Folketingsåret 2023-24 var for Socialudvalget særlig præget af adoptionsområdet og handicapområdet, og udvalget afholdt flere samråd vedrørende disse to områder.
Høringer
Den 3. april 2024 holdt Socialudvalget en åben høring om transnationale adoptioner. Udvalget stillede en platform til rådighed for en drøftelse af behovet for en uvildig og ansvarsplacerende undersøgelse af Danmarks praksis på det transnationale adoptionsområde. Socialudvalget tog dermed ikke stilling til det juridiske spørgsmål om ulovligheder. Borgere i Danmark har adopteret børn fra 69 lande i perioden fra 1950'erne og indtil nu. Det var et stærkt ønske fra adopterede og adoptanter i Danmark, at de fik lejlighed til at informere Folketinget og regeringen om de ulovligheder og brud på menneskerettigheder, som de mener at kunne føre bevis for. Til høringen kunne man bl.a. høre oplæg fra Institut for Menneskerettigheder, Danish Korean Rights Group og daværende social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theill (S).
Den 4. april 2024 holdt Socialudvalget en lukket eksperthøring om socialtilsyn. I forlængelse eksperthøringen afgav et enigt Socialudvalg den 24. april 2024 Beretning nr. 5 om opfordring til regeringen om at indkalde partierne til en drøftelse af socialtilsynene.
Den 8. maj 2024 holdt Socialudvalget en åben høring om kvalitet i anbringelser og plejefamilieområdet. Barnets lov, som blev vedtaget den 2. juni 2023, baserer sig på børnene først-aftalen fra maj 2021 som den daværende regering (S) indgik med et bredt flertal i Folketinget, og sigter mod at forbedre forholdene for anbragte børn. Aftalen fokuserer på at styrke anbringelseskvaliteten og forbedre vilkårene for plejefamilier. Trods positive skridt er der fortsat udeståender i forbindelse med aftalen, og udvalget ønskede derfor at afholde en åben høring, som kunne danne grundlag for de kommende forhandlinger om en ny plejefamiliereform.
Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Den 26. oktober 2023 holdt Socialudvalget et møde med Statsrevisorerne og Rigsrevisionen vedr. Rigsrevisionens beretning Juni 2023 ‒ 17/2022 om borgerforløb fra psykiatrien til sociale botilbud.
Den 14. marts 2024 holdt udvalget en lukket spørgetime med social- og boligministeren om forældrefremmedgørelse, det familieretlige system og Joannahuset, der er et krisecenter for børn og unge.
Den 23. maj 2024 holdt udvalget et møde med ekspertudvalget på socialområdet, hvor det fik en teknisk gennemgang af ekspertudvalgets endelige rapport ”Anbefalinger til en bæredygtig faglig og økonomisk udvikling på socialområdet”, der blev udgivet i april 2024.
Den 11. juni 2024 mødtes udvalgets formand og et medlem af udvalget med medlemmer af det thailandske parlaments, der gerne ville høre nærmere om socialområdet i Danmark.
Tekniske gennemgange
Udvalget fik løbende forskellige tekniske gennemgange ved social- og boligministeren i forbindelse med behandlingen af de lovforslag, der blev behandlet i løbet af folketingsåret.
Rejser
Den 5. februar 2024 tog Socialudvalget på en endagstur til Jylland og Fyn. Formålet med turen var at blive klogere på, hvordan man kan blive bedre til at skabe uddannelser og job til unge og voksne med handicap. Personer med handicap står oftere end den øvrige del af befolkningen uden beskæftigelse. Udvalget fik indblik i en række gode initiativer, der er sat i værk for at øge beskæftigelsen for personer med handicap.
Den 4. -12. marts 2024 rejste udvalget til Australien. Formålet med turen var at se nærmere på forholdene for mennesker med handicap, da Australien udmærker sig ved at have en udførlig national strategi for mennesker med handicap (Australia’s Disability Strategy 2021-2031), som alle niveauer af regeringen, virksomheder og civilsamfundet er forpligtet til at følge. Australien har dertil i mange år haft en politik, hvor mennesker med handicap i høj grad selv er med til at tilrettelægge de indsatser, som de modtager for at afhjælpe deres handicap, ikke meget ulig den model for borgerstyrede budgetter, man har set på forsøgsbasis i Danmark for udsatte borgere. Mennesker med handicap i Australien oplever derfor en høj grad af selvbestemmelse og inklusion i samfundet. Studieturen var en del af forberedelserne til de politiske forhandlinger om de handicappolitiske reformer, som kommer til at forme handicappolitikken i Danmark i de kommende år.
Fra den 30. august til den 6. september 2024 rejste udvalget til Sydkorea. Formålet med studieturen var at få belyst international adoption for på et mere oplyst grundlag at kunne være med til at træffe beslutninger om fremtiden for internationale adoptioner til Danmark. Programmet afspejlede de forskellige aspekter rundt om international adoption ‒ f.eks. både Danmarks samarbejde med Sydkoreas Sandhedskommission, der er nedsat for at undersøge internationale adoptioner til bl.a. Danmark, og PAS (Post Adoption Services), hvis formål er at rådgive, støtte og vejlede adoptivfamilier og adopterede før og efter adoption. Studieturen havde til formål at gøre medlemmerne klogere på problemstillingerne, herunder at belyse, hvordan man ser på adopteredes ret til egen historie, og hvad man politisk kan gøre fremover for at hjælpe dem, der er blevet adopteret til Danmark. Derudover havde studieturen også et fokus på demografiske udfordringer og lave fødselsrater i Sydkorea.
Beretninger
Den 24. april 2024 afgav et enigt udvalg Beretning nr. 5 om opfordring til regeringen om at indkalde partierne til en drøftelse af socialtilsynene. Socialudvalget ønskede at følge op på den lukkede eksperthøring den 4. april 2024, herunder at indgå i en dialog med social- og boligministeren om forbedringer af socialtilsynene.
Den 20. juni 2024 afgav et enigt udvalg beretning over B 120, forslag til folketingsbeslutning om indførelse af en selvbestemmelsesordning ved valg af bostøtte for borgere i hjemløshed, hvor af det bl.a. fremgår, at udvalget er meget åbent over for at se på mulighederne for at udvide borgernes medbestemmelse i forhold til valg af bostøtte ved overgangen til egen bolig.