Granskningsudvalget
Granskningsudvalget er et permanent underudvalg under Udvalget for Forretningsordenen. Granskningsudvalget har til opgave at varetage undersøgelse af sager, der påkalder sig kritisk opmærksomhed i offentligheden eller i Folketinget. Underudvalget foretager endvidere den forberedende behandling af sager om ministeransvar for Udvalget for Forretningsordenen.
Granskningsudvalget består af 1 medlem fra hver af de folketingsgrupper, der er repræsenteret i Udvalget for Forretningsordenen, samt observatørerne i Udvalget for Forretningsordenen for de folketingsgrupper, der ikke er repræsenteret i det udvalg. At Granskningsudvalget er permanent, betyder, at det nedsættes for et folketingsår ad gangen lige som de almindelige stående udvalg i Folketinget og ikke blot nedsættes til behandling af en enkelt sag.
Forundersøgelser
Hvis det ønskes af medlemmer af Granskningsudvalget, som i alt har mindst en tredjedel af Folketingets medlemmer bag sig, iværksætter Granskningsudvalget en forundersøgelse af en sag, der påkalder sig kritisk opmærksomhed i offentligheden eller i Folketinget.
En forundersøgelse gennemføres af Granskningsudvalget selv ved hjælp af skriftlige spørgsmål til ministre og samrådsspørgsmål. Forundersøgelsen kan bringes til ophør med et flertal på to tredjedele, men ellers afsluttes den med en indstilling til Udvalget for Forretningsordenen. Indstillingen kan enten gå ud på at drage politiske konklusioner om sagen eller, hvis et mindretal på mindst en tredjedel ønsker det, at iværksætte en egentlig undersøgelse. Et andet mindretal på mindst en tredjedel kan dog kræve, at spørgsmålet om en egentlig undersøgelse behandles i Folketinget som helhed.
Egentlige undersøgelser
Der kan iværksættes følgende former for egentlige undersøgelser efter indstilling fra Granskningsudvalget: Faglige ekspertudredninger, uvildige advokatundersøgelser, granskningskommissioner eller undersøgelseskommissioner. Hvis der besluttes at nedsætte en granskningskommission, vil det være Folketinget selv, der står for nedsættelsen, sekretariatsbetjeningen m.v. af kommissionen. Desuden vil granskningskommissionen have mulighed for på eget initiativ at drøfte spørgsmål om undersøgelsens retning og fremdrift med Granskningsudvalget.
Udkommet af en uvildig advokatundersøgelse, en faglig ekspertudredning eller en granskningskommissions undersøgelse behandles i Granskningsudvalget, som giver indstilling til Udvalget for Forretningsordenen om, hvilke konklusioner eller tiltag udkommet bør føre til.
Sager om ministeransvar
Granskningsudvalget beskæftiger sig med sager om ministeransvar og står for den forberedende behandling af Udvalget for Forretningsordenens beslutninger i visse sager herom.
I praksis sker det især, når en undersøgelses- eller granskningskommission har afsluttet sin undersøgelse af en sag og har afgivet en beretning. Hvis beretningen kommer ind på ministres – eventuelt tidligere ministres – forhold, tager Udvalget for Forretningsordenen sagen op og henviser den forberedende behandling til underudvalget.
Ministeren høres
Granskningsudvalget holder møder om sagen og drøfter, om undersøgelses- eller granskningskommissionens konklusioner bør føre til et retligt eller politisk ansvar for ministeren. Underudvalget kan i visse tilfælde få foretaget nogle supplerende undersøgelser.
Granskningsudvalget hører ministeren, om denne har bemærkninger til kommissionsberetningen. Hvis underudvalget vil rejse kritik af ministeren, skal ministeren også høres om sine eventuelle bemærkninger til kritikpunkterne.
Under behandlingen af sagen har ministeren ret til at få beskikket en bisidder af Folketinget.
Indstillingen videregives til Udvalget for Forretningsordenen
Arbejdet i Granskningsudvalget afsluttes med en indstilling til Udvalget for Forretningsordenen, som udvalget kan bruge til at tage stilling til sagen.
I praksis har Granskningsudvalgets indstilling normalt form af et udkast til en betænkning eller en beretning. Hvis Udvalget for Forretningsordenen kan tilslutte sig underudvalgets konklusioner, afgiver Udvalget for Forretningsordenen betænkningen eller beretningen svarende til udkastet.
En beretning kan enten indeholde en politisk kritik af en minister eller en afvisning af, at der er noget at kritisere ministeren for. Hvis der ikke er enighed blandt medlemmerne af Udvalget for Forretningsordenen, kan beretningen også indeholde forskellige udtalelser om ministerens forhold fra de forskellige partier i Udvalget for Forretningsordenen.
Hvis Udvalget for Forretningsordenen mener, at der er grundlag for at placere et retligt ansvar, kan det afgive en betænkning med en indstilling om, at der rejses tiltale ved Rigsretten mod ministeren eller den tidligere minister. Herefter vil det være op til hele Folketinget at beslutte, om der skal rejses tiltale.