- 28 udvalgsmøder
- behandling af 12 lovforslag og 12 beslutningsforslag
- 18 samrådsspørgsmål fra udvalget
- 540 udvalgsspørgsmål fra udvalget
- modtagelse af 7 deputationer
- 63 skriftlige henvendelser til udvalget
Udvalget for Forretningsordenen traf med virkning fra den 1. marts 2021 beslutning om en række ændringer i flere af Folketingets stående udvalgs navne og sagsområder som følge af regeringens ressortomlægninger ved kongelig resolution af 21. januar 2021. Ved resolutionen blev der bl.a. oprettet et nyt ministerium, Indenrigs- og Boligministeriet.
Den 1. marts 2021 blev Boligudvalget således til Indenrigs- og Boligudvalget. Sager vedrørende indenrigsområdet og digitalisering af den offentlige sektor blev overført fra det hidtidige Social- og Indenrigsudvalg, og sager vedrørende et områdes fysiske planlægning og udvikling blev overført fra Erhvervsudvalget, mens sager vedrørende administration af statens kontorejendomme og universitetsbygninger, herunder Bygningsstyrelsen, blev overført til Transportudvalget.
Indenrigs- og Boligudvalget dækker indenrigsområdet, herunder bl.a. kommunernes og regionernes styrelse, byggeri og boligområdet, inklusive indsatsen mod parallelsamfund, fysisk planlægning og udvikling, herunder bl.a. planloven, og digitalisering af den offentlige sektor.
Der har i folketingsåret 2020-21 været afholdt en række forskelligartede aktiviteter inden for udvalgets sagsområder. Højt byggeri i træ og bæredygtigt byggeri er bl.a. nogle af de emner, som Boligudvalget/Indenrigs- og Boligudvalget har interesseret sig for i folketingsåret.
Høring
Den 22. januar 2021 afholdt Boligudvalget og Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget en åben virtuel høring om en strategi for bæredygtigt byggeri. Formålet var, at udvalgene med afsæt i regeringens udspil til en strategi for bæredygtigt byggeri fra december 2020 kunne opnå yderligere faglig og teknisk baggrundsviden og samtidig få inspiration til de igangværende politiske drøftelser.
Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Boligudvalget afholdt den 3. november 2020 et lukket ekspertmøde i Landstingssalen om højt byggeri i træ. Formålet med mødet var at sætte fokus på muligheder og barrierer for at fremme træ i byggeriet i Danmark, herunder byggeri i højden, og herved bidrage til øget faglig viden på området.
Den 5. november 2020 afholdt Transport- og Boligministeriet ved boligministeren en virtuel høring om nye eksempler på træbyggeri og udvidelsen af eksempelsamlingen til bygningsreglementet.
Boligudvalget holdt den 16. november 2020 et virtuelt møde med Brabrand Boligforening og AAB om styrkelse af boligområdet Skovgårdsparken.
Boligudvalget besøgte den 23. november 2020 boligområdet Solbakken ved Odense, hvor udvalget fik en rundvisning i området og havde en drøftelse vedrørende Solbakken med flere almene boligforeninger, en beboerrepræsentant og rådmanden for beskæftigelses- og socialområdet i Odense Kommune.
Den 11. januar 2021 holdt Boligudvalget et møde med Aarhus Kommune og BL – Danmarks Almene Boligers 5. kreds med fokus på samarbejdet mellem kommunen og BL samt Aarhus Kommunes boligpolitik. Mødet blev gennemført virtuelt.
Den 11. februar 2021 gav mf Mette Gjerskov (S) og Niels Ploug, afdelingsdirektør, Danmarks Statistik, udvalget en præsentation af et nyt værktøj og et idékatalog til integration af FN’s verdensmål i det politiske arbejde vedrørende boligområdet.
Indenrigs- og Boligudvalget holdt den 15. marts 2021 et lukket temamøde med regeringens ghettorepræsentanter og indenrigs- og boligministeren om ghettorepræsentanternes arbejde og vurderinger og anbefalinger til parallelsamfundsindsatsen m.v. Temamødet afholdtes virtuelt.
Den 15. april 2021 afholdt Indenrigs- og Boligudvalget et virtuelt møde med indenrigs- og boligministeren og embedsmænd fra ministeriet, hvor udvalget fik en introduktion til Indenrigs- og Boligministeriet som ministerområde og en teknisk gennemgang vedrørende planområdet i lyset af ressortændringerne i ministeriet.
Indenrigs- og Boligudvalget holdt den 29. april 2021 et møde med indenrigs- og boligministeren og embedsmænd fra ministeriet om FN’s verdensmål og ministeriets arbejde med målene.
Den 3. maj 2021 afholdt Indenrigs- og Boligudvalget et ekspertmøde i Landstingssalen om sammenskrivningen af lejelovgivningen. Formålet med ekspertmødet var at belyse problemstillinger og opmærksomhedspunkter ved sammenskrivningen af lejelovgivningen på baggrund af det politiske forlig fra 2014 om forenkling og modernisering af lejelovgivningen. Ekspertmødet var på grund af covid-19-restriktioner ikke åbent for eksterne tilhørere.
Tekniske gennemgange af:
- Lovprogrammet vedrørende boligområdet ved boligministeren og embedsmænd fra Transport- og Boligministeriet den 20. oktober 2020.
- Forslag til finanslov for finansåret 2022 ved indenrigs- og boligministeren og embedsmænd fra Indenrigs- og Boligministeriet den 2. september 2021.
- Indenrigs- og Boligministeriets analyse »Afrapportering om betalingsforpligtigelse og kommunale incitamenter« ved indenrigs- og boligministeren og embedsmænd fra Indenrigs- og Boligministeriet den 30. september 2021.
Beretninger
Indenrigs- og Boligudvalget afgav den 22. april 2021 en beretning (
beretning af almen art, nr. 16) om kommunernes og regionernes overheadomkostninger. Et flertal i udvalget (Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti) støttede beretningen.
Indenrigs- og Boligudvalget afgav den 27. maj 2021 beretning over
beslutningsforslag B 161 om obligatorisk mulighed for digitale beboerafstemninger i almene boligafdelinger. Et flertal i udvalget (Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Kristendemokraterne og Sikandar Siddique (UFG)) støttede beretningen.
Den 10. juni 2021 afgav Indenrigs- og Boligudvalget beretning over
beslutningsforslag B 219 om oprettelse af én digital løsning til foreningers arrangementsansøgninger. Et flertal i udvalget (Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance) støttede beretningen.
Endvidere afgav Indenrigs- og Boligudvalget den 10. juni 2021 beretning over
beslutningsforslag B 239 om krav om energirenoveringsrate i kommunale og regionale bygninger. Et flertal i udvalget (Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Sikandar Siddique (UFG)) støttede beretningen.
Den 15. september 2021 afgav Indenrigs- og Boligudvalget beretning over
beslutningsforslag B 220 om bæredygtigt byggeri og bæredygtige renoveringer i kommunerne og regionerne. Der indgår en udtalelse fra et flertal i udvalget (Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Kristendemokraterne), og herudover indgår en række mindretalsudtalelser.
Indenrigs- og Boligudvalget afgav den 30. september 2021 beretning over
beslutningsforslag B 221 om at afskaffe dyrt, privat certificeringsbureaukrati for mindre byggerier. Et flertal i udvalget (Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance) støttede beretningen.