Om Folketingets Tværpolitiske netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder

Større

SRSR-netværket - Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder er et netværk for mere en 60 folketingsmedlemmer på tværs af politiske partier og skel i Folketinget, som arbejder for at fremme seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR) både nationalt og globalt.

Netværk adskiller sig fra Folketingets udvalg ved at være et bredt funderet forum, som alle folketingsmedlemmer kan være en del af. Netværk har ikke de samme parlamentariske værktøjer til rådighed som Folketingets fagudvalg, hvilket betyder, at de f.eks. ikke kan stille spørgsmål til ministre.

SRSR-netværket er et forum for en bred og inkluderende debat om Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder. Netværket er en platform for samarbejde med civilsamfundet, erhvervslivet og andre, der har interesse i det. Netværket ønsker at fremme Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder nationalt og internationalt.

Netværkets opgaver

  • SRSR-netværket blev etableret i 2006. Formålet var at skabe et tværpolitisk forum hvor seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheds (SRSR) spørgsmål kan diskuteres på tværs af folketingets partier. 
  • At samarbejde på tværs af partierne om, at skabe opmærksomhed omkring SRSR dagsordener, gennem arbejdet i Folketinget, Nordisk Råd, Europarådet, Europa-Parlamentet og lignende fora.  
  • At fremme viden, forståelse og accept af SRSR igennem afholdelse og deltagelse i forskellige arrangementer, eksperthøringer, konferencer mv.  

Sex og samfund

Foreningen Sex og Samfund har tidligere fungeret som sekretariat for SRSR-netværket, men vil fremadrettet blive tilknyttet SRSR-netværket som fast ekstern faglig rådgiver. Det betyder, at Sex og Samfund kan inviteres til at deltage i netværkets møder og aktiviteter.

Organisationen får mulighed for at præsentere forslag til aktiviteter, input til årsplaner samt løbende orientere om faglige emner med henblik på at understøtte SRSR-netværkets arbejde.

Desuden stiller Sex og Samfund sig til rådighed for at rådgive og vejlede SRSR-netværket om faglige emner og rejser m.m.  

Sekretariatsbetjening

Folketingets Præsidium besluttede i november 2019 at tværpolitiske netværk, der består af folketingsmedlemmer, kan få sekretariatsbetjening af Folketingets Administration, hvis de lever op til en række kriterier.

Et af kriterierne er, at netværket er bredt forankret i Folketingets partier. Et andet kriterium er, at netværket beskæftiger sig med et emne, der går på tværs af Folketingets udvalg.

Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder, opfylder disse kriterier.

Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder, SRSR-netværket, arbejder for at fremme ligestilling mellem kønnene og retten til at bestemme over egen krop både i Danmark og globalt. Netværket har mere end 50 medlemmer på tværs af Folketingets partier og samarbejder bredt med civilsamfund, internationale organisationer og erhvervslivet.

I løbet af folketingsåret 2023-24 havde netværket fokus på aktuelle SRSR-dagsordener i såvel Danmark som internationalt. Medlemmer af netværket deltog i den hjemlige debat om den danske abortlov, der i maj 2024 førte til en politisk aftale om at styrke retten til fri abort i Danmark. Derudover afholdt netværket bl.a. et ekspertmøde om dansk forskning og udvikling i kampen mod hiv/aids, tuberkulose og malaria, mens en briefing fra AIDS-Fondet, Sex & Samfund og tre af deres partnerorganisationer i Uganda og Malawi gav indblik i lgbt+-rettigheder og spørgsmål relateret til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder i Afrika. Flere medlemmer af netværket har desuden underskrevet et debatindlæg om indskrænkning af lgbt+-rettigheder i Rusland, mens andre medlemmer tiltrådte en nordisk parlamentarisk erklæring om vigtigheden af at støtte iranske kvinders rettigheder.

Derudover støttede netværket op om Danmarks internationale indsats for at sikre kvinder og pigers rettigheder, som er under pres verden over. Medlemmer af SRSR-netværket deltog i den danske delegation til FN’s Kvindekommissions 68. samling, der fandt sted i New York i perioden den 10.-16. marts 2024, og som denne gang havde fokus på betydningen af fattigdomsbekæmpelse, stærke institutioner og finansiering for ligestilling mellem kønnene. Derudover deltog to medlemmer af netværket i en interparlamentarisk konference i Oslo den 10.-12. april 2024, hvor mere end 200 parlamentarikere fra hele verden mødtes for at drøfte opfølgning på 30-året for Cairo-erklæringen om befolkning og udvikling, der indeholdt banebrydende sprog om ligestilling og seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, og som den dag i dag udgør rammen for drøftelser i FN. Parlamentarikerne vedtog i Oslo en fælles erklæring, der understregede vigtigheden af ligestilling og kvinders selvbestemmelse over egen krop.

I løbet af folketingsåret 2022-23 havde netværket særlig fokus på markeringen af 50-året for den fri abort i Danmark.
Netværket holdt den 24. maj 2023 en konference på Christiansborg på dagen, hvor Folketinget 50 år tidligere vedtog loven, der sikrede ret til fri abort i Danmark.

Den 28. september 2023 holdt Netværket sammen med Ligestillingsudvalget et ekspertmøde om de sundhedsmæssige og sociale aspekter ved
at hæve abortgrænsen i Danmark og et åbent møde om Det Etiske Råds udtalelse om de danske abortregler.
Medlemmer af netværket har desuden deltaget i en række debatarrangementer og bidraget til de batindlæg om kvinders ret til kropslig selvbestemmelse, herunder retten til abort.
Derudover har netværket beskæftiget sig med Danmarks internationale indsats for at sikre kvinder og pigers rettigheder, som globalt set er under stigende pres.

Den 30. maj 2023 var SRSR-netværket vært for et lukket møde med Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen med fokus på fremtidige prioriteter for Danmarks globale arbejde for retten til at bestemme over egen krop, herunder opfølgningen på Nairobitopmødet i 2019 og den globale kampplads for kvinders rettigheder.

Medlemmer af SRSR-netværket deltog desuden i den danske delegation til FN’s Kvindekommissions 67. samling, der fandt sted i New York i perioden den 5.-10. marts 2023, og som denne gang havde fokus på digitalisering og ligestilling.

Endelig var netværket vært for et seminar med nordiske parlamentarikere og medlemmer af Europa-Parlamentet den 23. og 24. februar 2023.
Seminaret havde fokus på behovet for et koordineret modsvar til det voksende pres mod seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder i Europa de seneste år.
I løbet af folketingsåret 2021-22 har netværket haft særligt fokus på Danmarks internationale indsats for at sikre kvinder og pigers rettigheder, som er under stigende pres globalt. Selv om der er opnået vigtige fremskridt, er kvinders ret til kropslig selvbestemmelse fortsat en af de mest betændte områder. Dertil kommer, at covid-19 og aktuelle humanitære kriser og konfikter har lagt yderligere pres på kvinder og børn i skrøbelige situationer.
Netværket har haft fokus på retten til fri og sikker abort, der indskrænkes i en række lande verden over. Netværket besøgte således Polen i oktober 2021 for at udvise sympati for polske kvinder og piger, da Polen valgte at stramme landets abortlovgivning. 

Derudover har medlemmer af netværket på forskellig vis støttet op om kvinders ret til kropslig selvbestemmelse, herunder gennem et fælles debatindlæg, da den amerikanske højesteret valgte at tilbagerulle en 49 år gammel beslutning, der sikrede kvinders adgang til abort i USA.
Et andet gennemgående tema har været indsatsen for at beskytte og sikre kvinders rettigheder, når konflikter eller humanitære kriser indtræder. Netværket har bl.a. beskæftiget sig med kvinder og pigers rettigheder i Afghanistan og Ukraine, herunder via møder med civilsamfund og FN.

Netværket var derudover medarrangør for en konference den 24. marts 2022 på Christiansborg med deltagelse af centrale danske civilsamfundsorganisationer om indsatsen mod seksuel og kønsbaseret vold i kriser.

Endelig har netværket i samarbejde med Læger uden Grænser Danmark, AIDS-Fondet og det Globale TB Caucus afholdt et ekspertmøde den 8. september 2022 om Danmarks rolle i den globale kamp for at udrydde hiv/aids, tuberkulose og malaria, der er sat flere år tilbage som følge af coronakrisen.