(Det talte ord gælder)
Godmorgen alle sammen. Jeg vil gerne starte med at takke Tænketanken Europa og Morten Helvegs Petersens kontor for at tage initiativ til dette debatmøde.
Ikke mindst fordi det er et meget vigtigt emne i med mødet sætter på dagsordenen. Nemlig hvordan vi får flere danskere til at arbejde i Bruxelles.
Folketingets Europaudvalg var for cirka et år siden vært for en karrieredag på Christiansborg. Her kunne alle, der arbejder på Slotsholmen og Christiansborg komme ind og høre om de mange muligheder der er for job i Bruxelles. At der nu bliver sat yderligere fokus på den dagsorden, er jeg rigtig glad for.
Og alle gode input er velkomne. Derfor glæder det mig også, at Morten Helveg Petersen sammen med en række andre kompetente folk har udarbejdet et idékatalog til, hvordan vi kan få flere danskere til at arbejde i EU.
Jeg er sikker på, at vi kommer til at diskutere flere af idéerne her i dag. Så tak for at kaste jer ind i den vigtige debat.
Som I ved, har jeg selv været i EU-systemet som medlem af Europa-Parlamentet. Og selvom danske embedsmænd i EU-systemet jo ikke arbejder for danske interesser som sådan, så skal jeg hilse at sige, at det alligevel er en kæmpe hjælp for bl.a. danske europaparlamentarikere, men også danske ministre, at der er folk i systemet, som forstår den danske måde at gøre tingene på, og hvordan tingene fungerer i Danmark.
For eksempel er det meget få uden for Danmark der helt forstår den danske arbejdsmarkedsmodel, eller vores unikke realkreditsystem. I den slags sager har vi brug for nogen i systemet, der kan spotte, hvis et forslag er på vej til at træde på en øm dansk tå.
Men der er også brug for nogen, som vi fra dansk side kan tage fat i og som forstår vores måde at tænke på, hvis vi skal påvirke forslag, der allerede er i proces.
Og lige meget hvilke holdninger man kan have til det, så er det et faktum, at flere og flere ting påvirkes og reguleres af ting, der foregår i Bruxelles.
Derfor er det også i vores egen nationale interesse, at vi gør hvad vi kan, for at der er så mange danskere som muligt med til at påvirke det. Det er der bestemt ikke noget odiøst i.
Se bare på, hvordan andre lande forsøger på at få deres egne folk placeret, og i flere tilfælde også er bedre til det end vi er i Danmark.
Derfor er det mere end nogensinde vigtigt, at vi får flere danskere til at søge til Bruxelles.
For som det er i øjeblikket, så taber vi kampen til andre lande, som er langt bedre til at få deres egne folk ansat i EU, og efterfølgende også få dem skubbet frem i bussen, når de er kommet ombord.
Lige nu er vi faktisk rigtig godt repræsenteret på nogle af de tunge poster i EU. Det nyder vi godt af. Men det kan vi desværre ikke blive ved med at leve højt på.
For mange af dem har efterhånden nået en alder, hvor de er på vej på pension.
Og da vi de seneste år desværre har været for dårlige til at pleje vækstlaget ved at få nok danskere til at gå ind i EU-systemet, så kommer vi til at mangle kandidater, der kan byde sig til, når topposterne skal besættes.
Så vi har en udfordring. Derfor har vi i Folketinget lavet en handlingsplan – med bred politisk opbakning - for at få flere danskere ind i EU-institutionerne. En plan som vi også samarbejder med EU-institutionerne om.
Og her skal der ikke herske nogen som helst tvivl om, at der er politisk opbakning til alle, der vælger at søge mod EU. Enten permanent eller i en tidsbegrænset periode for at lære systemet at kende og så tage den viden med hjem igen.
Og i den forbindelse er det også vigtigt, at vi husker på, at der skal være noget at vende hjem til, når man af den ene eller anden grund har brug for at komme hjem fra Bruxelles.
For ligesom vi har brug for danskere i Bruxelles, der forstår vores måde at tænke på, så er der også mange steder i Danmark, hvor vi har brug for folk, der kender og kan navigere i EU-systemet.
Så der er mange gode grunde til, at vi skal have flere danskere til at arbejde i Bruxelles, og behovet bliver ikke mindst stort i forbindelse med det forestående formandskab.
Jeg håber det kan blive startskuddet til en danskerinvasion i Bruxelles.
Jeg ser frem til en spændende debat her den kommende time. Tak for ordet!