OSCE's arbejde

Forebyggelse af kriser og konflikter, genopbygning, demokrati, menneskerettigheder og retssamfundet er kerneområderne for arbejdet i OSCE’s Parlamentariske Forsamling (OSCE PA). Den Parlamentariske Forsamling består af i alt 323 parlamentarikere fra de 57 medlemslande, herunder 6 folketingsmedlemmer.

Større

Arbejde og opgaver for folketingsmedlemmerne

Delegationen fra Danmark består af 6 folketingsmedlemmer og 6 stedfortrædere, udpeget af folketingsgrupperne i forhold til deres størrelse i Folketinget. Medlemmer og stedfortrædere deltager på lige fod i arbejdet i OSCE PA (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europas Parlamentariske Forsamling).
 
Folketingsmedlemmernes arbejde i OSCE’s Parlamentariske Forsamling består bl.a. i at
 
  • deltage i debatterne i plenum
  • deltage i arbejdet i komiteerne
  • fremsætte forslag til vedtagelse og samle flertal for dem
  • fungere som valgobservatører i lande i og uden for Europa 

Møder i OSCE PA

OSCE PA holder årligt 1 session og 2 møder, hvori de 6 folketingsmedlemmer deltager:
 
  • et vintermøde 2 dage i februar ‒ afholdes altid i Wien 
  • en årlig session 5 dage i juli ‒ afholdes på skift i deltagerlandene 
  • et efterårsmøde 2 dage i oktober ‒ afholdes som regel i Middelhavsområdet
Folketingsmedlemmerne deltager i komiteerne under møderne og på sessionen. Folketingsmedlemmerne og deres stedfortræderne deler pladserne i 3 komiteer på ad hoc-basis. Komiteerne omtales nedenfor i afsnittet om Arbejdet i OSCE PA. 
 
De politiske grupper, som Den Parlamentariske Forsamling er opdelt i på tværs af landegrænser, deltager folketingsmedlemmerne også i. De grupper svarer i meget grove træk til de politiske partier i Folketinget, og grupperne forbereder på samme måde arbejdet ud fra den politiske synsvinkel.  
Læs om OSCE PA’s møder

Organisationerne OSCE og OSCE PA

OSCE’s Parlamentariske Forsamling består af 323 medlemmer, der er udpeget af og blandt medlemmerne af de 57 nationale parlamenter.
 
Medlemslande optages i OSCE, hvis de underskriver Helsinkislutakten fra 1975 og Parischarteret fra 1990. 
Se listen over de 57 nuværende medlemslande i OSCE og OSCE PA Læs om OSCE PA på oscepa.org (engelsk) Læs om OSCE på osce.org (engelsk)

Formål og historie

OSCE PA er den parlamentariske pendant til OSCE. Det vil sige, at repræsentanter for de forskellige landes parlamenter mødes via OSCE PA, mens OSCE er forum for landenes regeringer. Formålet er det samme for begge fora. 
 
Formålet med OSCE og OSCE PA er at udarbejde fælles normer for:
 
  • mellemstatslig adfærd 
  • relationer mellem borgere og stat 

Derudover er de involveret i: 

  • integration af nye demokratier
  • kriseforebyggelse
  • konfliktforebyggelse 
Kerneområderne for OSCE og OSCE PA er forebyggelse af kriser og konflikter, genopbygning, demokrati, menneskerettigheder og retssamfundet. De vigtigste opgaver i dag er konfliktforebyggelse og at understøtte demokratiske værdier og opbygning af demokratiske institutioner. 
 
Samarbejdet i OSCE foregår inden for 3 dimensioner:
 
  • den militære
  • den menneskelige
  • den økonomiske og miljømæssige 
De 3 dimensioner afspejler den grundlæggende opfattelse, at sikkerhed afhænger af en lang række faktorer, herunder både tillidsskabelse på det militære område og økonomisk udvikling, miljø, demokrati og overholdelse af menneskerettighederne.
 
Forløberen til OSCE var Konferencen om Sikkerhed og Samarbejde i Europa (Conference on Security and Cooperation in Europe ‒ CSCE), der blev dannet i 1975 med underskrivelsen af Helsinkislutakten. CSCE blev i 1994 omdannet til OSCE, det vil sige til Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (Organization for Security and Co-operation in Europe). 
 
OSCE’s Parlamentariske Forsamling (OSCE PA) blev etableret i 1992 for at styrke parlamenternes indflydelse på OSCE-samarbejdet. Den hed først CSCE PA og skiftede i 1994 navn til OSCE PA.
 
Forsamlingens opgave er at
 
  • vurdere gennemførelsen af de overordnede mål for OSCE
  • debattere aktuelle emner 
  • komme med anbefalinger til regeringssiden af OSCE  
Læs om OSCE PA på oscepa.org (engelsk)
Det daglige arbejde i OSCE’s Parlamentariske Forsamling varetages af Bureauet, der består af
 
  • præsidenten
  • 9 vicepræsidenter
  • kassereren 
  • den forhenværende præsident 
Derudover finder der et mindre antal møder sted i Standing Committee, der består af
 
  • Bureauet
  • formændene for de nationale delegationer 
  • formændene for de 3 komiteer
Standing Committee er det besluttende organ mellem de årlige sessioner. Den Parlamentariske Forsamling og de 3 komiteer betjenes af et internationalt sekretariat, som siden oprettelsen har ligget i København. 
 
 
OSCE’s Parlamentariske Forsamling mødes til en årlig session, som afholdes på skift i et af medlemslandene. Sessionen varer 5-6 dage hver gang. Forsamlingen fungerer som rådgivende organ for Ministerkomiteen.
 
OSCE’s Parlamentariske Forsamlings arbejde forberedes i 3 komiteer
 
  • The General Committee on Political Affairs and Security (komiteen for politiske anliggender og sikkerhed)
  • The General Committee on Economic Affairs, Science, Technology and Environment (komiteen for økonomi, videnskab, teknologi og miljø)
  • The General Committee on Democracy, Human Rights and Humanitarian Questions (komiteen for demokrati, menneskerettigheder og humanitære spørgsmål) 
Komiteerne behandler hvert år en rapport og et forslag til en resolution, som er forberedt af komiteens rapporteur, og de forslag til vedtagelse, som enkeltmedlemmer har fremsat. Under sessionen stemmes der i plenum om komiteernes forslag til resolutioner i Den Parlamentariske Forsamling. Resolutionerne kan indeholde anbefalinger til de enkelte medlemslande og til forsamlingen selv. 
 
OSCE’s politiske organer
Det politiske arbejde i OSCE foregår på topmøderne mellem OSCE-landenes statschefer og regeringschefer. I perioderne imellem topmøderne og ministerrådsmøderne ligger OSCE’s beslutningskompetence i Det Permanente Råd i Wien. Her mødes OSCE-landenes ambassadører til forhandlinger under ledelse af formandskabslandet for OSCE. 
 
Konsensusvedtagelser er udgangspunktet for den måde, man træffer beslutninger på i OSCE. OSCE hviler nemlig ikke på et traktatmæssigt grundlag i modsætning til andre internationale organisationer, men fungerer alene på grundlag af de politiske beslutninger, som deltagerlandene kan blive enige om ved konsensus.
 
 

ODIHR

Kontoret for Demokratiske Institutioner og Menneskerettigheder (ODIHR) i Warszawa er oprettet for at styrke arbejdet med at overholde OSCE’s forpligtelser på menneskerettighedsområdet. ODIHR hjælper de deltagende stater med demokratisering og fremme af respekten for menneskerettigheder. 
 
Overvågning af valg er et centralt område for ODIHR’s arbejde. OSCE PA’s udsendte korttidsobservatører samarbejder med ODIHR i forbindelse med valgobservationer. ODIHR gennemfører herudover projekter inden for menneskerettigheder og demokratiseringsområdet i bred forstand.
 

Højkommissæren for Nationale Mindretal

Højkommissæren for Nationale Mindretal skal fremme overholdelsen af OSCE-forpligtelserne vedrørende nationale mindretal. Højkommissæren skal foretage tidlig varsling, dvs. reagere på etniske spændinger eller andre mindretalsproblemer, der kan udvikle sig til en konflikt. Højkommissæren har sit eget sekretariat med sæde i Haag. 
 

Repræsentanten for Frie Medier

OSCE har desuden en Repræsentant for Frie Medier. Repræsentantens opgave er at overvåge udviklingen på medieområdet i OSCE-regionen og advare om krænkelser af mediefriheden. Repræsentanten samarbejder med og yder bistand til OSCE’s deltagende stater for at fremme en fri og uafhængig presse.
 

Feltmissioner

OSCE har endvidere feltmissioner, som gennem deres tilstedeværelse i felten arbejder for at fremme respekten for OSCE-forpligtelserne og fredelig konfliktløsning. OSCE har især en markant profil på det vestlige Balkan, men yder også en stor indsats i bl.a. Kaukasus og Centralasien.
 

Aktiviteter i Folketingsåret 2023-24, 1. og 2. samling

Medlemmerne af den danske delegation til OSCE’s Parlamentariske Forsamling, OSCE PA, deltog i folketingsåret 2023-24 i en række aktiviteter og møder relateret til OSCE PA. En central del af møderne blev afholdt i OSCE PA’s generelle komitéer. På dagsordenen ved disse møder var bl.a. konflikter i OSCE-området, menneskerettigheder og god regeringsførelse. Et gennemgående tema var også i denne periode håndteringen af Rusland og Belarus som følge af Ruslands ulovlige angrebskrig mod Ukraine.

 

Blandt delegationens møder kan følgende fremhæves:

  • Efterårsmøde i Warszawa, Polen, den 24.-26. november 2023.
  • Vintermøde i Wien, Østrig, den 22.-23. februar 2024.
  • Bureaumøde i København den 29. april 2024.
  • Årets session i Bukarest, Rumænien; den 29. juni ‒ 3. juli 2024.

 

Derudover var delegationen en del af OSCE PA’s valgobservation i Nordmakedonien. Formandskabet for delegationen deltog også i en række møder med de nordiske og baltiske OSCE PA-delegationer samt med de centralasiatiske lande.

Medlemmerne af den danske delegation til OSCE’s Parlamentariske Forsamling, OSCE PA, deltog i folketingsåret 2022-23 i en række aktiviteter og møder relateret til OSCE PA. En central del af møderne var møder i OSCE PA’s generelle komitéer. På dagsordenen ved disse møder var bl.a. konflikthåndtering, menneskerettigheder og korruptionsbekæmpelse. Et gennemgående tema var det anspændte forhold mellem Rusland og Ukraine som følge af Ruslands invasion i Ukraine.

Blandt delegationens møder kan følgende fremhæves:

  • Efterårsmøde i Warszawa, Polen, den 24.-26. november 2022.
  • Vintermøde i Wien, Østrig, den 22.-24. februar 2023.
  • Bureaumøde i København den 24. april 2023.
  • Årets session i Vancouver, Canada; den 29. juni 4. juli 2023.

Derudover var delegationen en del af OSCE PA’s valgobservation i Ankara, Tyrkiet, den 11.-15. maj 2023. Formandskabet for delegationen deltog også i en række møder med de nordiske og baltiske OSCE PA-delegationer.

OSCE PA-delegationens aktiviteter i folketingsåret 2021-22 var stadig præget af de restriktioner, der overalt i verden blev indført som følge af udbruddet af covid-19. Flere af delegationens møder blev derfor afviklet virtuelt. Af delegationens møder og aktiviteter i folketingsåret kan følgende fremhæves:

  • Bureaumøde i Stockholm den 1. og 2. december 2021.
  • Virtuelt vintermøde den 23.-25. februar 2022.
  • Virtuelt/fysisk bureaumøde i København den 4. maj 2022.
  • Årets session i Birmingham den 2.-6. juli 2022. 

Derudover ledede delegationens formand, Peter Juel-Jensen (V), OSCE PA’s valgobservation i Kirgisistan den 24.-29. november 2021. Formandskabet for delegationen deltog også i en række virtuelle møder med de nordiske og baltiske OSCE PA-delegationer, og medlemmerne af delegationen deltog derudover i en række virtuelle møder i de komitéer, der hører under OSCE’s Parlamentariske Forsamling, og i en række webinarer.

OSCE PA-delegationens aktiviteter i folketingsåret 2020-21 var præget af de restriktioner, der overalt i verden blev indført som følge af udbruddet af covid-19. Stort set alle delegationens møder blev derfor afviklet virtuelt. Af delegationens møder og aktiviteter i folketingsåret kan følgende fremhæves:

  • Det virtuelle vintermøde den 22.-26. februar 2021.
  • Virtuelle bureaumøder den 26. januar, den 26. april og den 10. september 2021.
  • Årets session fra den 30. juni til den 6. juli 2021, som blev afviklet dels virtuelt, dels fysisk i Wien, Østrig.

Derudover havde delegationen besøg af direktøren for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), Matteo Mecacci, den 27. maj 2021.

Medlemmer af delegationen har desuden deltaget som observatører i forbindelse med valghandlinger i:

  • Tbilisi, Georgien, den 31. november 2020.
  • Washington, USA, den 3. november 2020.
  • Tirana, Albanien, den 25. april 2021.
  • Chisinau, Moldova, den 11. juli 2021.
  • Yerevan, Armenien, den 20. juni 2021.

 Derudover ledede delegationens formand, Peter Juel-Jensen (V), OSCE PA’s valgobservation i Kirgisistan den 10. januar 2021.

Formandskabet for delegationen deltog også i en række virtuelle møder for de nordiske og baltiske OSCE PA-delegationer, og medlemmerne af delegationen deltog derudover i en række virtuelle møder i de komitéer, der hører under OSCE’s Parlamentariske Forsamling.

Den 20.-23. september 2021 foretog medlemmer af OSCE PA og NPA en fælles delegationsrejse til Norge.

Delegationen deltog i efterårsmødet i Marrakesh, Marokko, den 3.-6. oktober 2019 og i vintermødet i Wien den 20. og 21. februar 2020. Den årlige session og det årlige bureaumøde for OSCE’s Parlamentariske Forsamling, der sædvanligvis afholdes i Folketinget, blev aflyst på grund af covid-19-situationen. Der blev dog løbende afholdt en række webinarer for de nationale parlamenters OSCE PA-delegationer.

Delegationsformanden deltog i et bureaumøde i Bratislava, Slovakiet, den 4. december 2019. Medlemmer af delegationen har derudover deltaget som valgobservatører i forbindelse med valg i Montenegro, Usbekistan og Hviderusland og i en række møder i de komiteer, der hører under OSCE’s Parlamentariske Forsamling.

Delegationen deltog i efterårsmødet i Kirgisistan den 3.-6. oktober 2018, i vintermødet i Wien den 21. og 22. februar 2019 og i årets session i Luxembourg den 4.-8. juli 2019. Den 7. og 8. april 2019 var Folketingets delegation vært for et bureaumøde for OSCE’s Parlamentariske Forsamling, der blev afholdt i Folketinget.

Delegationen var også repræsenteret ved to halvårlige møder for de nordisk/baltiske delegationer til OSCE’s Parlamentariske Forsamling, som blev afholdt henholdsvis den 13.-15. januar 2019 i Warszawa og den 16. og 17. juni 2019 i Riga, Estland. 

Medlemmer af delegationen deltog som valgobservatører i forbindelse med parlamentsvalg og i en række møder i de komiteer, der hører under OSCE’s Parlamentariske Forsamling.

Delegationen deltog i efterårsmødet i Andorra, den 3.-5. oktober 2017, i vintermødet i Wien, den 22. og 23. februar 2018 og i årets session i Berlin den 7.-11. juli 2018. Den 15. og 16. april 2018 var Folketingets delegation vært for et bureaumøde for OSCE’s Parlamentariske Forsamling, der blev afholdt i Folketinget.

Delegationen var også repræsenteret ved to halvårlige møder for de nordisk-baltiske delegationer til OSCE’s Parlamentariske Forsamling, som blev afholdt henholdsvis den 14. og 15. januar 2018 i Oslo, og den 27. og 28. maj 2018 i Helsingborg. 

Medlemmer af delegationen deltog som valgobservatører i forbindelse med parlamentsvalg i Kirgisistan den 15. oktober 2017, i Rusland den 18. marts 2018, i Aserbajdsjan den 11. april 2018 og i Tyrkiet den 24. juni 2018.

Endelig deltog medlemmer af delegationen i en række møder i de komiteer, der hører under OSCE’s Parlamentariske Forsamling.

Delegationen deltog i efterårsmødet i Skopje, FYROM, den 30. september ‒ 2. oktober 2016, i vintermødet i Wien, Østrig, den 23.-24. februar 2017 og i årets session i Minsk, Hviderusland, den 5.-9. juli 2017. Den 23. og 24. april 2017 var Folketingets delegation vært for et bureaumøde for OSCE’s Parlamentariske Forsamling, der blev afholdt i Folketinget.

Delegationen var også repræsenteret ved to halvårlige møder for de nordisk-baltiske delegationer til OSCE’s Parlamentariske Forsamling, som blev afholdt henholdsvis den 17. februar 2017 i Finland og den 21. og 22. maj 2017 i Danmark, hvor den danske delegation var vært for mødet. 

Medlemmer af delegationen deltog som valgobservatører i forbindelse med parlamentsvalg i Montenegro den 16. oktober 2016, i Moldova den 30. oktober 2016, i USA den 8. november 2016 og i Mongoliet den 26. juli 2017.

Endelig deltog medlemmer af delegationen i en række møder i de komiteer, der hører under OSCE’s Parlamentariske Forsamling.

Delegationen deltog i efterårsmødet i Ulaanbaatar i Mongoliet, den 14.-19. september 2015, i vintermødet i Wien, Østrig, den 25. og 26. februar 2015 og i årets session i Tbilisi, Georgien, den 1.-5. juli 2016. Den 10. og 11. april 2016 var Folketingets delegation vært for et bureaumøde, der blev afholdt i Folketinget. Derudover havde delegationen den kirgisiske delegation til OSCE’s Parlamentariske Forsamling på besøg på Christiansborg den 29. marts 2016.

Formanden for delegationen deltog også i de to halvårlige møder for de nordiske og baltiske delegationer til OSCE’s Parlamentariske Forsamling, som blev afholdt henholdsvis den 15. januar 2016 i Estland og den 3. maj 2016 i Island.

Medlemmer af delegationen deltog som valgobservatører i forbindelse med parlamentsvalg i Tyrkiet den 1. november 2015, i Kasakhstan den 20. marts 2016 og i Rusland den 18. september 2016.

Endelig deltog medlemmer af delegationen i en række møder i de komiteer, der hører under OSCE’s Parlamentariske Forsamling.

Delegationen deltog i efterårsmødet i Genève, Schweiz, den 3.-5. oktober 2014, i vintermødet i Wien, Østrig, den 19.-20. februar 2015 og i årets session i Helsingfors, Finland, den 6.-10. juli 2015. Den 26.-27. april 2015 var Folketingets delegation vært for et bureaumøde, der blev afholdt i Folketinget.

Medlemmer af delegationen deltog som valgobservatører i forbindelse med parlamentsvalget i Ukraine den 26. oktober 2014, valget til Kongressen i USA den 4. november 2014 og parlamentsvalget i Tadsjikistan den 1. marts 2015.

Endelig deltog medlemmer af delegationen i en række møder i de komiteer, der hører under OSCE’s Parlamentariske Forsamling.

Leksikon

Gå til leksikon
Delegationer
En delegation er en gruppe af folketingsmedlemmer, som Folketinget sender af sted til møder i de internationale parlamentariske forsamlinger.