Epidemiudvalget

Epidemiudvalgets sagsområde er bredt og vedrører alle emner og fagområder under epidemiloven.

Større

Epidemiudvalgets opgaver og ansvar

Udvalgets skal udføre den parlamentariske kontrol med ministrenes anvendelse af visse bemyndigelsesbestemmelser i epidemiloven, jf. lovens §§ 9-11. Epidemiudvalget skiller sig ud fra andre stående udvalg i Folketinget på dette punkt. Vedkommende minister kan således alene fastsætte regler i medfør af en række af lovens bemyndigelsesbestemmelser, hvis indholdet af reglerne sammen med en indstilling fra Epidemikommissionen forinden er forelagt Epidemiudvalget, og et flertal i udvalget ikke har udtalt sig imod reglernes udstedelse.

Udvalgets sagsområder omfatter imidlertid også andre sager vedrørende epidemiloven, og udvalget kan på linje med andre stående udvalg foretage kontrol af regeringen inden for udvalgets sagsområde.

I sin kontrol kan udvalget anvende almindelige parlamentariske redskaber, som f.eks:

  • Spørgsmål til skriftlig besvarelse
  • Samrådsspørgsmål
  • Ekspertmøder og høringer
  • Studiebesøg

Samtidig kan lov- og beslutningsforslag blive henvist til behandling i udvalget.

Organisationer og borgere har mulighed for at sende henvendelser til eller komme i foretræde for Epidemiudvalget, hvis de ønsker at orientere udvalget om et emne eller fremlægge synspunkter på udvalgets sagsområde

Læs om udvalgsarbejdet i Folketinget

Fagministerium

Udvalget skal som følge af den brede kreds af emner, som epidemiloven vedrører, ikke kun beskæftige sig med sundhedspolitik, men også med f.eks. erhvervs-, rets-, transport-, undervisnings-, kultur- og uddannelsespolitiske emner.

Organisationer

Mange organisationer, foreninger og privatpersoner m.fl. er interesseret i at følge med i og påvirke lovgivningen på udvalgets fagområde.
Alle har mulighed for at sende henvendelser til Epidemiudvalget eller anmode om et møde, hvis de ønsker at orientere udvalget om et emne på udvalgets arbejdsområde og fremlægge deres synspunkter for udvalget. Et sådant møde kaldes for et foretræde. 
Henvendelser og anmodninger om foretræde skal sendes via udvalgets kontaktformular

Studieture

Studieture både i ind- og udland er kilde til viden og inspiration for medlemmerne af Epidemiudvalget. Indenlandske rejser foretages for at få et førstehåndsindtryk af de emner, som er på udvalgets dagsorden. Udlandsrejser er også en kilde til viden og inspiration. Studieture til udlandet har til formål at give udvalget viden om andre måder at håndtere opgaverne på.

 4 udvalgsmøder
behandling af 1 beslutningsforslag
18 udvalgsspørgsmål fra udvalget
 3 skriftlige henvendelser til udvalget


Udvalget foretog sammen med Sundhedsudvalget den 29. og 30. september 2024 et studiebesøg til EU/Bruxelles. Formålet var at få viden om aktuelle og kommende EU-sager og initiativer, herunder fælles europæiske forberedelse af håndtering af eventuelle fremtidige sundhedskriser. Besøget omfattede bl.a. møder med sundhedskommissæren og HERA, som er EU’s myndighed for kriseberedskab og –indsats på sundhedsområdet.

Udvalget holdt den 29. november 2023 et lukket ekspertmøde om internationale erfaringer om senfølger efter covid-19 og bivirkninger ved covid-19-vaccinationer m.v.

Indenrigs- og sundhedsministeren gav på et udvalgsmøde den 19. september 2024 udvalget en orientering om status for myndighedernes håndtering af mpox (abekopper), herunder indkøb af vacciner, samt en orientering om ændringsforordning af Schengengrænsekodeks og konsekvenser på sundhedsområdet.

 

  • 6 udvalgsmøder
  • behandling af 1 beslutningsforslag
  • 40 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 1 deputation
  • 6 skriftlige henvendelser til udvalget
 
Høring
Udvalget holdt den 3. maj 2023 en åben høring med henblik på fra forskellige vinkler at få belyst erfaringer og læringer fra covid-19-epidemien, og hvordan Danmark er rustet i forhold til eventuelle kommende epidemier med en styrke som covid-19.
 
Tekniske gennemgange
  • Af den eksisterende epidemilov ved indenrigs og sundhedsministeren og embedsmænd fra ministeriet den 1. februar 2023.
  • Om senfølger efter covid-19 og bivirkninger ved covid-19-vaccinationer ved indenrigs- og sundhedsministeren, Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen den 30. august 2023. 
  • Om stigning i covid-19-smitten og nye virusvarianter ved indenrigs- og sundhedsministeren, Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut den 15. september 2023.
  • 18 udvalgsmøder
  • 13 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 235 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 4 deputationer
  • 66 skriftlige henvendelser til udvalget

 

Parlamentarisk kontrol med ministres anvendelse af bemyndigelsesbestemmelser
Sundhedsministeren kategoriserede den 11. november 2021 efter forelæggelse for udvalget covid-19 som en samfundskritisk sygdom. Kategoriseringen blev – ligeledes efter forelæggelse for udvalget – forlænget den 8. december 2021 og ophævet den 1. februar 2022. Denne kategorisering er en forudsætning for, at ministre i medfør af visse nærmere bestemte bemyndigelser i epidemiloven kan udstede regler om restriktioner m.v. for bl.a. at modvirke eller begrænse udbredelsen af smitte.

En række ministre har i denne periode forelagt udvalget et stort antal sager, hvor ministre ønskede at udstede regler i henhold til bemyndigelsesbestemmelser omfattet af den parlamentariske kontrol i epidemiloven. En minister kan alene udstede sådanne regler, hvis indholdet af reglerne sammen med en indstilling fra Epidemikommissionen forinden er forelagt udvalget og udvalget ikke har udtalt sig imod reglernes udstedelse. 
Ministrene forelagde sagerne mundtligt over for udvalget på et udvalgsmøde eller i skriftlig form. Ministrenes forelæggelser for udvalget og udvalgets tilkendegivelser til forelæggelserne fremgår af udvalgsbilag på udvalgets almindelige del.

Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Udvalget holdt den 7. september 2021 et møde med Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme, Rigshospitalet, og Torben M. Andersen, professor i økonomi, Aarhus Universitet, om prognoser og scenarier for covid-19 i efteråret/vinteren 2022-23, herunder beredskabsplan og vaccinationsplan m.m.
Udvalget holdt den 3. december 2021 et møde med de samme, om covid-19 som samfundskritisk sygdom og vurderinger af den aktuelle situation og en længerevarende strategi m.v.
Udvalgets formand holdt den 14. juni 2022 et møde med en parlamentarisk delegation fra Korea, hvor der blev drøftet epidemihåndtering m.m.

Teknisk gennemgang
Udvalget holdt den 10. januar 2022 en teknisk gennemgang ved sundhedsministeren og embedsmænd fra Sundhedsministeriet af forslag om en revision af reglerne om coronapasset.

 
  • 37 udvalgsmøder
  • behandling af 1 lovforslag og 1 beslutningsforslag
  • 47 samrådsspørgsmål fra udvalget
  • 291 udvalgsspørgsmål fra udvalget
  • modtagelse af 2 deputationer
  • 42 skriftlige henvendelser til udvalget

Møde

Udvalget afholdt den 17. marts 2021 et onlinemøde med det norske Folkehelseinstitut om den norske model for skoleåbninger i forbindelse covid-19-situationen (trafiklysmodellen).

Høring

Udvalget afholdt den 19. april 2021 en udvalgshøring om langtidseffekterne af corona. Formålet med høringen var at drøfte de samfundsmæssige langtidseffekter af corona, og herunder få belyst, hvordan corona har påvirket samfundet og borgerne, og hvilket samfund vi kigger ind i på længere sigt.

Tekniske gennemgange af:

  • Den norske model for skoleåbninger og epidemikontrol som forudsætning for åbne skoler i forbindelse covid-19-situationen ved sundhedsministeren og børne- og undervisningsministeren og Sundhedsstyrelsen den 19. marts 2021.
  • Vaccinationsplanen for vaccination mod covid-19 ved sundhedsministeren og Sundhedsstyrelsen den 19. marts 2021.
  • Vaccinationskalenderen ved sundhedsministeren og Sundhedsstyrelsen den 9. juni 2021.
 

Leksikon

Gå til leksikon

Beslutningsforslag

Et beslutningsforslag dvs. et forslag til folketingsbeslutning, indeholder et klart formuleret politisk budskab om, at regeringen skal handle på et emne, f.eks. ved at fremsætte et lovforslag.

Høring

Folketingets udvalg har mulighed for at holde en høring om et emne, der interesserer udvalget. Her inviteres eksperter til at komme og fortælle om deres viden og synspunkter om emnet.

Lovforslag

Et lovforslag er oplægget til en lov og skal behandles tre gange i Folketingssalen. Hvis det vedtages, stadfæstes og kundgøres, bliver det til en gældende lov.

Udvalgsmøde

De fleste af Folketingets udvalg holder møde en gang om ugen. Alle faste udvalg har et fast mødetidspunkt og mødes i et bestemt udvalgslokale.

Udvalgssekretær

Hvert folketingsudvalg har som minimum en udvalgssekretær og en udvalgsassistent, der hjælper medlemmerne af udvalget.