilemmaerne og forberede udvalget på eventuel stillingtagen til fremtidig lovgivning på området.

 

Temamøder, ekspertmøder og andre møder

  • Den 11. november 2021 gav social- og ældreministeren en orientering vedrørende evalueringer af lov om voksenansvar og lov om ungdomskriminalitet. 
  • Den 16. december 2021 afholdt udvalget en lukket spørgetime med social- og ældreministeren om udfordringerne i det familieretlige system. 
  • Den 13. juni 2022 tog udvalget på besøg i Middelfart Kommune og Kerteminde Kommune. Formålet med turen var dels at høre om arbejdet med at implementere velfærdsaftalen på ældreområdet i Middelfart Kommune, dels at høre om arbejdet med selvstyrende team og plejehjemslæger i Kerteminde Kommune.
  • Den 24. august 2022 deltog udvalget i Brugernes Bazar i Odense, hvor udvalgets formand, Kirsten Normann Andersen (SF), holdt åbningstalen. Bazaren satte fokus på, at coronapandemien har haft store konsekvenser for mange socialt udsatte. Et udvalgsmedlem deltog i en paneldebat om de gode og de mindre gode erfaringer. 

 

Tekniske gennemgange

  • Forslag til finanslov 2023 på Social- og Ældreministeriets område ved social- og ældreministeren den 6. september 2022.
  • L 65 Forslag til lov om ændring af børneloven, navneloven og forskellige andre love. (Smidiggørelse af registrering af medmoderskab, fastsættelse af transpersoners forældreskab og navneændring for transpersoner m.v.) ved social- og ældreministeren den 18. november 2021. 

 

Rejse
Udvalget rejste på studietur til Oslo den 9.-11. marts 2022. Udvalget fik viden om, hvordan Norge arbejder med anbringelse af børn og unge i slægts- og netværksplejefamilier og fik bl.a. indblik i relevant norsk forskning på området. Udvalget fik også viden om anvendelsen af bortadoptioner i Norge. Endelig fik udvalget et nærmere indblik i familiebehandlingstilbud i Norge. Udvalget besøgte i den forbindelse behandlingsstedet Modum Bad, der bl.a. har til formål at fremme psykisk trivsel og livskvalitet i familier. På turen mødtes udvalget bl.a. med barne- og familieminister Kjersti Toppe og Stortingets familie- og kulturkomite. 

 

Beretninger 

  • Den 3. marts 2022 afgav udvalget en beretning over B 6 Forslag til folketingsbeslutning om korrekt beregning af afregningspriser til ikke-kommunale plejevirksomheder.
  • Den 15. juni 2022 afgav udvalget en beretning over B 114 Forslag til folketingsbeslutning om mere fleksibel hjælp til borgere med handicap i forbindelse med flytning mellem kommuner og efter det fyldte 18. år.
  • Den 15. juni 2022 afgav udvalget en beretning over B 129 Forslag til folketingsbeslutning om at ophæve betingelsen om 3 års samliv før det 18. år for den, der ønsker at blive adopteret.
 
  • 41 udvalgsmøder
  • behandling af 14 lovforslag og 20 beslutningsforslag
  • 43 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 1103 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 38 deputationer
  • 226 skriftlige henvendelser til udvalget

Social- og Indenrigsudvalget skiftede den 1. marts 2021 navn til Social- og Ældreudvalget som følge af regeringens ressortomlægninger den 21. januar 2021, hvor sager vedrørende indenrigsområdet blev overført til boligministeren, og sager vedrørende ældreområdet blev overført til socialministeren.
I folketingsåret 2020-21 har udvalget bl.a. beskæftiget sig med retssikkerhed på handicapområdet, udfordringer med det familieretlige system, anbringelsesområdet, plejefamiliers vilkår, hjemløseområdet og tilsyn med plejehjem. 

Høringer

Den 11. november 2020 holdt udvalget en åben høring om retssikkerhed for borgere med handicap. Formålet med høringen var at belyse problemerne med sagsbehandlingen på handicapområdet og dermed bidrage til at skabe et bedre grundlag for politiske drøftelser om at forbedre retssikkerheden for borgere med handicap.

Til høringen var der fokus på at: 

  • Afdække problemets omfang.
  • Identificere årsagerne til de mange fejl.
  • Belyse sammenhængen mellem retssikkerhed og kvalitet i ydelsen til borgerne, bl.a. med udgangspunkt i Advokatsamfundets rapport »Retssikkerhed for udsatte borgere«.

Temamøder, ekspertmøder og andre møder 

Den 3. december 2020 gav mf Katarina Ammitzbøll (KF) og Niels Ploug, udviklingsdirektør i Danmarks Statistik, udvalget en præsentation af et nyt værktøj og et idékatalog til integration af FN’s verdensmål i det politiske arbejde. 

Udvalget holdt den 16. december 2020 et lukket ekspertmøde om plejefamiliers og netværksplejefamiliers vilkår. Formålet var bl.a. at få indsigt i, hvordan plejefamilier og netværksplejefamilier oplever systemet, og hvilke barrierer de støder på, og at høre deres bud på løsninger.
Handicaptalsmanden i Grønland deltog online i et møde med udvalget den 4. marts 2021.

Tekniske gennemgange af:
  • L 157 Forslag til lov om ændring af lov om Den Sociale Investeringsfond. (Bemyndigelse til fastlæggelse af administrationsgrundlag m.v.), ved social- og ældreministeren og embedsmænd fra Social- og Ældreministeriet den 23. marts 2021. 
  • Forslag til finanslov 2022 ved social- og ældreministeren og embedsmænd fra Social- og Ældreministeriet den 31. august 2021.
  • Social- og ældreministerens ressortområde ved social- og ældreministeren og embedsmænd fra Social- og Ældreministeriet den 2. september 2021. 

Rejse

Den 11. september 2021 besøgte udvalget Familieretshusets afdeling i Odense. Udvalget var inviteret af social- og ældreministeren.

Beretninger 

Udvalget afgav den 22. oktober 2020 en beretning om nordisk samarbejde om international adoptionsformidling (beretning af almen art, nr. 1). Et flertal i udvalget (Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance) støttede beretningen.

Et enigt udvalg afgav den 10. december 2020 beretning over beslutningsforslag B 41 om hurtigere og mere fleksibel hjælp til als-patienter. 

Udvalget afgav den 11. februar 2021 en beretning (beretning af almen art, nr. 4) om ændring af reglerne om eftervederlag for borgmestre m.fl. og regionsrådsformænd. Et flertal i udvalget (Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti) støttede beretningen.

Den 3. juni 2021 afgav udvalget beretning over beslutningsforslag B 229 om beskyttelse af og exitplaner for udsatte borgere, der presses til kriminalitet af bander. Et flertal i udvalget (Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige) støttede beretningen.

Sundhedsudvalget afgav den 16. marts 2021 en beretning om undersøgelse af baggrunden for covid-19-udbrud samt covid-19-dødsfald på plejehjem og i hjemmeplejen i Danmark 2020-2021 (beretning af almen art, nr. 14). Et flertal i Sundhedsudvalget (Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Susanne Zimmer (UFG)) ønskede undersøgelsen forankret i Social- og Ældreministeriet. Flertallet ønskede endvidere, at der i Social- og Ældreudvalget blev nedsat et underudvalg med det formål at følge undersøgelsen. På den baggrund har udvalget nedsat et underudvalg, som følger arbejdet med undersøgelsen tæt og fungerer som følgegruppe i forbindelse med undersøgelsen. 

  • 18 temamøder, ekspertmøder og andre møder
  • 3 høringer og konferencer

 

Social- og Indenrigsudvalget beskæftiger sig med en lang række emner inden for sociale forhold, familieretten og inden for det kommunale og regionale regi. Udvalget beskæftiger sig også med valglovgivning og digitalisering af den offentlige sektor. I folketingsåret 2019-2020 har udvalget særligt beskæftiget sig med den kommunale udligningsreform, hjemløseområdet, psykologhjælp til udsatte og sårbare og tvangsanbringelser af udsatte børn.

 

Høringer

  • Høring om udsatte børn, unge og familier den 24. september 2020. Formålet med høringen var at få indkredset de væsentligste problemstillinger i forbindelse med at sikre den rette og rettidige hjælp til udsatte børn, unge og familier. Social- og Indenrigsudvalget ønskede fokus på tre dele: 1) forebyggende tiltag før en eventuel anbringelse, 2) forløbet under en anbringelse og 3) forløbet efter en anbringelse og overgangen til eget hjem. Høringen skulle give udvalget mulighed for at høre forskeres og andre centrale aktørers vurdering af de vigtigste problemstillinger, herunder særligt konkrete bud på og anbefalinger til, hvordan man bedst kan hjælpe udsatte børn, unge og familier og skabe et godt grundlag for børn og unges trivsel, livsvilkår og muligheder.
  • Eksperthøring om tvangsadoption den 23. september 2020. Formålet med eksperthøringen var at belyse de menneskeretlige perspektiver og barnets tarv ved tvangsadoption. Oplægsholderne skulle fremlægge de menneskeretlige perspektiver vedr. tvangsfjernelser og tvangsadoption, inddrage norske synspunkter på adoption i lyset af en række nyere domme mod Norge fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Der var desuden input fra dansk forskning og fra unge anbragtes erfaringer. Eksperthøringen var tilrettelagt i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder.
  • Temaformiddag med KL om fremtidens velfærd den 24. januar 2020. Folketingsmedlemmer og kommunalpolitikere var inviteret til at sætte ord på deres forventninger og ønsker til hinanden og til at debattere, hvordan der sikres sammenhæng mellem de økonomiske rammer, målene for velfærdssamfundets udvikling og den velfærd, borgerne møder i hverdagen i kommunerne.

 

Temamøder, ekspertmøder og andre møder

  • Introduktion til det kommunale udligningssystem v. Niels Jørgen Mau Pedersen, projektchef, VIVE. To møder hhv. den 5. og 12. december 2019.
  • Besøg fra det tjekkiske parlaments underhus med drøftelse af bl.a. den danske velfærdsmodel, personer med handicap og udsatte grupper. Den 12. november 2019
  • Introduktion til socialområdet med social- og indenrigsministeren og embedsmænd fra ministeriet. Den 7. november 2019.
  • Introduktion til det familieretlige område med social- og indenrigsministeren og embedsmænd fra ministeriet. Den 7. november 2019.
  • Introduktion til indenrigsområdet med social- og indenrigsministeren og embedsmænd fra ministeriet. Den 31. oktober 2019.
  • Introduktion til EU på det sociale område og indenrigsområdet ved EU-konsulent, Mathias Grønbek Lydholm. Den 31. oktober 2019.
  • Introduktion til digitalisering af den offentlige sektor med finansministeren og embedsmænd fra ministeriet. 24. oktober 2019.

 

Tekniske gennemgange

  • Teknisk gennemgang af FFL 21 på social- og indenrigsministerens område ved social- og indenrigsministeren og embedsmænd fra ministeriet. Den 10. september 2020.
  • Teknisk gennemgang ved social- og indenrigsministeren og embedsmænd fra Social- og Indenrigsministeriet over L 196 ifm. artiklen ” Opgør med betalingskommuner kan udløse administrativt kaos i mange kommuner” fra NB-okonomi.dk den 4. juni. 2020. Den 11. juni 2020.
  • Teknisk gennemgang ved social- og indenrigsministeren og embedsmænd fra Social- og Indenrigsministeriet over Den socialøkonomiske regnemodel (SØM). Den 11. juni 2020.
  • Teknisk gennemgang ved social- og indenrigsministeren og embedsmænd fra Social- og Indenrigsministeriet over Socialpolitisk Redegørelse (SPR2019). Den 11. juni 2020.
  • Teknisk gennemgang ved social- og indenrigsministeren og embedsmænd fra Social- og Indenrigsministeriet over Den Sociale Investeringsfond (DSI). Den 11. juni 2020.
  • Teknisk gennemgang ved social- og indenrigsministeren og embedsmænd fra Social- og Indenrigsministeriet over lovforslag om social service (Tilpasning af den centrale refusionsordning). Den 26. maj 2020.
  • Teknisk gennemgang ved social- og indenrigsministeren og embedsmænd fra Social- og Indenrigsministeriet over lovforslag om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner og forskellige andre love (Reform af udligningssystemet). Den 26. maj 2020.
  • Teknisk gennemgang af L 55 (Ny procedure for indsamling af vælgererklæringer m.v.) ved social- og indenrigsministeren og embedsmænd. Den 17. december 2019.
  • Teknisk gennemgang af FFL 20 på det sociale område ved embedsmænd fra Social- og Indenrigsministeriet. Den 10. oktober 2019.
  • Teknisk gennemgang af FFL 20 på indenrigsområdet ved embedsmænd fra Social- og Indenrigsministeriet. Den 10. oktober 2019.

 

Rejser

  • Udvalgsrejse til Helsinki i Finland fra den 1. marts til den 3. marts 2020. Formålet var at lære om de finske erfaringer på hjemløseområdet, bl.a. ved besøg på herberg og møder med den finske minister med ansvar for hjemløseområdet, ngo'er og organisationer.

 

Beretninger 

  • Intet at berette.
 
  • 27 udvalgsmøder
  • behandling af 18 lovforslag og 7 beslutningsforslag
  • 39 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 735 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 22 deputationer
  • 205 skriftlige henvendelser til udvalget

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget beskæftiger sig med en lang række emner inden for de tre områder, som udvalget dækker. Socialområdet dækker f.eks. hjælp og støtte til personer med nedsat funktionsevne, hjælp og støtte til udsatte børn, unge og voksne og familieret. Indenrigsområdet dækker f.eks. kommunernes og regionernes styrelse, valglovgivning og digitalisering af den offentlige sektor. Børneområdet dækker dagtilbud og private pasningsordninger til børn inden skolestart.

Udover udvalgets opgaver med behandling af Folketingets lov- og beslutningsforslag, samråd med ministre og modtagelse af deputationer forgår der en del aktiviteter i løbet af et folketingsår, der afspejler udvalgets emnemæssige bredde. Nogle af dem nævnes nedenfor.

Høringer

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget holdt den 6. februar 2019 en åben høring om konsekvenserne af fejl i beregningsgrundlaget for den kommunale udligningsordning for. Formålet med høringen var bl.a. at få belyst og drøftet konsekvenserne af, at uddannelsesstatistikken i den kommunale udligningsordning ikke var opdateret i perioden 2006 til 2018, og hvilken betydning det måtte have for den interne fordelingsnøgle mellem kommunerne. 

Den 20. marts 2019 holdt udvalget en åben høring om fremtiden for institutioner og tilbud under det specialiserede socialområde i lyset af regeringens sundhedsreformudspil. Formålet med høringen var at få belyst bl.a. aktuelle udfordringer og barrierer inden for det specialiserede socialområde og løsninger herpå, og hvilken betydning det måtte have, hvis institutioner og tilbud under det specialiserede socialområde blev flyttet fra regionerne og til kommunerne.

Andre møder

En delegation fra Kenyas Parlament mødtes med medlemmer i Social-, Indenrigs- og Børneudvalget den 9. oktober 2018. Delegationen var i Danmark for at lære om bl.a. udvalgets arbejde indenfor social- og børneområdet og generelt om det danske uddannelsessystem. 

Den 8. november 2018 mødtes medlemmer af Social-, Indenrigs- og Børneudvalget med medlemmer af KL´s Socialudvalg. Temaerne for drøftelserne var bl.a. tvangsbortadoptioner, netværksanbringelser, det personrettede tilsyn og socialpsykiatrien.

Den 27 november 2018 fik Social-, Indenrigs- og Børneudvalget af børne- og socialministeren og embedsmænd en teknisk gennemgang af den socialøkonomiske investeringsmodel – den såkaldte SØM-model.  

Den 7. februar 2019 holdt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget møde med Folketingets Ombudsmands Børnekontor for at høre om Børnekontorets arbejde, tilsyn og erfaringer.

Den 21. februar 2019 holdt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget møde om FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling i relation til udvalgets emneområde med repræsentanter for 2030-netværket/Folketingets Tværpolitiske Netværk for Verdensmålene. Social-, Indenrigs- og Børneudvalget fulgte bl.a. op på mødet ved at stille spørgsmål til ressortministrene om, hvordan ministerierne i de seneste par år har arbejdet med FN’s Verdensmål. 

Udvalgets navn blev den 4. juli 2019 ændret til Social- og Indenrigsudvalget i forbindelse med folketingsvalget den 5. juni.
 
  • 35 udvalgsmøder
  • Behandling af 17 lovforslag og 13 beslutningsforslag
  • 36 samrådsspørgsmål
  • 752 skriftlige spørgsmål
  • Modtagelse af 32 deputationer
  • 203 skriftlige henvendelser til udvalget


Møder 

  • Den 27. oktober 2017 med en delegation fra Kawasaki Bystyre i Japan om den danske tilgang til børnepasning og ældreomsorg. 
  • Den 23. november 2017 og den 3. maj 2018 med børne- og socialministeren og justitsministeren om status for ventetider for videoafhøring af børn i børnehussager. 
  • Den 23. januar 2018 med børne- og socialministeren og embedsmænd om den socialøkonomiske investeringsmodel (SØM-modellen).  
  • Den 6. februar 2018 med medlemmer af KL’s Social- og Sundhedsudvalg. 
  • Den 9. maj 2018 med KL´s ledelse.
  • Den 30. august 2018 med børne- og socialministeren og embedsmænd om børne- og socialministerens område i forslag til finanslov for 2019.
  • Den 18. september 2018 med en delegation af medlemmer af det polske Senats Familie-, Ældre- og Socialudvalg om det danske børnebidragssystem.

Høringer

  • Den 21. marts 2018 holdt udvalget en åben høring om anbringelser og anbragte børn i plejefamilier. 
  • Den 4. maj 2018 holdt udvalget en åben høring i forbindelse med behandlingen af lovforslag L 236 Forslag til lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner som følge af indtægter fra parkering for bl.a. at få belyst lovforslagets konsekvenser og det faktuelle grundlag for lovforslaget.

Studieture

  • Den 24.- 28. september 2018 var en delegation fra udvalget på studierejse til Grønland. Formålet var at få mere viden om, hvordan man i Grønland arbejder med at forbygge, at børn og unge udsættes for omsorgssvigt og seksuelle overgreb og at få viden om de konkrete indsatser, der er blevet iværksat, for at forbedre vilkårene for og hjælpe voksne med senfølger efter seksuelle overgreb og omsorgssvigt i barndommen.

Udvalgets aktiviteter i folketingsåret 2016-17

  • 38 udvalgsmøder
  • behandling af 27 lovforslag og 10 beslutningsforslag
  • 49 samrådsspørgsmål til henholdsvis børne- og socialministeren, økonomi- og indenrigsministeren, finansministeren, justitsministeren og transport-, bygnings- og boligministeren
  • 859 udvalgsspørgsmål til henholdsvis børne- og socialministeren, økonomi- og indenrigsministeren, ministeren for offentlig innovation og flere andre ministre.
  • modtagelse af 20 deputationer
  • 207 skriftlige henvendelser til udvalget. 

Se generel statistik om udvalget i Folketingets årsberetning.

Høringer om 

  • værdien af den tidlige børneindsats den 10. maj 2017
  • de specialiserede socialtilbud den 17. maj 2017

Ekspertmøder om

  • konsekvenserne af lovforslaget L 107 (forslag til ændring af dagstilbudsloven) den 15. marts 2017
  • konsekvenserne af lovforslaget L 124 (Valg på personlige stemmer) og lovforslaget L 125 (Indførelse af prioriteret sideordnet opstilling) den 27. april 2017
  • de vigtigste investeringer i ”det gode børneliv” den 6. juni 2017
  • de nye styrkede læreplaner i dagtilbud den 28. september 2017

Social- Indenrigs- og Børneudvalget havde møder med 

  • parlamentarikere fra Rumænien om bl.a. den danske sociallovgivning den 26. oktober 2016
  • delstatsparlamentarikere fra Bayern om digitalisering af den offentlige sektor den 27. oktober 2016
  • parlamentarikere fra Indonesien om den danske velfærdsmodel den 28. marts 2017
  • parlamentarikere fra Tunesien den danske kommunale og regionale struktur  den 17. maj 2017
  • parlamentarikere fra det flamske parlament om bl.a. handicappolitik i Danmark den 13. juni 2017

Desuden deltog udvalget i   

  • besøg ved tre døgninstitutioner for børn og unge i hovedstadsområdet (behandlingshjemmet Hvidborg i Hvidovre, Ungehuset Emdrup og Københavns Kommunes børne- og familieinstitution på Wibrandtsvej) den 2. marts 2017.
  • 28 udvalgsmøder
  • behandling af 13 lovforslag og 26 beslutningsforslag
  • 25 samrådsspørgsmål til hhv. social- og indenrigsministeren, justitsministeren og finansministeren
  • 536 udvalgsspørgsmål til hovedsagelig social- og indenrigsministeren
  • modtagelse af 28 deputationer
  • 242 skriftlige henvendelser til udvalget

Se generel statistik om udvalget i Folketingets årsberetning.

Høringer om

  • borgerstyrede personlige assistance (BPA-ordningen), den 26. april 2016
  • behandlings- og botilbud i psykiatrien, den 7. juni 2016
  • ansvarliggørelsen af kommunerne på området for udsatte børn og unge, den 29. januar 2015 
  • det kommunale tilsyn, den 21. april 2016 (lukkede for offentligheden)
  • familieretsområdet, den 19. maj 2016 (lukkede for offentligheden)

Social- og Indenrigsudvalget havde møder med

  • Ombudsmanden, Børns Vilkår og Børnerådet, den 10. december 2015
  • KL’s ledelse, den 20. januar 2016
  • KL’s Social- og Sundhedsudvalg, den 1. marts 2016
  • Ankestyrelsen og social- og indenrigsministeren om Ankestyrelsen, den 17. marts 2016
  • Social- og indenrigsministeren og embedsmænd fra Social- og Indenrigsministeriet, den 20. oktober 2015 og den 1. september 2016 

Desuden deltog ét eller flere udvalgsmedlemmer i

  • besøg af delegation fra Japan, den 5. november 2015
  • studietur til Ringsted, Odense, Kolding, Christiansfeld og Tønder med fokus på udsatte børn og unges vilkår, den 25.-26. februar 2016 
  • besøg af en delegation fra det tyrkiske parlament, den 18. april 2016
  • studietur til Norge om skilsmisseproblematikker og mægling i skilsmissesager, den 8.-9. juni 2016 

  • 3 udvalgsmøder  
  • 8 samrådsspørgsmål 
  • 12 skriftlige spørgsmål til ministre 
  • modtagelse af 4 deputationer
  • behandling af 1 lovforslag

  • 23 udvalgsmøder
  • 16 samrådsspørgsmål
  • 468 skriftlige spørgsmål til ministre
  • modtagelse af 21 deputationer
  • behandling af 13 lovforslag
  • behandling af 12 beslutningsforslag

Ekspertmøder

  • Lukket ekspertmøde i forbindelse med behandling af lovforslag nr. L 121 ‒ med undertitlen ”Lempelse af betingelserne for adoption uden samtykke m.v.”, den 19. marts 2015. Formålet med mødet var at få et øget indblik i konsekvenserne af lovforslaget 
  • Lukket møde med Ombudsmanden med henblik på at høre om erfaringerne med Ombudsmandens Børnekontor, den 21. maj 2015
  • Møde med repræsentanter for The Global Commission on Drug Policy med henblik på at drøfte narkotikapolitiske spørgsmål, den 26. maj 2015 

Studierejse 

Fra den 7. til den 9. januar 2015 var medlemmer af Socialudvalget, som det den gang hed, og Kommunaludvalget på studierejse i Holland for at høre om de hollandske erfaringer på ældre-/demensområdet og på handicapområdet. 

Udvalgene ønskede desuden at undersøge de hollandske erfaringer med brug af velfærdsteknologiske løsninger på begge disse områder. 

Besøget begyndte i Aalborg Kommune med besøg på Fremtidens Plejehjem. Udvalget fortsatte herfra til Holland, hvor det bl.a. besøgte viden- og ekspertcenteret Smart Homes, demenslandsbyen De Hogeweyk og botilbuddet Woon Initiatief Nuenen for børn med handicap.

Leksikon

Gå til leksikon
Beslutningsforslag
Et beslutningsforslag dvs. et forslag til folketingsbeslutning, indeholder et klart formuleret politisk budskab om, at regeringen skal handle på et emne, f.eks. ved at fremsætte et lovforslag.
Høring
Folketingets udvalg har mulighed for at holde en høring om et emne, der interesserer udvalget. Her inviteres eksperter til at komme og fortælle om deres viden og synspunkter om emnet.
Lovforslag
Et lovforslag er oplægget til en lov og skal behandles tre gange i Folketingssalen. Hvis det vedtages, stadfæstes og kundgøres, bliver det til en gældende lov.
Udvalgsmøde
De fleste af Folketingets udvalg holder møde en gang om ugen. Alle faste udvalg har et fast mødetidspunkt og mødes i et bestemt udvalgslokale.
Udvalgssekretær
Hvert folketingsudvalg har som minimum en udvalgssekretær og en udvalgsassistent, der hjælper medlemmerne af udvalget.