• 29 udvalgsmøder
• behandling af 13 lovforslag og 9 beslutningsforslag
• 25 samrådsspørgsmål fra udvalget
• 649 udvalgsspørgsmål fra udvalget
• modtagelse af 18 deputationer
• 157 skriftlige henvendelser til udvalget
En række af udvalgets aktiviteter følger af klimalovens årshjul, som både indebærer møder med Klimarådet, samråd med klima-, energi- og forsyningsministeren og forespørgselsdebatter inden for klima-, energi- og forsyningspolitik i Folketingssalen. I dette folketingsår har udvalget herudover sat fokus på prisloft på overskudsvarme, en CO2-e-afgift på landbruget, power-to-x-værdikæder, nye atomkraftteknologier og strategisk sektorsamarbejde på energiområdet. Udvalget gennemførte i den forbindelse en række besøg i Danmark og deltog på årets klimafolkemøde i Middelfart. Udvalget deltog også i FN's årlige klimakonference (COP 28) i Dubai og var på studiebesøg i Brasilien.
Høringer
Udvalget holdt to åbne høringer. Den første høring fandt sted den 16. november 2023 og vedrørte atomkraft. Formålet var at få belyst, hvilke typer af atomkraft der findes i dag, hvor langt man er i udviklingen af nye atomkraftteknologier, og hvilke potentialer og udfordringer der er forbundet hermed. Den anden høring blev holdt den 23. november 2023 og satte fokus på en CO2-e-afgift på landbruget. Hensigten var at opnå mere viden på området, inden ekspertgruppen for en grøn skattereform præsenterede sine tre modeller for en CO2-e-afgift på landbruget.
Temamøder, ekspertmøder og andre møder
• Den 26. oktober 2023 mødtes udvalget med Klimarådet om rådets kommentering af regeringens »Klimaprogram 2023« ved forperson for Klimarådet Peter Møllgaard m.fl.
• Den 7. december 2023 afviklede udvalget et åbent ekspertmøde om prisloftet på overskudsvarme med særlig fokus på overskudsvarme anvendt i fjernvarmeforsyningen.
• Den 28. februar 2024 holdt udvalget et lukket møde med Klimarådet om rådets »Statusrapport 2024 – Danmarks nationale klimamål og internationale forpligtelser«.
• Udvalget mødtes den 13. marts 2024 med Erhverv Norddanmark om Nordjyllands udfordringer med energiinfrastruktur.
• Den 2. maj 2024 holdt udvalget et åbent ekspertmøde om mangel på kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling. På ekspertmødet blev det undersøgt, hvilket billede fremskrivningerne af den manglende arbejdskraft til den grønne omstilling viser, og hvad konsekvenserne er, hvis der ikke gribes ind. Derudover blev udvalget klogere på, hvordan udbuddet af arbejdskraft med grønne kompetencer kan øges, bl.a. med fokus på uddannelsesindsatsen.
Udvalget modtog i løbet af folketingsåret udenlandske delegationer fra den brasilianske kongres, det nederlandskeparlaments underhus, den amerikanske kongres og delstatsparlamentet i Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Derudover mødtes udvalget med Moldovas energiminister og formanden for det bulgarske parlaments energiudvalg.
Tekniske gennemgange
• Om regeringens prioriteter og lovprogram på udvalgets område ved klima-, energi- og forsyningsministeren den 12. oktober 2023.
• Om regeringens prioriteter m.v. for COP 28 og statusopfølgning på dansk deltagelse i klimaalliancer og myndighedssamarbejde ved ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik den 30. november 2023.
• Om den nye skovfremskrivning udgivet af Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet ved klima-, energi- og forsyningsministeren den 25. april 2024.
• Om Klimastatus- og -fremskrivning 2024 ved klima-, energi- og forsyningsministeren den 30. april 2024.
• Om finanslovsforslaget for 2025 på klima-, energi- og forsyningsområdet ved klima-, energi- og forsyningsministeren og embedsmænd fra ministeriet den 4. september 2024.
• Om en række aktuelle og kommende lovforslag ved klima-, energi- og forsyningsministeren og embedsmænd fra ministeriet.
Rejser
Udvalget deltog med 5 udvalgsmedlemmer i FN’s klimakonference (COP 28) i Dubai i dagene den 8.-13. december 2023. Det er en mangeårig praksis, at det fagudvalg, der har klima som sit fagområde, deltager i de årlige konferencer under FN’s klimakonvention. Formålet er, at udvalget følger og dermed får indblik i de konkrete forhandlinger og mødes med parlamentarikere fra andre lande og repræsentanter for erhvervslivet, interesseorganisationer og civilsamfundsorganisationer. Europaudvalget deltog i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalgets program med tre medlemmer fra arbejdsgruppen om EU's klima- og energipolitik.
Den 22. januar 2024 besøgte udvalget Kassø og Aabenraa for at få et indblik i en af Danmarks første power-to-x- værdikæder fra produktion til anvendelse af grønt brændstof og i praksis se verdens største e-metanol anlæg, nordens største solcellepark og Aabenraa Havn, hvorfra grønne brændstoffer skal udskibes.
Udvalget var på studiebesøg i Brasilien den 3.-9. marts 2024. Formålet var at indsamle viden om og praktiske erfaringer med det dansk-brasilianske strategiske sektorsamarbejde, som har til formål at støtte Brasilien i bestræbelserne på at opretholde det høje niveau af vedvarende energi i det brasilianske energimix og samtidig sikre en høj forsyningssikkerhed, herunder ved langsigtet energiplanlægning, integration af vedvarende energikilder og udvikling af havvind. Studiebesøget var planlagt som led i udvalgets strategiske fokus på havvind, og udvalget mødtes bl.a. med parlamentarikere, relevante myndigheder og repræsentanter for virksomheder og civilsamfundet.
Den 29. april 2024 besøgte udvalget havvindmølleparken Rødsand II. Havvindmølleparken er beliggende ud for Rødbyhavn og består af 90 havvindmøller, som tilsammen producerer 207 MW, hvilket svarer til, at de kan dække ca. 200.000 husstandes årlige forbrug. Udvalget blev sejlet ud til møllernes fundament og fik også en status på Thor havvindmøllepark, som bliver den største havvindmøllepark i Danmark.
Udvalget deltog den 29. og 30. august 2024 med 9 medlemmer på klimafolkemødet i Middelfart med det formål at gå i dialog med besøgende på mødet og give mulighed for at få indblik i udvalgets arbejde på Christiansborg. Udvalget inviterede til åbent udvalgsmøde, hvor tre organisationer fik foretræde for udvalget for at præsente deres syn på problemstillinger inden for klima-, energi- og forsyningsområdet. Herudover deltog udvalget i en musikquiz mod Ungeklimarådet om »vejr, klima og vind«. Udvalgets medlemmer stillede desuden op til en lang række arrangementer og debatter på klimafolkemødet.
Arbejdsgruppe om EU’s klima- og energipolitik
EU’s klima- og energipolitik spiller en afgørende rolle for bl.a. den grønne omstilling, økonomien, virksomhederne, forbrugerne og forsyningssikkerheden. Derfor nedsatte Europaudvalget og Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget i marts 2023 en tværgående arbejdsgruppe om EU’s klima- og energipolitik. Arbejdsgruppen er åben for alle danske medlemmer af Europa-Parlamentet og medlemmer af Europaudvalget og Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget. Arbejdsgruppen evaluerende sit virke i sommeren 2024 og besluttede at fortsætte arbejdet. Der henvises til et uddybende afsnit under Europaudvalget.