Indfødsretsudvalgets arbejde
Indfødsretssager og generelle spørgsmål om indfødsret er emnerne for Indfødsretsudvalgets arbejde.
Det er først og fremmest Indfødsretsudvalgets opgave at behandle lovforslaget om, hvem der skal tildeles dansk statsborgerskab. Lovforslaget kaldes lov om indfødsrets meddelelse og bliver lagt frem i Folketinget af udlændinge- og integrationsministeren to gange om året.
Lovforslagene indeholder navnene på de personer, som har søgt dansk statsborgerskab, og som lever op til kravene for at få dansk statsborgerskab.
Såkaldte dispensationssager behandler Indfødsretsudvalget også på sine udvalgsmøder.
Udvalgets arbejde kan deles op i tre hovedområder:
- behandling af lovforslag og beslutningsforslag vedrørende indfødsretslovgivningen
- behandling af dispensationssager
- løbende parlamentarisk kontrol med regeringens forvaltning af lovgivningen på indfødsretsområdet i form af mundtlige eller skriftlige § 20-spørgsmål, skriftlige udvalgsspørgsmål, samrådsspørgsmål eller forespørgsler til ministeren
Læs om reglerne for dansk statsborgerskab på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside
Læs om udvalgsarbejdet i Folketinget
Udvalgets behandling af dispensationssager
Ansøgninger om dispensation fra kravene til at få dansk statsborgerskab forelægger udlændinge- og integrationsministeren for Indfødsretsudvalget. Udvalgets opgave er at vurdere, om den pågældende person bør få dispensation fra nogle af kravene, så ansøgeren kan komme på lovforslaget om indfødsrets meddelelse.
Dispensation kan f.eks. gives, hvis en ansøger er alvorligt syg og derfor ikke formodes at kunne opfylde kravet om danskkundskaber og kravet om en bestået indfødsretsprøve.
At en sag bliver forelagt for Indfødsretsudvalget, er ikke ensbetydende med, at den pågældende person automatisk får dispensation til at komme på lovforslaget.
Fagministerium
Udlændinge- og Integrationsministeriet er udvalgets fagministerium. Det område, Indfødsretsudvalget dækker, varetages primært af udlændinge- og integrationsministeren.
-
- De fleste af Folketingets udvalg holder møde en gang om ugen. Alle faste udvalg har et fast mødetidspunkt og mødes i et bestemt udvalgslokale.
-
- Hvert folketingsudvalg har som minimum en udvalgssekretær og en udvalgsassistent, der hjælper medlemmerne af udvalget.
-
- Udvalgsmedlemmerne kan til ministrene stille skriftlige spørgsmål, som vedrører et forslag, udvalget behandler, eller et emne inden for udvalgets sagsområde.
-
- Et beslutningsforslag dvs. et forslag til folketingsbeslutning, indeholder et klart formuleret politisk budskab om, at regeringen skal handle på et emne, f.eks. ved at fremsætte et lovforslag.
-
- Folketingets udvalg har mulighed for at holde en høring om et emne, der interesserer udvalget. Her inviteres eksperter til at komme og fortælle om deres viden og synspunkter om emnet.
-
- Et lovforslag er oplægget til en lov og skal behandles tre gange i Folketingssalen. Hvis det vedtages, stadfæstes og kundgøres, bliver det til en gældende lov.