(Det talte ord gælder)
Kære holstebroere
Tillykke med de 750 år til vores dejlige by. Holstebro er ikke lige så gammel som de ældste danske byer som Ribe, Odense og Viborg. Men det er immervæk imponerende, at vi kan føre byen så langt tilbage.
Holstebros byfest falder sammen med en anden stor begivenhed i dag – nemlig grundlovens 175-års jubilæum.
Jeg var i formiddags med til at fejre grundloven i København sammen med Hans Majestæt Kong Frederik og Hendes Majestæt Dronning Mary og andre medlemmer af den kongelige familie.
Men det er noget særligt at komme tilbage i kendte omgivelser til endnu en fest. Dem kan man ikke få for mange af.
Jeg er en holstebrodreng. Født og opvokset her i byen. Her gik jeg i skole og i gymnasiet. Her var jeg soldat. Og jeg overtog mine forældres hus på Kroghsvej, hvor mine døtre voksede op.
Som minister og medlem af Europa-Parlamentet har jeg i flere perioder været mere ude end hjemme. Men jeg har altid båret Holstebro i hjertet.
Men nu hvor jeg har rundet de 60 år, er jeg blevet voksen nok til at flytte hjemmefra. Jeg købte for nogen tid siden en gård i Ulfborg, som jeg nu er ved at ombygge og indrette. Jeg er nok flyttet fra byen, men har ikke krydset kommunegrænsen.
Jeg kommer nok altid til at betragte Holstebro som ”min by”.
Man kan tage mig ud af Holstebro, men man kan ikke tage Holstebro ud af mig.
-----
En by er ikke kun huse og veje. En by lever først og fremmest i kraft af mennesker. Det er jer, der gør det rart at bo og leve her.
Her tænker jeg især de mange foreninger, som Holstebro har. De giver fællesskab og skaber sammenhold.
Min personlige historie i Holstebro er vævet sammen med frivillige foreninger. Som barn var jeg spejder. Som voksen blev jeg medlem af Rotary. Private omstændigheder gjorde, at jeg blev aktiv i kræftsagen. Og jeg har sammen med andre været ude med raslebøssen. Jeg har altid mødt opbakning til at støtte en god sag i Holstebro.
Holstebro er en dejlig by. Danmark er et fantastisk land. Vi har opbygget et samfund med muligheder for dem, der vil og kan. Det er ikke pengepungen, der afgør, om man kan få en uddannelse. Og hvis man bliver syg, skal man ikke trække en forsikringspolice frem. Eller selv betale for at få behandling på hospitalet.
Danskerne er et af de lykkeligste folk i verden. Vi har også stor tillid til hinanden.
Jeg er ikke i tvivl om, at tilliden og trygheden er vokset ud af de fællesskaber, som vi har med hinanden. Det er aktiviteterne her i Lystanlægget et bevis på. Her under trækronerne kan man blive klogere på, hvad Holstebros frivillige foreninger kan byde på. Og det er ikke så lidt.
Foreningerne har kæmpe betydning. De løser mange opgaver. De lærer børn og unge at omgås andre med respekt og forståelse.
Og de hjælper og støtter personer, der har behov for en håndsrækning. Eller lidt ekstra opmærksomhed. Måske fordi de kæmper med en sygdom eller et handicap. Måske fordi de er ensomme efter at have mistet en ægtefælle. Eller måske fordi det bare er sjovere at dele gode oplevelser med andre.
Danmark har en veludbygget offentlig sektor. Den tager vare på uddannelse og sundhed og andre velfærdsgoder. Men den kan og skal ikke løse alle opgaver.
Samfundet består af mennesker. Ikke af systemer. Det er som mennesker, vi indgår i forbindelser med hinanden.
Vi må aldrig glemme, at vi hver især har et ansvar. Ikke kun for os selv, men også for hinanden. Den måde, vi har indrettet samfundet på med professionel omsorg og hjælp, kan ikke erstatte empati og medmenneskelighed. Fællesskab og samvær.
Når vi fejrer Holstebros byjubilæum, er det i høj grad en fest, hvor vi hylder de mange i byen, som gør noget for fællesskaberne.
I er med til at gøre Holstebro til et bedre sted at bo og leve i.
-----
Det får mig til at fremhæve, at der faktisk er sammenhæng mellem de to begivenheder, som jeg er med til at fejre i dag.
Var det ikke for grundloven, var der heller ikke et blomstrende foreningsliv i Holstebro. Det er nemlig grundloven, som giver os lov til at danne foreninger og mødes med dem, vi deler interesser med.
Alle de foreninger, der viser sig frem her i Lystanlægget, kan sende en venlig tanke til grundlovens fædre. De sørgede nemlig for at skrive en vigtig paragraf om foreningslivet ind i grundloven, nærmere bestemt § 78. Den siger – og jeg citerer: ”Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at danne foreninger i ethvert lovligt øjemed”.
Vi kan altså frit danne foreninger, uden at staten kommer og stikker sin næse i vores aktiviteter.
Grundlovens forsamlingsfrihed har haft kæmpe betydning for det danske samfund.
Bønderne dannede i slutningen af 1800-tallet andelsforeninger. Senere slog arbejderne sig sammen i fagforeninger.
I dag findes der over 15.000 foreninger i Danmark. 50 af dem er til stede her blandt os. De er et levende bevis på den frihed, som grundloven giver os.
Tak til jer, der lægger et stort arbejde i at drive byens frivillige foreninger.
Og tillykke med byens jubilæum til alle os, der holder af Holstebro.