• 27 udvalgsmøder
• behandling af 15 lovforslag og 9 beslutningsforslag
• 11 samrådsspørgsmål fra udvalget
• 492 udvalgsspørgsmål fra udvalget
• modtagelse af 14 deputationer
• 64 skriftlige henvendelser til udvalget
I folketingsåret 2023-2024 har Erhvervsudvalget gennemført en række møder, høringer og studieture, som har været med til at oplyse og afklare de erhvervspolitiske udfordringer og muligheder, som Danmark står overfor.
Høringer
I februar 2024 afholdt udvalget en høring om biosolutions. Denne høring samlede eksperter fra den bioteknologiske industri, der diskuterede, hvordan bioteknologiske løsninger kan bidrage til at tackle bæredygtighedsudfordringer og fremme cirkulær økonomi i Danmark.
I maj 2024 blev der afholdt en åben høring om kunstig intelligens (AI) og dens konsekvenser for det danske erhvervsliv. Høringen havde til formål at belyse de muligheder, som AI-teknologi tilbyder danske virksomheder, samt at adressere de etiske og reguleringsmæssige udfordringer, som teknologien medfører. Eksperter og erhvervsfolk bidrog med indsigt i, hvordan Danmark kan udnytte AI til vækst på en ansvarlig måde uden at gå på kompromis med datasikkerhed.
Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Udvalget arrangerede en række temamøder og ekspertmøder, herunder et møde den 30. maj om forbrugernes omkostninger ved brug af bankernes services. På dette møde delte eksperter deres perspektiver på prissætningen af finansielle produkter og dens indvirkning på forbrugernes omkostninger.
Desuden nedsatte udvalget en parlamentarisk arbejdsgruppe, bestående af medlemmer fra flere fagudvalg, med det formål at undersøge mulighederne for at reducere administrative byrder for erhvervslivet.
Tekniske gennemgange
Udvalget deltog i tekniske gennemgange af forskellige lovforslag, herunder L 121 om ændring af konkurrenceloven og L 107 om ændring af årsregnskabsloven, revisorloven samt andre love vedrørende bæredygtighedsrapportering. I august præsenterede forsvarsministeren to af udvalgets prioriterede EU-sager: Forsvarsindustriel strategi (EDIS) og forslag til et forsvarsindustrielt program (EDIP). Udvalget blev også præsenteret for forslag til finanslov for 2025 på Erhvervsministeriets område.
Rejser og studieture
Udvalget gennemførte flere studierejser for at styrke deres viden om aktuelle erhvervspolitiske emner og innovative løsninger inden for digitalisering og grøn omstilling.
I marts 2024 rejste udvalget til Bruxelles for at drøfte EU’s kommende lovgivning om bæredygtighedsrapportering, AI-regulering og mulighederne for danske virksomheder i den grønne omstilling.
I slutningen af september 2024 foretog Erhvervsudvalget en studietur til Boston og New York. Turen omfattede besøg ved et globalt innovationscenter inden for life science i Boston, hvor udvalget mødtes med danske og amerikanske virksomheder for at drøfte rammebetingelserne for bioteknologisk forskning og udvikling. Under turen besøgte udvalget også et havvindsprojekt og mødtes med førende aktører inden for farmaceutisk forskning og udvikling i New York.
Derudover deltog udvalget i en række indenlandske studieture, herunder et besøg i Aabenraa og Kassø for at få indsigt i lokale virksomheders arbejde med bæredygtig energi og innovative løsninger samt et besøg hos Novo Nordisk i Kalundborg for at høre om deres tiltag for cirkulær økonomi og CO2-reduktion.