- 49 udvalgsmøder
- behandling af 33 lovforslag og 22 beslutningsforslag
- 40 samrådsspørgsmål fra udvalget
- 1291 udvalgsspørgsmål fra udvalget
- modtagelse af 19 deputationer
- 213 skriftlige henvendelser til udvalget
Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Skatteudvalget afholdt den 12. november 2020 et åbent møde med repræsentanter for Philip Morris, Japan Tobacco International og British American Tobacco. Mødet blev afholdt på baggrund af sager beskrevet i pressen om ulovligt salg af cigaretter med gammel afgift og dumping af priser på cigaretter. Formålet med mødet var at fordre en dialog med tobaksbranchen om indretning af fremtidig lovgivning m.v., der kan imødekomme de politiske intentioner om at få færre, herunder særligt børn og unge, til at begynde med at ryge. Endvidere blev det drøftet, hvilket ansvar branchen har, og hvilke initiativer branchen selv kan tage, så færre personer begynder at ryge.
I forbindelse med behandlingen af lovforslag nr. L 107 Forslag til lov om ændring af ejendomsvurderingsloven og forskellige andre love (Adgang til fravalg af den midlertidige indefrysningsordning for grundskyld, ansættelse af grundværdier for erhvervsejendomme m.v. og andre tilpasninger på ejendomsområdet samt ændring af beregningsgrundlaget for tinglysningsafgift og indførelse af særordning for godtgørelse af for meget betalt tinglysningsafgift m.v.), afholdt Skatteudvalget den 20.januar 2021 et ekspertmøde.
Med lovforslaget blev der bl.a. foreslået en ny model for fastsættelse af grundværdier for erhvervsejendomme. Baggrunden herfor var, at principperne for fastlæggelse af nye vurderingsmodeller for erhvervsejendomme, der fremgår af forliget om et nyt ejendomsvurderingssystem, havde vist sig vanskelige at implementere. Flere høringsparter var kritiske over for regeringens lovforslag, og formålet med mødet var derfor at få forslag til mere simple og klare regler for ansættelse af grundværdier for erhvervsejendomme. På mødet var der oplæg fra Danske Skatteadvokater, EjendomDanmark, Finans Danmark, FSR ‒ danske revisorer og professor Peter Birch Sørensen.
Skatteudvalget holdt i april 2021 et ekspertmøde i forbindelse med behandlingen af lovforslag nr. L 133 Forslag til lov om ændring af dødsboskatteloven og kildeskatteloven (Indgreb mod skatteundgåelse ved overtagelse af virksomhed i virksomhedsordningen). Formålet med mødet var at lade rådgiverbranchen udpege uhensigtsmæssigheder i lovforslaget og pege på andre løsninger. På mødet var der oplæg fra FSR ‒ danske revisorer, Landbrug & Fødevarer, SEGES og Danske Skatteadvokater.
Med lovforslag nr. L 211 Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven og forskellige andre love (EU-retlig tilpasning af foreningsbeskatningen, justering af reglerne for investeringsinstitutters beskatning af udbytte fra danske aktier, skattefritagelse af selvejende plejehjem og plejeboliger, forhøjelse af det skattefri bundfradrag for ydelser fra sociale fonde m.v., indberetning af udbytter af aktier m.v. registreret i en dansk værdipapircentral og kontoført af en udenlandsk kontofører og ændringer som følge af det midlertidige forbud mod hold af mink m.v.), blev det bl.a. foreslået at ændre beskatningen af danske investeringsforeninger.
Baggrunden for ændringen var et ønske om at foretage en EU-retlig tilpasning af de danske skatteregler: Efter de hidtidige regler betalte danske minimumsbeskattede investeringsinstitutter ikke kildeskat af udbytter fra danske selskaber, men det gjorde udenlandske minimumsbeskattede investeringsinstitutter. Med lovforslaget lagde regeringen op til at løse problemet ved at ophæve de danske foreningers skattefrihed. Skatteudvalget afholdt derfor et ekspertmøde den 6. maj 2021 for at få belyst konsekvenserne af regeringens forslag og afdække mulighederne for at gå andre veje. På mødet var der oplæg fra DI, Finans Danmark, Dansk Aktionærforening og professor Michael Møller.
Regeringen sendte i sommeren 2020 et udkast til et lovforslag om en ny model for udbyttebeskatning i høring. Flere skatteeksperter påpegede, at refusionsordningen efterlod huller, der gjorde det muligt uberettiget at få udbetalt refusion af udbytteskat, og dermed ikke ville hindre svindel. I forlængelse af et samråd med skatteministeren og en teknisk gennemgang ved skatteministeren afholdt Skatteudvalget 5. maj 2021 et ekspertmøde om den foreslåede nye udbyttemodel.
Formålet med mødet var for det første at klarlægge de udfordringer, der er ved den foreslåede refusionsmodel. For det andet ønskede udvalget at få belyst mulighederne for at sikre Skatteforvaltningen tredjepartsindberetninger, der kan benyttes til kontrol i forbindelse med refusionsanmodninger, herunder særlig, hvorledes aktionærrettighedsdirektivet (SRD II) giver muligheder for at etablere et kontrolspor for Skatteforvaltningen. På mødet var der oplæg fra professor Liselotte Madsen og VP Securities A/S.
Den 16. september 2021 holdt Skatteudvalget møde med VP Securities A/S. På mødet uddybede VP Securities A/S de muligheder, virksomheden har for at tilvejebringe tredjepartsindberetninger til Skatteforvaltningen i forbindelse med en ny udbyttemodel, som kan benyttes til kontrol i forbindelse med refusionsanmodninger. Mødet skal ses i forlængelse af ovenstående ekspertmøde.
Parlamentarisk arbejdsgruppe
Skatteudvalget nedsatte den 4. marts 2021 en parlamentarisk arbejdsgruppe, der skal undersøge mulighederne for at forbedre skattevilkårene for iværksættere (
beretning af almen art, nr. 5). Arbejdsgruppen, der består af 1 medlem fra hver folketingsgruppe, har sendt beretningen i høring og har holdt flere møder med iværksættere og indhentet informationer fra andre lande og fra interessenter. Arbejdsgruppen forventer at færdiggøre sit arbejde i løbet af folketingsåret 2021-22.
Studietur
Den 10. september 2021 besøgte en delegation fra udvalget Skattestyrelsen og Motorstyrelsen i Høje Taastrup og Gældsstyrelsen i Roskilde. Formålet med studieturen var at få et bedre indblik i styrelsernes arbejde med økonomisk kriminalitet, herunder hvidvask, kædesvig og momskarruseller, kontrol på leasingområdet og inddrivelsesaktiviteterne, herunder pantefogedernes arbejde.
Rejse
Den 27.-30. september 2021 var en delegation fra Skatteudvalget og Europaudvalget på udvalgsrejse til Paris og Bruxelles. I lyset af den politiske principaftale om beskatning af den digitale økonomi, der blev indgået i OECD den 1. juli 2021, og som skal danne grundlag for en global aftale inden udgangen af 2021, havde udvalgene møder med centrale aktører på området i både OECD og EU.
Møderne belyste aftalen, der skal håndtere udfordringerne med beskatning af den digitale økonomi og bidrage til at sikre mod skattespekulation og skattely, omfordelingen af beskatningsretten og indførelse af en global, effektiv minimumsskat. Under besøget i EU hørte udvalget samtidig om udviklingen i forbindelse med Europa-Kommissionens kommende forslag til en ny fælles regulering af udbyttebeskatning.